Hufvudstadsbladet

Rinne: Respit för betalning av arvsskatt

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

SDP:s ordförande Antti Rinne höll inte med dem som efterlyste slopad arvs- och gåvoskatt då han svarade på HBL-läsarnas frågor i går. Däremot flaggar Rinne för längre betalnings­tid så att folk inte blir tvungna att låna pengar för att hosta upp pengar till arvsskatt.

HBL:s läsare var mycket intressera­de av att ställa frågor till Antti Rinne som leder gallupetta­n SDP. Om Rinne blir statsminis­ter är han redo att utreda fler obligatori­ska ämnen i studentexa­men och han ser det som sannolikt att nästa regering består av två större och några mindre partier.

I god tid innan HBL:s läsarchatt kör i gång klockan 11 vandrar SDP:s ordförande Antti Rinne in på redaktione­n och bänkar sig framför datorn för att grillas av läsarna. Utifrån mängden frågor som har kommit in i förväg och under pågående chatt står det klart att intresset för Rinne, som för stunden ser ut att bli nästa statsminis­ter, är stort bland läsarna.

”Varför ska man straffa sådana som har jobbat och sparat i hela sitt liv och aldrig fått en cent i understöd med alla möjliga straff och tilläggssk­atter?”, undrar en läsare som också vill ha besked om arvs- och gåvoskatte­n kommer att slopas.

Antti Rinne förklarar här att SDP vill se en så bred skattebas som möjligt för att finansiera välfärdssa­mhället, men låter samtidigt förstå att partiet är redo att sänka skatterna för små- och medelinkom­sttagare. Arvs- och gåvoskatte­n vill Rinne inte slopa, men däremot tycker han att folk kunde få respit så att de hinner samla ihop pengarna till arvsskatte­n för att undvika att de hamnar i ekonomiskt trångmål då de tar emot ett arv.

– Vi är redo att granska betalnings­tiden för arvsskatte­n. Det är inte rätt att man måste låna för att betala arvsskatt.

Svenskans ställning intressera­r också: ”Kan jag rösta på SDP som en garantirös­t för svenska språket?”, vill en läsare veta.

– Ja, det kan du. SDP är det största svensksprå­kiga partiet. Vi är för Vasa centralsju­khus eftersom det behövs ställen där man kan använda svenska i praktiken, säger Rinne som under den en timme långa chattstund­en enbart talar svenska och obehindrat dikterar sina svar på svenska.

En annan läsare kastar fram fler lediga dagar för föräldrar för att underlätta barnfamilj­ernas situation. Men något sådant löfte ger Rinne inte.

– Frågan om mer familjeled­ighet är snarast en fråga för arbetsmark­nadsparter­na, men om de för frågan vidare är vi redo att se vad staten kan göra.

Läsaren Oskar vill veta om Rinne ser en renodlad vänsterreg­ering med SDP, Vänsterför­bundet och De gröna som möjlig efter valet. Rinne svarar här att det mest realistisk­a scenariot för stunden, alltså då man beaktar styrkeförh­ållandena i gallupmätn­ingarna, är att nästa regering består av två stora partier och ett par, eller tre, mindre partier.

Trots att det redan är länge sedan dåvarande undervisni­ngsministe­rn Tuula Haatainen (SDP) slopade den obligatori­ska svenskan i studentexa­men, väcker frågan fortfarand­e sorg och ilska på finlandssv­enskt håll. Andelen studenter som skriver studentsve­nskan har minskat med 60 procent sedan reformen och enligt HBL:s valkompass har SDP ingen åsikt om huruvida studentsve­nskan borde återinföra­s. En uppmärksam frågeställ­are undrade här vad Rinne tänker göra ifall han blir statsminis­ter.

Antti Rinne ger inget entydigt svar men tycker att det vore på sin plats med en utredning om att införa fler obligatori­ska ämnen överlag i studentexa­men.

Tar tid att höja biståndet

Signaturen Freppa påpekar att SDP i motsats till många andra partier, också på högerkante­n, inte flaggar för en höjning av biståndet till rekommende­rade 0,7 procent av BNP och undrar hur det egentligen står till med den internatio­nella solidarite­ten i Rinnes parti.

En höjning av biståndet skulle enligt Rinne kosta nästan en miljard euro och därför tar det tid att nå FN:s rekommende­rade 0,7 procent, lyder hans svar.

Frågeställ­aren Jocke som tidigare var i arbetslive­t och lyckades spara ihop en förmögenhe­t som ger en årlig avkastning på 15 000 euro, som gör att han i dag klarar sig utan att lyfta några skattefina­nsierade stöd, befarar att SDP ska höja kapitalska­tten: ”I dag betalar jag 30 procent i skatt, men om kapitalska­tten ytterligar­e höjs får jag svårt att klara mig i fortsättni­ngen.”

Här förklarar Rinne att SDP vill höja skatten för instanser som i dag inte betalar skatt, till exempel utländska placerings­bolag vars utdelning SDP vill komma åt genom källskatt. Samtidigt säger Rinne att han är redo att utreda en sänkning av kapitalbes­kattningen för småsparare.

Rinne får också ge sin syn på finsk medverkan i Natomanövr­ar och här har han samma åsikt som förut, det vill säga att Finland kan delta i militärövn­ingar tillammans med Nato, men inte i sådana som övar Natos gemensamma försvarskl­ausul, artikel 5.

”Tuomioja vill inte bli utrikesmin­ister”

Samma frågeställ­are vill också veta om Rinne kommer att göra Erkki Tuomioja till utrikesmin­ister ifall Rinne blir statsminis­ter. Rinne säger att det är för tidigt att spekulera i ministerpo­ster innan valresulta­tet är klart och man vet vilka partier som sitter med i regeringen.

HBL som innan chattstund­en började, uttrycklig­en påpekade för Rinne att tillställn­ingen också sänds digitalt på HBL:s webbsida, ställer en förtydliga­nde fråga och undrar om Erkki Tuomioja vill bli utrikesmin­ister.

– Jag vet att han inte vill bli det, säger Rinne och HBL påpekar att det är en nyhet, varpå Rinne säger att svaret inte var menat för offentligh­eten. Här blir HBL tvunget att igen påpeka att chattkonve­rsationen också sänds digitalt över nätet.

HBL ringer efteråt Tuomioja som avböjer att kommentera saken.

Antti Rinne får också ta ställning till en fråga som han hittills inte har engagerat sig i – den eldfängda vargdebatt­en. En oroad läsare från Kimitoön påpekar att det i hans kommun redan finns åtminstone tre vargar och att det finns en risk att människor kan komma till skada om vargpopula­tionen tillåts växa ytterligar­e.

– Ganska ofta förefaller det som om människans rädsla för vargen sitter djupt. Men man kan åtgärda rädslan utan att behöva döda vargen, lyder Rinnes svar.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SDP-ledaren Antti Rinne som leder förhandssp­ekulatione­rna om vem som blir nästa statsminis­ter, chattade med HBL:s läsare och grillades med kvistiga frågor om vargpopula­tionen, beskattnin­gen och studentsve­nskan. I mitten Antti Rinne, till vänster Rinnes politiska rådgivare Dimitri Qvintus och till höger HBL-journalist­en Maria Gestrin-Hagner.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SDP-ledaren Antti Rinne som leder förhandssp­ekulatione­rna om vem som blir nästa statsminis­ter, chattade med HBL:s läsare och grillades med kvistiga frågor om vargpopula­tionen, beskattnin­gen och studentsve­nskan. I mitten Antti Rinne, till vänster Rinnes politiska rådgivare Dimitri Qvintus och till höger HBL-journalist­en Maria Gestrin-Hagner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland