Hufvudstadsbladet

Stoltenber­g berömmer Finlands samarbete med Nato

Trots budgetgräl, brexit och skiljda åsikter om USA:s president Donald Trump anser Natochefen Jens Stoltenber­g att försvarsal­liansen mår bra inför veckans 70-årsfirande i Washington. Och han berömmer Finlands och Sveriges nära samarbete med Nato.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Den norske förre statsminis­tern går från intervju till intervju när han tar emot inne på Natos ståtliga nya miljardhög­kvarter i nordöstra Bryssel.

Programmet är intensivt inför den 4 april då militärall­iansens utrikesmin­istrar håller födelsedag­skalas i USA. Ännu mer firande väntar i London i december med alla statsoch regeringsc­hefer på plats.

Jens Stoltenber­g anser sig ha full anledning att vara stolt över vad Nato åstadkommi­t sedan grundandet 1949.

– Det här är den längsta fredstiden i Europas historia som vi har haft under de här 70 åren. Det är inte bara på grund av Nato, men Nato har bidragit, hävdar han.

Oro för Ryssland

Lugnt och fridfullt har det ändå inte varit. Under de första 40 åren dominerade­s Europa av kalla kriget då kanoner och stridsvagn­ar stadigt riktades mot varandra från Nato i väst och Warszawapa­kten i öst. Och på senare år har det återigen börjat gnissla allt mer i relationer­na till Moskva.

Jens Stoltenber­g har fått koncentrer­a mycket av sin tid som generalsek­reterare sedan 2014 på förhålland­et till Ryssland.

– Vi ser ett mer självhävda­nde Ryssland, som investerar mycket mer i sin militära kapacitet, som använder militärmak­t mot grannlände­r i Georgien och Ukraina, som försöker blanda sig i demokratis­ka processer i våra länder och som är ansvarigt för cyberattac­ker och användande­t av kemiskt nervgift i Storbritan­nien. Det är allvarligt, understryk­er han.

– Men vi ser inte en omedelbar fara för något militärt angrepp på ett Natoland. Vi är inte i kalla kriget. Jag ägnar mycket tid åt att inte göra situatione­n värre än den är.

Finland och Sverige har ett unikt nära partnerska­p med militärall­iansen. Det gillas i Bryssel.

– Sverige och Finland är strålande och hyggliga och fantastisk­a grannar och partner till Nato. Vi sätter väldigt stort värde på samarbetet. Det är viktigt, inte minst när det har varit stort fokus på säkerhetss­ituationen kring Östersjön, säger Stoltenber­g.

”Måste tala med Ryssland”

Stoltenber­g fyllde 60 häromvecka­n och har nyligen fått förlängt mandat som generalsek­reterare fram till 2022. Då kommer Nato att ha regerats av nordbor i 13 år, eftersom Stoltenber­gs företrädar­e från 2009 till 2014 var Danmarks förre statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen.

Om det har inneburit någon sorts nordisk prägel på Nato är svårt att säga. Stoltenber­g anser sig hur som helst ha tagit med sig sina erfarenhet­er hemifrån om hur man ska hantera Ryssland.

– Det är möjligt att samarbeta med Ryssland, bara man står fast och håller samman och inte blandar ihop dialog med svaghet. Det har Norge gjort under kalla kriget och vi har fått till ett samarbete i nord om energi, om fisk och försvar och delningen av Barents hav, säger Stoltenber­g.

– Den norska erfarenhet­en har jag tagit med till Nato för att jag tror intensivt på att vi måste undvika ett nytt kallt krig och en ny upprustnin­g. Och då måste vi tala med Ryssland.

”Enbart medlemskap ger garantier”

När den svenska nyhetsbyrå­n TT intervjuar honom tassar han på tå om medlemskap­sfrågan.

– Jag förstår mycket väl att jag som generalsek­reterare i Nato och särskilt som norsk generalsek­reterare inte ska börja ge svenskarna råd om de ska bli medlemmar eller inte. Men jag är säker på att Sverige skulle vara välkommet och snabbt tas emot som en fullvärdig medlem, säger Stoltenber­g.

Han betonar samtidigt, återigen, att nuvarande partnerska­p och samarbete inte är tillräckli­gt för att Nato skulle ställa upp för Sverige vid ett eventuellt militärt angrepp.

– Den automatisk­a försvarsga­rantin, som är Natos kärna, den gäller bara för Natos medlemslän­der, fastslår Stoltenber­g.

Stoltenber­g har uttryckt liknande åsikter också om förhålland­et till Finland, bland annat under den årliga säkerhetsp­olitiska konferense­n i Sälen.

❞ Brexit kommer att ändra Storbritan­niens förhålland­e till EU, men ändrar inte Storbritan­niens förhålland­e till Nato. Om något så gör det Nato viktigare som en plattform för att föra ihop europeiska länder.

❞ Vi önskar inte skapa en ny fiendebild av Kina, tvärtemot önskar vi få till avspänning och samarbete. Samtidigt måste vi se på konsekvens­erna för vår säkerhet av att Kina växer och kommer närmare oss i norr, i Afrika och i cyberrymde­n.

 ?? FOTO: TT/WIKTOR NUMMELIN ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g laddar inför militärall­iansens 70-årsjubileu­m den 4 april.
FOTO: TT/WIKTOR NUMMELIN Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g laddar inför militärall­iansens 70-årsjubileu­m den 4 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland