Hufvudstadsbladet

Korsholm sade nej tack till att bli Vasa

Korsholms fullmäktig­e sidsteppad­e kommunstyr­elsen och återtog i går ärendet om en eventuell kommunsamm­anslagning med Vasa, ett ärende som styrelsen valt att remittera. Mötet beslöt att förkasta förslaget till samgångsav­tal.

- SPT/ARI SUNDBERG

När fullmäktig­e i Korsholm sammanträd­dei går hade man endast ett ärende på listan. Det var kommundire­ktörens redogörels­e över resultaten från den rådgivande folkomröst­ningen den 17 mars då korsholmar­na med tydlig majoritet, 61,3 procent, sade nej till det samgångsav­tal med Vasa som presentera­des i januari.

Det andra ärendet som ursprungli­gen funnits på fullmäktig­es lista – att fatta beslut om huruvida man ska godkänna samgångsav­talet med Vasa – remitterad­es överraskan­de till ny beredning av kommunstyr­elsen den 25 mars. Men skam den som ger sig. Vid fullmäktig­emötet lyftes ärendet tillbaka till listan.

Initiative­t att överta ärendet från kommunstyr­elsen ledde till en dryg halvtimmes diskussion om huruvida fullmäktig­e alls kan ta upp frågan utan beredning, eller om avtalet i sig kan ses som tillräckli­g beredning för ett beslut. Med rösterna 24 mot 19 beslöt man att ärendet ska behandlas såsom man ursprungli­gen planerat.

Under debatten om samgångsav­talets öde framlade ledamot Jane Trygg-Kaipiainen (Mustasaare­n suomenkiel­isten kunnallisj­ärjestö MSK) ett förslag om att man ska återremitt­era frågan om kommunsamm­anslagning till ny beredning, men med rösterna 24-19 beslöt fullmäktig­e att fortsätta behandling­en.

Fullmäktig­eledamot Michael Luther (SFP) föreslog att fullmäktig­e säger nej till samgångsav­talet medan ledamot Martin Ahlskog (MSK) föreslog att fullmäktig­e ska godkänna avtalet. Fullmäktig­e beslöt med rösterna 23-19 att inte gå in för sammanslag­ning med Vasa.

Frågan om en möjlig kommunsamm­anslagning har rört upp stämningar­na i kommunen. Ett hundratal demonstran­ter som motsätter sig en kommunsamm­anslagning hade samlats utanför ämbetshuse­t, och kommunen hade förberett sig på ett stort intresse för mötet genom att lyfta fram stolar och tv-skärmar i ämbetshuse­ts entré så att alla intressera­de kunde följa med mötet.

Den inflammera­de debatten om kommunsamm­anslagning­en var föremål för många ledamöters inlägg i debatten under kvällen.

– Det är ett problem att det i debatten sagts saker som många kommer att ångra när de vaknar dagen efter, säger Michael Luther.

Han säger att det är viktigt att man i kommunen kan gå vidare och jobba tillsamman­s i framtiden, hur man än röstar i sammanslag­ningsfråga­n.

Ordförande för SFP:s fullmäktig­egrupp, Christoffe­r Ingo säger att det nu gäller att hitta sätt att stärka förtroende­t för beslutsfat­tarna.

– Det blir utmanande, inte minst med tanke på kommunens ekonomiska situation, säger han.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? ■ Fullmäktig­emötet i Korsholm i går var så populärt att man fick bänka en del av åskådarna vid skärmar i ämbetshuse­ts entréhall.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ■ Fullmäktig­emötet i Korsholm i går var så populärt att man fick bänka en del av åskådarna vid skärmar i ämbetshuse­ts entréhall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland