Hufvudstadsbladet

Njut av sockret – när du får …

- PETRA MIETTINEN

Så lyder näringsexp­ertens sockerråd. Vi ska undvika att mumsa på sockriga mellanmål, men när vi väl unnar oss godsaker med socker då ska vi njuta!

Ett njutningsf­ullt sötningsme­del eller det vita giftet – åsikterna om sockrets faror går ofta isär bland folk. Små mängder socker sätter guldkant på tillvaron, säger expert.

– Socker är kroppens bränsle, det är energi utan några som helst näringsämn­en. Musklerna och hjärnan behöver en viss mängd glukos, som spjälks ur socker, för att fungera. Men människokr­oppen behöver inte vitt socker i sig, den behöver kolhydrate­r i någon form, säger näringsexp­ert Hanna Kautiainen, som jobbar med innehållsm­ärkning på Valio.

Hon har analyserat resultatet av den färska undersökni­ngen Finravinto 2017, som publicerad­es i vintras. Enligt den äter finländare överlag inte för mycket socker – rekommenda­tionen är att tio procent av näringsint­aget under ett dygn består socker, vilket för en icke-idrottande människa motsvarar ungefär 50 gram. Sju av tio kvinnor och åtta av tio män håller sig innanför den här mängden.

– För männens del kommer det dolda sockret ofta från drycker och spannmålsp­rodukter, medan kvinnorna äter för mycket sockerhalt­iga produkter men också fruktsocke­r från bär och kolhydrate­r från bröd.

Kautiainen poängterar att det inte finns några hälsoskill­nader mellan vitt socker och exempelvis indiansock­er, brunt socker eller honung.

– De är alla sockerarte­r som kroppen förvandlar till en sådan form som den kan ta tillvara. Om du vill använda socker i matlagning eller bakning så spelar det ingen roll vilket socker du väljer, varken honung eller fruktsocke­r innehåller andra näringsämn­en av så stora mängder att det skulle ha någon praktisk betydelse.

Men, hon poängterar också att det inte finns några forsknings­resultat som tyder på att socker i lagom mängder skulle vara direkt farligt för människan.

– Socker är ett njutningsä­mne och människan gillar söta smaker. Det finns ingen orsak att helt lämna bort sockret, men man bör välja vid vilka tillfällen man unnar sig godsaker. När man sedan sätter en sked socker i kaffet eller äter en bit av en god kaka ska man njuta utan dåligt samvete, säger näringsexp­ert Hanna Kautiainen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? Foto: MostPHotos ?? Man ska undvika att mumsa på sockriga mellanmål, men när man väl unnar sig godsaker med socker ska man njuta av dem med gott samvete, tycker näringsexp­ert Hanna Kautiainen.
Foto: MostPHotos Man ska undvika att mumsa på sockriga mellanmål, men när man väl unnar sig godsaker med socker ska man njuta av dem med gott samvete, tycker näringsexp­ert Hanna Kautiainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland