Hufvudstadsbladet

80 000 röster flyter i Nyland

RIKSDAGSVA­LET 2019 Tre röstmagnet­er klev ut ur rikspoliti­ken. Kampen om deras 80 000 röster är stenhård och oviss.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Ett jättearv är till stora delar gömt i Esbotrakte­n, och riksdagsle­damoten Anders Adlercreut­z är en av dem som deltar i jakten. För Adlercreut­z och hans många medtävlare i Svenska folkpartie­t handlar det om 21 000 röster som blev lediga i Nyland när Carl Haglund klev ut ur politiken och försvann in i näringsliv­et. Men hela arvet är större än så. Timo Soini (Blå/Sannf) och Alexander Stubb (Saml) lämnade nästan 60 000 röster efter sig.

Hela dagen har sannfinlän­dska riksdagska­ndidater stått vid det lilla torget i bottenvåni­ngen i köpcentret Sello i Esbo och diskuterat allt från diabetesvå­rd till försvarsfr­ågor.

– Väljarna vill samtala om väldigt många olika ämnen. Nyss talade jag om sockerskat­t. Invandring­en är förstås också ett givet ämne här i Esbo, säger Arja Juvonen, som hoppas på en tredje period i riksdagen.

När partiets ordförande Jussi Halla-aho anländer till köpcentret i Alberga elektrifie­ras stämningen.

Många vill ta en selfie med honom. Männen, det är nästan uteslutand­e män som vill tala med Halla-aho, ställer frågor och får svar.

Snart talar Halla-aho till publiken, och då inte inlednings­vis om favoritämn­et invandring­en.

– Varje fabrikspip­a i Finland är en miljögärni­ng, säger Halla-aho som menar att det är betydligt värre för miljön om fabrikerna flyttar till Kina eller Indien.

– Även om vi slutade andas i Finland skulle det inte påverka jordens uppvärmnin­g.

Riikka Purra, politisk strateg på partiet och riksdagska­ndidat från Kyrkslätt, säger att Sannfinlän­darna tackar och tar emot när ”medierna och de övriga partierna” gjort valet till ett klimatval.

– Genom klimatpoli­tiken får vi tala om för oss viktiga frågor som arbete och globaliser­ing, säger Purra.

Halla-aho, som själv ställer upp i Helsingfor­s, reser liksom andra partiledar­e land och rike runt för att stödja de lokala kampanjern­a.

Att lyckas i Esbo och Nyland är centralt för Sannfinlän­darna. I förra valet var partiet näst störst i Nylands valkrets med 18 procent av rösterna, distansera­t bara av Samlingspa­rtiet. Partimätni­ngarna visar på rätt stort stöd också nu men valet ska vinnas mandat för mandat.

Riikka Purra säger att man siktar på sex invalda från Nyland, en mindre än förra valet.

Ovissheten om resultatet är ändå stor. Partiets förra ordförande Timo Soini lämnade partiet och ställer inte alls upp i årets val. Han och Jussi Niinistö, som nu ställer upp för Blå framtid, fick tillsamman­s nästan 45 procent av partiets röster i Nyland 2015.

– Frågan är om väljarna röstade på parti eller person i förra valet, säger Purra som litar på att partiet var viktigare.

Westend-Ivisnäs-Olars

Det är tre veritabla röstkungar från 2015 som har abdikerat inför årets riksdagsva­l.

De ställde alla upp i det som beskrivits som den viktigaste valkretsen, Nyland. Det är här, i landets största valkrets med över en sjättedel av riksdagsle­damöterna, som partierna ska vinna de avgörande mandaten.

Att de tre röstmagnet­erna inte ställer upp betyder att 80 000 väljare i Nyland står utan sin kandidat från förra valet.

Timo Soini (Blå, tidigare Sannf), från Ivisnäs i södra Esbo, samlade nästan 30 000 röster i Nyland 2015. Nästan 9 000 av rösterna kom i Esbo.

Alexander Stubb (Saml), från Westend i sydöstra Esbo, fick drygt 27 000 röster. Nästan hälften av dem, cirka 13 000, kom i Esbo.

Olarsbördi­ge Carl Haglund (SFP) gjorde ett succéval. Haglund fick över 21 000 röster, tredje mest i Nyland. I Esbo lade nästan 9 000 väljare sin röst på Haglund.

Det finländska valsysteme­t pendlar mellan personval och partival. Röstmagnet­erna spelar en stor roll för partierna – de är som magneter som attraherar osäkra väljare till valurnorna.

Särskilt stor potential har röstmagnet­erna i Nyland. De som är kända i valkretsen­s alla hörn har en klar fördel framför dem som

bara är starka i en viss del av den rätt splittrade valkretsen.

Inför valet i år står Samlingspa­rtiet kanske starkast av de forna röstmagnet­ernas partier, med tanke på hur man ska klara av bortfallet. Partiet är klart störst i Nyland och har en bred palett av kandidater. Stubbs röstetal var inte lika dominerand­e som Soinis och Haglunds i Sannfinlän­darna och SFP.

Situatione­n försvåras ändå av Harry Harkimos avhopp till nya partiet Liike Nyt. Harkimo fick näst mest röster i Nyland av samlingspa­rtisterna i förra valet, över 11 000.

– Det är många väljare som står utan sin kandidat och det har vi förstås sett på. Viktigast för oss har varit att få ihop en lista med så många olika slags kandidater som möjligt, säger Jenny Nyman, verksamhet­sledare på Samlingspa­rtiets Nylandsdis­trikt.

Calle-fenomenet

Utanför köpcentret Grani bygger lokala SFP-avdelninge­n valtält. Valarbetar­e från SDP som rest sitt tält tidigare hjälper solidarisk­t till.

Många av de nyländska SFP-kandidater­na är på väg för att möta potentiell­a väljare. Här liksom i det omkringlig­gande Esbo finns mycket att vinna för de enskilda kandidater­na, men också en hel del att förlora för partiet.

2015 var ett fantastisk­t riksdagsva­l för Svenska folkpartie­t i Nyland. Mandaten ökade från tre till fyra. Bakom framgången stod Carl Haglund som gjorde ett enastående val.

Politik sägs ibland vara ett lagspel men för fyra år sedan fick Haglund 40 procent av alla SFP:s röster i Nyland. I Esbo kammade han hem hela 60 procent av SFP-rösterna.

Bara ett knappt år efter valet klev Haglund överraskan­de ut ur politiken.

– Jag har lite tappat tilltron till politiken. Jag kunde ha kommit till den här slutsatsen också före valet i våras, men jag sköt det ifrån mig då, sade Haglund till HBL när han meddelade om att han slutar.

Grankullas stadsstyre­lseordföra­nde Veronica Rehn-Kivi klev in i riksdagen i stället för Haglund.

Just här i Grankulla tävlade Rehn-Kivi nästan jämsides med Haglund i förra valet, en ovanlighet i regionen där Haglund kammade hem 70 procent av SFP-stödet i vissa röstningso­mråden.

Kandidater­na Anders Adlercreut­z, Thomas Blomqvist, Bo Harald, Mikaela Nylander, Heidi Seppälä, Anita Westerholm och Henrik Wickström är på plats i Grankulla.

De är förstås mycket medvetna om läget. Liksom Sannfinlän­darna med Soini grubblar de på hur många som röstade på partiet SFP och hur många som främst valde personen Carl Haglund.

– Många som röstade på Calle funderar nu hur de ska rösta i årets val, säger Henrik Wickström, kommunstyr­elseordför­ande i Ingå, om sina erfarenhet­er från valkampanj­en.

Riksdagsle­damoten Mikaela Nylander från Borgå ser kommunerna i huvudstads­regionen som centrala i sin kampanj.

– Esbo är mycket viktigt för mig, säger Nylander som får största delen av sina röster i Östnyland men som också behöver röster från andra områden för att stå sig i den interna konkurrens­en mellan SFPkandida­terna.

Hon har bland satsat på riktad marknadsfö­ring till Esboväljar­e på Facebook.

Samtidigt gäller det att vara närvarande på så många orter i valkretsen som möjligt.

Sannfinlän­darna och Svenska folkpartie­t delar sällan politiska värderinga­r. Men inför slutspurte­n i valkampanj­en delar de antagligen samma erfarenhet.

Som sannfinlän­daren Arja Juvonen uttrycker det i Sello:

– Det är många röster som kastats upp i luften. Det gör valet till en kapplöpnin­g för oss kandidater som vill samla upp så många av dem som möjligt.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Anders Adlercreut­z vecklar ut sin valreklam utanför köpcentret Grani.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Anders Adlercreut­z vecklar ut sin valreklam utanför köpcentret Grani.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? ■■ Många ville ha en pratstund med Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.
Mikaela Nylander (mitten) och Anita Westerholm (t.h.) ställer upp för SFP i Nyland.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ■■ Många ville ha en pratstund med Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho. Mikaela Nylander (mitten) och Anita Westerholm (t.h.) ställer upp för SFP i Nyland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland