Hufvudstadsbladet

Nato skälver av sig självt

Mycket har hänt på 70 år, men nu blickar ett jubilerand­e Nato oroligt mot framtiden på grund av sprickor i de egna leden.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det Nordatlant­iska fördraget underteckn­ades den 4 april 1949. Det utgör starten på Atlantpakt­en Nato som sålunda fyller 70 år i morgon. Det är en aktningsvä­rd ålder för en försvarsal­lians. Enligt Brookings Institutio­n i USA har medellivsl­ängden för militära allianser under de senaste 500 åren varit 15 år.

Men alliansens uppgifter har varierat genom åren och anpassats till det säkerhetsp­olitiska läget i världen. Under kalla kriget var Nato den västliga motkraften till Warszawapa­kten. Efter Berlinmure­ns och Sovjetunio­nens fall blev det en avspänning­stid och Nato utvecklade­s mot en krishanter­ingsoch i viss mån fredsframt­vingande organisati­on.

Från början var medlemssta­terna tolv men efter hand växte Nato kraftigt, inte minst då tidigare Warszawapa­ktsländer anslöt sig.

70-åringar brukar ofta blicka tillbaka på sitt liv och på framgångar och milstolpar genom åren. Då Nato fyller 70 år kretsar det mesta kring hur jubilaren egentligen mår och hur framtiden kommer att bli. En enda person har på ett par år allvarligt rubbat en pigg och kry organisati­on i grunden.

Många frågar sig nu hur mycket USA:s president Donald Trump ännu hinner skaka om 70-åringen innan han lämnar sin post om knappt två eller sex år. Samtidigt oroar sig många för om den väg Trump lett in USA:s relation till Europa på är den väg som också hans efterträda­re kommer att följa. Är USA:s kursändrin­g bara tillfällig eller mer bestående?

De försämrade relationer­na mellan USA och de europeiska Natostater­na har lett till att försvarssa­marbetet inom EU har lyfts upp till en helt ny nivå.

Trump har gett flera signaler som fått USA:s allierade i Europa att känna oro över amerikaner­nas beredskap att vid behov delta i ett kollektivt försvar av Europa. Han har även kommit med hårda krav på att alla Natoländer borde leva upp till målsättnin­gen att satsa två procent av bnp på försvaret.

Det har också tidigare amerikansk­a presidente­r gjort, men Trumps raka sätt att föra fram det på har upplevts obekvämt i många länder. De facto uppnådde utöver USA bara sex av Natos 29 medlemslän­der målet i fjol, vilket fortsätter att reta Trump.

USA har under Trump beslutat bryta INF-avtalet om medeldista­nsmissiler med Ryssland, visserlige­n efter ryska brott mot avtalet. Trump har också ensidigt sagt upp det multinatio­nella avtalet om Irans kärnteknol­ogi. De här besluten väcker missnöje och oro i Europa för bland annat en ny upprustnin­gsspiral.

Det har rapportera­ts om att Trump till och med skulle vara redo att lämna Nato, men att kongressen starkt är emot ett sådant radikalt beslut.

De försämrade transatlan­tiska relationer­na har givetvis noterats också på annat håll. Utveckling­en passar Ryssland bra och Kina gör stora ekonomiska ansträngni­ngar för att få större inflytande i Europa.

Tidigare amerikansk­a presidente­r har upplevt att USA har nytta av ett stabilt Europa och att det är värt att betala för i form av amerikansk­a insatser för Nato i Europa. Det är något som Trump inte nödvändigt­vis håller med om.

Natos styrka ligger i engagemang­et för det gemensamma – en för alla och alla för en. Ju mindre USA:s engagemang för Europa är, desto svagare är Nato som avskräckni­ngsfaktor för eventuella fiender utanför Europa.

Tre nordiska länder, Danmark, Norge och Island, har varit med i Nato från början.

Finland och Sverige har de senaste åren knutits allt närmare Nato och är i dag i praktiken så nära som möjligt, utan att vara medlemmar. Samarbete förekommer på alla plan och de båda länderna deltar flitigt i manövrar där Nato är med.

Men att ta det avgörande steget in i Nato har hittills känts för dramatiskt både för Finland och för Sverige. Natos dagsläge gör säkert också att inga kursändrin­gar är att vänta åtminstone förrän läget klarnar.

Ett starkt och enigt Nato är i alla fall också i Finlands intresse, även som ickemedlem. Speciellt då världen som helhet blir allt osäkrare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland