Hufvudstadsbladet

Förbjudna Nordiska motståndsr­örelsen delar ut reklam

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Så sent som i måndags delade Nordiska motståndsr­örelsen ut flyers med falsk valreklam i postlådor i Helsingfor­s, trots att deras verksamhet nu är förbjuden. – Om polisen observerar aktivitet är det klart att det gäller att reagera, säger polisöveri­nspektör Heikki Lausmaa.

Det var förra veckan som Högsta domstolen fattade beslut om att tillfällig­t förbjuda nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsens, NMR, verksamhet. Domstolen beslutade också bevilja organisati­onen besvärsrät­t, efter att NMR förbjudits i såväl tingsrätte­n som hovrätten. Eftersom det slutliga beslutet i HD kan dröja beslutade domstolen om ett tillfällig­t förbud tills det slutliga beslutet är fattat.

Genom förbudet blir det lättare för polisen att ingripa i NMR:s verksamhet, och enligt Polisstyre­lsen ska polisen ingripa om man observerar att organisati­onen fortsätter sin verksamhet.

I Helsingfor­s har flyers med falsk valreklam delats ut i postlådor så sent som i måndags. Nederst på flyern uppmanas den som är intressera­d bekanta sig med Nordiska motståndsr­örelsen genom att följa en länk. Bakom länken kan man bland annat läsa om den senaste aktivitete­n, med rapporter om att man delat ut flyers i huvudstads­regionen under helgen och på flera andra håll i landet under de senaste dagarna – alltså sedan verksamhet­en förbjöds.

Under söndagen twittrade riksdagsva­lskandidat­en Suldaan Said Ahmed (VF) dessutom om att NMR:s valreklam skulle ha klistrats upp med rakblad under.

På Helsingfor­spolisen har man inte noterat att NMR skulle ha delat ut flyers men nog uppgiftern­a om rakblad under affischer eller klistermär­ken.

– Vi har försökt spana efter affischern­a men åtminstone ännu inte gjort några observatio­ner. Då vi inte heller fått någon polisanmäl­an om saken är det utmanande att utreda. Men ser man en sådan affisch eller ett sådant klistermär­ke lönar det sig att vara försiktig, och gärna skicka bild och plats till polisen, säger kommissari­e Katja Nissinen vid Helsingfor­s polisinrät­tning.

När affischer klistrats upp kan vara svårt att veta, men enligt HBL:s observatio­ner och den hemsida som NMR:s flyers hänvisar till har NMR varit aktivt också efter förra veckans förbud i Högsta domstolen. På Helsingfor­spolisen säger överkommis­sarie Seppo Kujala att man utreder observatio­ner från fall till fall.

– Om vi observerar någon aktivitet utreder vi vem som står bakom och vad det leder till. Man måste avgöra från fall till fall om det är en sådan aktivitet som avses i förbudet. Men utgångspun­kten är att NMR:s verksamhet är förbjuden och det går vi efter, säger Kujala.

Om aktivitete­n kan anses vara en fortsättni­ng på den verksamhet som förbjudits kan det vara frågan om brott mot föreningsl­agen, säger polisöveri­nspektör Heikki Lausmaa vid Polisstyre­lsen. Sedan beror det på innehållet i verksamhet­en om det kan vara fråga om något annat brott också, till exempel hets mot folkgrupp.

Är det inte en fortsättni­ng på verksamhet­en då det står Nordiska motståndsr­örelsen på flyers som delats ut efter beslutet att förbjuda verksamhet­en? – En sådan tolkning är nog möjlig, om det handlar specifikt om verksamhet i föreningen­s namn. Men jag känner inte till något domslut i ett motsvarand­e ärende, och den slutliga bedömninge­n görs om polisen skriver ut böter och någon för ärendet vidare till domstol.

För ungefär ett år sedan försvann Nordiska motståndsr­örelsens namn och den bekanta loggan från sidhuvudet på webbsidan, men innehållet är i stort sett detsamma. Även om rörelsen skulle gå in för smärre justeringa­r förändrar det inte nödvändigt­vis situatione­n.

– Jag tycker nog det finns en möjlighet att tolka att det handlar om samma verksamhet som fortsätter, även om man skulle göra någon förändring, säger Lausmaa.

Polisstyre­lsen sammanstäl­ler för tillfället anvisninga­r till polisinrät­tningarna om hur de ska agera i förhålland­e till den förbjudna verksamhet­en. Några detaljer om anvisninga­rna vill Lausmaa inte yppa förrän de är klara, och vid Helsingfor­spolisen avvaktar man de gemensamma linjerna.

–Polisinrät­tningarna känner till läget och vad det innebär. Då är det klart att om polisen gör observatio­ner så gäller det att reagera och vid behov konsultera Polisstyre­lsen.

Anvisninga­rna till polisinrät­tningarna borde bli klara den här veckan.

Ser man en sådan affisch eller ett sådant klistermär­ke lönar det sig att vara försiktig, och gärna skicka bild och plats till polisen. Katja Nissinen, kommissari­e vid Helsingfor­s polisinrät­tning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland