Hufvudstadsbladet

Ett hälsosamt ögonblick

- MIKAEL SANNER

Helt plötsligt har jag börjat titta folk i ögonen. Vid de mest oväntade tillfällen kan en oaktsam individ råka ut för mig. Stå inte och slötitta omkring dig vid busshållpl­atsen för då är jag där och spänner min blick i dig! I värsta fall kanske jag skickar i väg ett varmt leende också, bara för att det känns så bra.

Jag har inlett en ny fas i mitt liv och som vanligt är jag otroligt intensiv i det jag gör – jag vet att någon mig närstående ibland har kallat mig fanatisk, men det får stå för andra. Men intensiv, det kan jag gärna medge.

Denna nya fas har öppnat upp mig och mitt beteende. Jag möter gärna folks blickar. Ja, jag till och med söker dem, nästan jagar dem för att i bästa fall få ett snabbt ögonkast tillbaka. Ibland undrar jag om jag är för intensiv, jag märker att en och annan nästan verkar bli rädd för mitt blicksökan­de.

Men jag är på intet sätt farlig. Det är bara som vanligt att jag har hört, läst eller sett någonting och direkt fastnat för det och så vrider jag och vänder på mitt liv en smula. Att alltid tro på den jag hört sist ställer till det för mig. Ibland hinner jag förfäkta en idé så starkt att det sedan blir pinsamt när jag någon dag senare hört ett motargumen­t till ”min” idé som är så övertygand­e att jag direkt byter ståndpunkt.

Men när det gäller utbytet av blickar har jag ännu inte hört något övertygand­e motargumen­t. Jag läste nämligen i tidningen om en forskare som menade att isolering är av större ondo än man tidigare trott, ja, att du förkortar livet om du inte har ett visst socialt umgänge. Det kan räcka med ett utbyte av blickar också med okända människor, men det är oändligt mycket mer hälsosamt än att sitta hemma vid datorn och isolera sig.

Så aldrig har så många människor känt sig iakttagna och blivit misstänksa­mma över min oförblomme­rade jakt på ögonkontak­t. Det får de stå ut med! För kan jag förlänga mitt liv med så enkla medel då är jag beredd att stå ut med att folk tycker att jag verkar konstig.

I alla fall tills jag hör om en forskning som visar på motsatsen …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland