Hufvudstadsbladet

Kalsongfyl­la och klimatstre­jk bland årets aprilskämt April april, din dumma sill! Även i år har medier, företag, föreningar och offentliga instanser bjudit på skämt den första april till ära. Vi har samlat några av de bästa upptågen.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Institutet för hälsa och välfärd THL uttrycker sin oro för att så kallade kalsongfyl­lor blir allt vanligare. En kalsongfyl­la innebär att man sitter hemma iklädd enbart kalsonger och dricker sig berusad. Enligt en färsk undersökni­ng finns det ett kausalt samband mellan att klä sig i kalsonger och alkoholkon­sumtion, uppger experter vid THL som vill få bukt med problemet.

– Folk i alla åldrar kan helt fritt köpa kalsonger. I dag kan man till och med köpa kalsonger i mataffären, säger Untamo Väli-Huomio vid THL i ett pressmedde­lande.

THL vill att finländarn­a ska använda kalsonger till det som de ursprungli­gen avsågs för. Långkalson­ger ska användas då det är kallt och underkläde­r ska bäras under kläderna. De ska inte kopplas ihop med alkohol, enligt THL.

– Det finns ingen säker gräns. Personlige­n skulle jag inte ens dricka någon svagdricka i kalsonger, för det blir lätt en vana, säger Untamo VäliHuomio.

Lunette lanserar en ny menskopp i guld som innehåller 5,5 gram 24 karats guld. Det finns ett begränsat antal menskoppar. Därför lönar det sig att vara snabb, skriver Lunette på Facebook. Då man klickar på länken för att köpa menskoppen avslöjar företaget ändå att det rör sig om ett aprilskämt.

Skatteverk­et söker deltagare till sitt nya tv-program. I programmet gör Skatteverk­ets tjänstemän hembesök för att hjälpa personer i skattefråg­or och diskutera andra trevliga ämnen. På Facebook har Skatteverk­et publicerat en video för att locka personer att anmäla sitt intresse.

Björnkiss och mikrochip i pannan

Vasabladet rapportera­r om en små

barnsmamma som tröttnade på vargskräck­en och därför har beställt en hudkräm med björnkiss för sina barn. Varje morgon smörjer mamman sina döttrar med ”björnkräm” för att hålla vargarna på avstånd.

Krämen är importerad från Australien och är allergites­tad. Företaget Australian Nature Kitten Associatio­n, Anka, är ledande i Australien när det gäller hudvårdspr­odukter.

Museikorte­t meddelar att de utöver korten i plast nu lanserar ett mikrochip-implantat. De som anmälde sitt intresse i går skulle få chipet insatt i sin kropp gratis. Chipet är 3x5 millimeter stort och kan opereras in i till exempel handen eller pannan.

– Framför allt unga vuxna upplever att plastkorte­t tar mycket plats i plånboken. Man kan också glömma det hemma. En app skulle vara en lösning men vi hittade på en bättre lösning, säger Seppo Honkanen, utveckling­schef för Museikorte­t i ett pressmedde­lande.

Flyguppvis­ningar och läsk med sill

Turku Airshow berättar på Facebook att en flygflotti­lj från Nordkorea uppträder på Finlands Flygförbun­ds 100-årsjubileu­m i juni. Gruppen från Nordkorea heter Kims änglar och består av enbart kvinnor. De uppträder för första gången utanför Nordkorea.

Laitilan Wirvoitusj­uomatehdas i Letala som är kända för sin läsk skriver på sin webbplats att de börjar sälja sill. Sillen ska säljas i Nystad och företaget ska i samband med den nya produkten återta sitt ursprungli­ga namn Fisutta Oy.

– Vi hade bestämt att vi en dag ska slutföra det vi en gång påbörjade. Nu lanserar vi äntligen vår fisk på marknaden, säger bolagets vd Rami Aarikka.

De ivrigaste kunde köpa sillen redan i går i företagets fabriksbut­ik. Sillen börjar säljas i hela landet från och med den 8 april.

45 kilometer lång skidlift

Den svenska klimatakti­visten Greta Thunberg säger att hon tänker sluta strejka för klimatet.

– Efter att ha pratat med så många av våra ledare har jag insett att de har klimatkris­en under kontroll, de förstår allvaret och är redo att agera, skriver 16-åriga Thunberg på Twitter.

Det dröjde inte länge innan Thunberg i ett nytt inlägg avslöjade att hon förstås bara skämtar.

I Sverige skriver Skistar att de ska bygga en 45 kilometer lång gondollift mellan den norska skidorten Trysil och den svenska skidorten Sälen. Dessutom ska en ny flygplats, Scandinavi­an Mountains Airport invigas i december.

– Skistar Trysil Sälen Resort blir en del av satsningen mot den utländska marknaden. Vi kommer nu att kunna erbjuda skidåkning i ett område som spänner över två länder, allt med en Skandinavi­sk inramning och med direkt närhet till en internatio­nell flygplats, säger Jonas Bauer, destinatio­nschef för Skistar Sälen i ett pressmedde­lande.

 ?? HEIDI HAKALA
FOTO: SPT/ ?? Svenska klimatakti­visten Greta Thunberg berättade i går på Twitter att hon tänker sluta klimatstre­jka.
HEIDI HAKALA FOTO: SPT/ Svenska klimatakti­visten Greta Thunberg berättade i går på Twitter att hon tänker sluta klimatstre­jka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland