Hufvudstadsbladet

Desinforma­tion om maten

- MATS NYLUND ordförande, SLC

LIVSMEDEL Enligt Statistikc­entralen härstammar 74 procent av alla klimatutsl­äpp i Finland från energisekt­orn och förbrännin­g av fossila bränslen. Endast 12 procent av utsläppen härstammar från jordbruket. Av jordbruket­s utsläpp i Finland beräknas att 56 procent kommer från odlingsmar­k och 44 procent från husdjurspr­oduktion enligt Finlands klimatpoli­tiska plan på medellång sikt. Det betyder i klartext att knappa 5 procent av Finlands klimatutsl­äpp kommer från husdjurspr­oduktionen.

I Parisavtal­et har man kommit överens om att varje land ska ta ansvar för sina egna klimatutsl­äpp. Finlands klimatlag från 2015 handlar uttrycklig­en om hur vi stärker och reglerar den finländska klimatpoli­tiken i enlighet med internatio­nella avtal. Vår riksdag stiftar lagar som gäller uttrycklig­en i Finland och finländska medborgare. Därför är det rent ut sagt vilseledan­de att använda sig av global statistik som inte motsvarar finländska förhålland­en.

Trots detta är det otaliga debattörer, senast i raden WWF, som gång efter annan hävdar att en minskning av kött- och mjölkkonsu­mtionen skulle vara en av de viktigaste klimatåtgä­rderna vi kan vidta. Vi har till och med partiordfö­rande som inför riksdagsva­let stöder köttskatt och jämställer klimatutsl­äppen från husdjurspr­oduktionen med trafiken. Detta är helt enkelt inte sant!

Kon, som nu får stå som symbol för miljöförst­öring och klimathot, har varit människans följeslaga­re cirka 10 000 år. Kons fantastisk­a matsmältni­ng kan omvandla gräs till högklassig människofö­da. Kon har gett människosl­äktet möjlighet att överleva på områden där det annars varit omöjligt att etablera sig eftersom människan inte kan äta gräs. Det första vaccinet, smittkopps­vaccinet, fick vi från kon. Termen vaccin kommer uttrycklig­en från det latinska namnet för ko, vacca.

Vi tar det från början. Husdjurspr­oduktionen i Finland, som är ett föredöme i hela världen, står för cirka 5 procent av landets totala utsläpp. Energisekt­orn och fossila bränslen står för 74 procent. Det är verkligen inte den finländska köttproduk­tionen som hotar klimatet. Den finländska bonden kämpar i dag för sin överlevnad på grund av dålig lönsamhet. Med bonden står och faller hela den inhemska livsmedels­kedjan och konsumente­rs möjlighet att välja ansvarsful­lt producerad inhemsk mat.

Bästa beslutsfat­tare, riksdagska­ndidater och andra debattörer, ta reda på fakta innan ni sprider ideologisk­t färgad desinforma­tion om världens bästa mat!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland