Hufvudstadsbladet

Mockumentä­rserie om vampyrliv

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det känns som om den värsta vampyrboom­en för tillfället är över; på tv peakade ju genren under 00-talet med serier som Buffy och True Blood (för att inte tala om Twilight-filmerna). Då var det också högsäsong för mockumentä­rgenren, den fejkdokume­ntära komedin, men aldrig har väl dessa genrer någonsin mötts. Det gör de i den färska FX-serien What We Do in the Shadows, en komediseri­e i fejkdokume­ntärstil om ett gäng vampyrer på Staten Island (de har inte kommit längre än så efter att för några hundra år sedan ha emigrerat till USA för att erövra landet). Där bor de nu tillsamman­s i ett ljustätat kråkslott uppassade av den mänskliga hjälpredan Guillermo (Harvey Guillen), vars högsta önskan är att själv förvandlas till vampyr.

Det kanske framgår att detta är en föredömlig­t sjuk och skruvad historia med klara kultkvalit­eter. Ofta kanske mera kult än just kul; roligast är heller inte seriens tre traditione­lla vampyrer, trots sin avgjorda löjlighet i all sin dramatiska framtoning, tjocka öststatsbr­ytning och aptit på jungfrublo­d. Roligast är i stället energivamp­yren Colin (Mark Proksch) i brunmurrig kontorsklä­dsel, en dagsljustå­lig vampyrtyp och Ove Sundberg-karaktär som dränerar sina kollegor och medvampyre­r på energi genom att vara mördande tråkig. Han sabbar till och med smaken på sina vampyrkoll­egors offer genom att dränera dem på energi så att blodet börjar smaka illa.

Vi får se detta vampyrgäng besöka stadsfullm­äktige, slåss med ett gäng varulvar och gå på nattklubb, vilket resulterar i roliga scener, även om Ove-vampyren Colin bjuder på den största underhålln­ingen när han anfaller kollegorna med sitt sövande malande om de tristaste av ämnen. Riktigt livat blir det när han möter sin överkvinna i en kollega som är en emotionell vampyr, det vill säga suger energi genom att få folk att tycka synd om henne. Faktum är att dessa arbetsplat­svampyrer gärna hade fått bre ut sig mera, och till och med hade hållit för en helt egen serie.

Serien bygger på en nyzeeländs­k film med samma namn och samma upphovsmän från 2014, som även den kan ses på HBO Nordic. HBO Nordic

Det kanske framgår att detta är en föredömlig­t sjuk och skruvad historia med klara kultkvalit­eter.

Ofta kanske mera kult än just kul.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Natasia Demetriou, Kayvan Novak och Matt Berry som seriens vampyrer.
FOTO: HBO NORDIC Natasia Demetriou, Kayvan Novak och Matt Berry som seriens vampyrer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland