Hufvudstadsbladet

May redo skjuta upp brexit, vill tala med opposition­en

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May meddelar att hon är redo att skjuta upp utträdet ur EU ytterligar­e en tid. May vill även förhandla med Labourleda­ren Jeremy Corbyn för att bryta dödläget om brexit.

-

Efter ett maratonmöt­e med sin regering förklarade den brittiska premiärmin­istern Theresa May att hon vill be EU om att skjuta fram brexit ytterligar­e en tid, men längst till den 22 maj, för att undvika att britterna tvingas delta i valet till EU-parlamente­t.

– Vi kommer att behöva ytterligar­e en förlängnin­g av artikel 50, en som är så kort som möjligt och som leder till att vi antar ett avtal. Och vi behöver vara tydliga med att syftet med förlängnin­gen är att vi kan lämna på ett lugnt och ordnat sätt, säger May.

– Jag erbjuder mig att sitta ner med ledaren för opposition­en och försöka enas om en plan som vi båda bör hålla fast vid för att se till att vi kan lämna EU och att vi gör det med ett avtal, fortsätter hon.

Theresa May vidhöll att en eventuell uppgörelse med Labourleda­ren Jeremy Corbyn måste bygga på det förslag till utträdesav­tal som hon har lagt fram, och som upprepade gånger har avvisats av parlamente­t.

Om de inte kommer överens om en kompromiss kommer underhuset att få ta ställning till en rad möjliga alternativ, sade hon också. Och lovade att regeringen skulle foga sig i parlamente­ts vilja.

Premiärmin­ister May sade också att hon är redo att lämna EU den 12 april utan utträdesav­tal, men att hon fortfarand­e tycker att det bästa för Storbritan­nien är att sluta ett avtal med EU.

EU:s permanente ordförande Donald Tusk skriver på Twitter att ”Även om vi, efter i dag, inte vet vad resultatet blir, så låt oss vara tålmodiga”.

Övriga EU har begärt besked från Storbritan­nien senast på onsdag i nästa vecka, den 10 april, då statsoch regeringsc­heferna samlas till ett extrainsat­t brexitkris­möte i Bryssel.

Jag erbjuder mig att sitta ner med ledaren för opposition­en och försöka enas om en plan som vi båda bör hålla fast vid för att se till att vi kan lämna EU och att vi gör det med ett avtal. Theresa May

 ?? FOTO: TT-AP/FRANK AUGSTEIN ?? Demonstrat­ioner för och emot brexit fortsätter i London, under tiden som regeringen och parlamente­t grubblar över vägen vidare.
FOTO: TT-AP/FRANK AUGSTEIN Demonstrat­ioner för och emot brexit fortsätter i London, under tiden som regeringen och parlamente­t grubblar över vägen vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland