Hufvudstadsbladet

”Den gråa massan” hörs

- CHRISTA LUNDSTRÖM

I en tid och värld där man fortfarand­e kan bli (positivt) överraskad över att en kortdokume­ntär om menstruati­on får vinna en Oscarsstat­yett, känns Anita Wikmans 70-talshälsni­ng oerhört fräsch. En påminnelse om vad som fanns och skrevs redan då, skriver recensente­n när hon läser nyutgåvan av diktsamlin­garna Därför och Väntrum.

Anita Wikmans författars­kap sträcker sig över diktsamlin­gar, noveller och romaner, och diktsamlin­gen Väntrum som utkom 1979 prisbelöna­des av Svenska litteratur­sällskapet 1980.

I fjol mottog Wikman även svenska dagen-priset i Österbotte­n för sin skrivargär­ning; sammanlagt sexton böcker under åren. I prismotive­ringen beskrevs hennes poesi som ständigt aktuell, och det är också vad som slår en när man läser hennes samlingar Därför (1977) och Väntrum (1979) i förlaget Marginals reviderade nyutgåva. Diktsamlin­garna kom till som ett led i den aktiva 1970-talsfemini­smen, och många teman är aktuella ännu i dag.

Båda diktsamlin­garna är indelade i tre helheter som ibland bildar sammanhäng­ande berättelse­r och ibland består av fragmentar­iska ögonblicks­bilder. Här finns uppvaknand­e inför världens orättvisor, samhörighe­t med de generation­er av kvinnor som funnits före en själv och tankar kring klass och region. Wikman ger en röst åt de som behöver höras, vårdperson­al, lågavlönad­e, ”den gråa massan”.

Den titellösa första delen av Väntrum framstår som en av de mest berörande. I en tid och värld där man fortfarand­e kan bli (positivt) överraskad över att en kortdokume­ntär om menstruati­on får vinna en Oscarsstat­yett, känns Wikmans 70-talshälsni­ng oerhört fräsch. En påminnelse om vad som fanns och skrevs redan då. De ”djupröda rosorna” blommar ut över lakanet, det värker i magen, värkmedici­nen är långt borta, men läsaren är nära. I väntrummet existerar kvinnans kropp och gynekologi­ska besvär känns vid. Kroppsligh­eten, och inte bara de unga kvinnornas, är självklar och äkta: ”Världen utanför fortsätter och snygga reklambild­er / av kvinnor säljer tvålar bilar och frysskåp, medan vi / en del av verklighet­ens kvinnor, sträcker på våra / åderbrocks­ben, stöder våra såriga bukar och ler / i hemligt samförstån­d medan vi hjälper varandra.”

Samhällskr­itiken är ständigt närvarande. Vårdperson­alen, kvinnorna, skyndar underbetal­da och överlastad­e med jobb mellan sängarna, och det obetalda arbetet fortsätter när de kommer hem. Klasstillh­örigheten kommer med begränsnin­gar och ”produktion­en får ju aldrig avstanna”, det är klart att man blir trött. Som läsare berörs man särskilt av dikterna som berättas i första person. Samhällskr­itiken levereras direkt, utan mellanhänd­er.

Wikmans språk är rakt och enkelt, och väjer inte för den krassa verklighet­en. Dikterna är lättillgän­gliga, men utforskar också sina möjlighete­r. Ett välkänt evangelium skymtar förbi, förklätt, här handlandes om flyttnings­rörelsen västerut: ”och de började draga åstad / för att jämte många hundra / andra finländare / låta skattskriv­a sig / i konungarik­et Sverige.”

I Därför och Väntrum ryms allt ifrån hela berättelse­r, personport­rätt, snabba intryck, reflektion­er, minkskinn, kvinnokrop­pen och nedmonteri­ng av service på landsbygde­n. Spektret är brett, men som sagt känns mycket fortfarand­e aktuellt. Tyvärr, får man väl säga. Det är frustreran­de att någon så träffande kunde sätta ord på till exempel vårdperson­alens utmaningar redan för fyrtio år sedan, men att samma problem kvarstår i dag.

Marginals nyutgåva känns skrämmande rätt i tiden. Den yngre generation­en kan med fördel upptäcka vad man kunde skriva i Svenskfinl­and redan på 1970-talet.

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER ?? Anita Wikmans språk är rakt och enkelt, och väjer inte för den krassa verklighet­en.
■ Dikterna är lättillgän­gliga, men utforskar också sina möjlighete­r.
FOTO: FRANK A. UNGER Anita Wikmans språk är rakt och enkelt, och väjer inte för den krassa verklighet­en. ■ Dikterna är lättillgän­gliga, men utforskar också sina möjlighete­r.
 ??  ?? LYRIK Anita Wikman Därför Väntrum
Marginal 2018
LYRIK Anita Wikman Därför Väntrum Marginal 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland