Hufvudstadsbladet

Lamt intresse för röstfiske i Sverige

- SPT/HEIDI HAKALA

Även utomlands inleds förhandsrö­stningen inför riksdagsva­let i dag, men många röster går till spillo då få utlandsfin­ländare röstar. Hur mycket krut man satsar på utlandsfin­ländarna varierar stort mellan riksdagspa­rtierna.

När Estland gick till val i början av mars var partierna på charmoffen­siven i Finland. I Helsingfor­s pryddes gatubilden av valaffisch­er på estniska för att locka de över 50 000 röstberätt­igade estländarn­a att rösta. Flera politiker besökte Finland, bland dem tidigare premiärmin­istern Taavi Rõivas. Största delen av de röstberätt­igade utlandsfin­ländarna bor i Sverige, men när det finländska riksdagsva­let närmar sig är det relativt tyst i Sverige.

– Det har varit ytterst lamt. Tidigare besökte många kandidater Sverige inför val, men då man märkte att det inte gav resultat i valdeltaga­ndet så blev det allt mer sällan, säger Voitto Visuri, ordförande för Sverigefin­ska förbundet.

Det bor ungefär 255 000 finländare utomlands som har rösträtt i riksdagsva­let, enligt Befolkning­sregisterc­entralen. Av dem bor 109 000 i Sverige. Men valdeltaga­ndet är lågt. I senaste riksdagsva­l var valdeltaga­ndet bland utlandsfin­ländare 10,1 procent, uppger Statistikc­entralen.

Att få röstar kan handla om att många finländare ”försvenska­ts” efter många år i Sverige, säger konsul Anne Malinen Williams vid Finlands ambassad i Stockholm.

– Man följer inte så aktivt med vad som händer i det förra hemlandet. Det kan också handla om en åldrande befolkning. De som är mest intressera­de av finska val är de äldre, och de blir färre.

Svårt att nå ut

Många partier ser utlandsfin­ländarna som en viktig grupp, men tycker att det är svårt att nå ut till dem eftersom de är så utspridda.

– Vi har absolut inte glömt bort utlandsfin­ländarna, men traditione­lla forum för valkampanj­er såsom tv, radio och tidningar når utlandsfin­ländare dåligt, säger Iida Vallin, kommunikat­ionschef för SDP.

Det finns ingen plats utanför Finland dit det lönar sig att resa för att dela ut valbroschy­rer, inte ens på Stockholms gator, säger De grönas partisekre­terare Lasse Miettinen.

Partiernas kampanjer utomlands sker främst via annonser i tidningar riktade till utlandsfin­ländare, via nätet och sociala medier. Flera partier uppger att deras kandidater besökt Sverige och den spanska solkusten, där många finländare bor.

– Med tanke på att väljarna är väldigt utspridda så är sociala medier det effektivas­te för att nå ut till en bredare publik, men i det här valet har vi också satsat mer på fysisk närvaro i Sverige, säger SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff.

Prioritera­r hemmaplan

Ett hinder för flera partier är ekonomin och tidsbriste­n.

– Utlandsfin­ländarna är en viktig väljargrup­p, det vill vi inte förminska, men vi satsar vår ekonomi på hemlandet, säger Kristdemok­raternas partisekre­terare Asmo Maanselkä.

Tidsmässig­t är det krävande för kandidater­na att göra kampanj utomlands, säger Joonas Leppänen, partisekre­terare för Vänsterför­bundet.

– Vi tittar främst på var det finns mycket röster, och därför blir de största satsningar­na här i Finland. Men det finns många kandidater som har kopplingar till Sverige som väljer att göra kampanj där.

Kandidater­na kampanjar gärna utomlands och flera har också gjort det, säger Sannfinlän­darnas partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo.

Vid Blå framtids kansli tycker man inte att det är partiernas utan Utrikesmin­isteriets uppgift att höja det låga valdeltaga­ndet utomlands.

Samlingspa­rtiet uppger däremot att man i år uttrycklig­en velat uppmärksam­ma sverigefin­ländarna. Man har bland annat besökt några äldreboend­en och skolor.

– Vi vill genom vårt besök visa att vi lyssnar på sverigefin­ländarnas bekymmer och åsikter, säger Matilda af Hällström, Samlingspa­rtiets sekreterar­e för internatio­nella ärenden.

Utländska finländare är en viktig väljargrup­p och digitalise­ringen har gjort det lättare att hålla kontakt med utlandsfin­ländare, säger också Centerns partisekre­terare Riikka Pirkkalain­en. Ändå har få partiledar­e besökt Sverige inför valet.

 ??  ?? De politiska partiernas intresse för utlandsfin­ländarnas röster är svalt.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO
De politiska partiernas intresse för utlandsfin­ländarnas röster är svalt. FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland