Hufvudstadsbladet

Konkurs stänger klubbverks­amhet i Esbo

Wau-klubbar har varit en stor del av många skolors klubbverks­amhet. Nu är verksamhet­en på väg att upphöra när föreningen Wau söks i konkurs.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Föreningen Wau ry som drivit motionsklu­bbar i grundskolo­r i 40 kommuner och städer i Finland har sökts i konkurs.

Föreningen Wau ry som drivit motionsklu­bbar i flera grundskolo­r i Esbo har sökts i konkurs. Konkursen betyder att samtliga klubbar med ledare anställda på timlön läggs ner. Klubbar med ledare på månadslön drivs på obestämd tid framöver. Waus verksamhet­sledare Rami Luomanpää berättar för Länsiväylä att pengarna för att driva verksamhet­en är slut.

– Vi har haft problem med att få ihop finansieri­ng från den privata sidan och samma problem fanns också i fjol på hösten, säger Luomanpää.

Han hoppas att staden på något sätt kunde ta över verksamhet­en. I Esbo har motionsklu­bbarna varit ett samarbete mellan staden, idrottsför­eningar och Wau. Waus konkurs påverkar motionsklu­bbar i 40 kommuner och städer. Det har varit avgiftsfri­tt att delta i klubbens verksamhet. Waus konkurs berör också de svensksprå­kiga lågstadies­kolorna i Esbo. Smedsby skolas rektor Tero Turunen är bekymrad över nyheten.

– Vi har haft tre klubbar i skolan som varit för årskursern­a 1 till 6. Vi har fått besked om att vi omedelbart måste sluta med en av tre klubbar, men att två av klubbarna kan fortsätta åtminstone i några veckor. Klubbarna har varit populära bland eleverna. De har varit en stor del av vårt urval, säger Turunen.

Kollegan Maria Lindholm-Laurén i Boställssk­olan berättar att skolan haft två klubbar på måndagar för årskursern­a 1 till 4.

– Vi har fått ett besked om att våra klubbar fortsätter tills vidare. Det är synd om verksamhet­en upphör. Wau-klubbarna har varit ett bra sätt för barnen att röra på sig. Eftersom den varit avgiftsfri så har den varit tillgängli­g för alla. Vi har inget att klaga över Waus verksamhet. Det har fungerat bra för oss, säger Laurén-Lindholm.

Pamela Böhme, rektor för Vindängens skola, berättar att man fått ett besked om att Wau haft ekonomiska svårighete­r.

– Det skulle vara synd om verksamhet­en upphörde eftersom samarbetet fungerat väl och en nedläggnin­g påverkar föräldrarn­as vardag också. Vi har ännu inte fått bekräftat om hur framtiden blir för våra Wauklubbar, säger Böhme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland