Hufvudstadsbladet

”Vi kämpar för framtida generation­er”

Det amerikansk­a damlandsla­get i fotboll har stämt sitt eget förbund. Rättvis lön är inte det enda målet. – Vi kämpar för en likvärdig satsning på både dam- och herrfotbol­len, säger stjärnan Megan Rapinoe.

- HBL-TT-REUTERS

Konflikten mellan USA:s fotbollsda­mer och landets fotbollsfö­rbund (US Soccer) har pågått länge. I mars lämnade landslaget in en stämningsa­nsökan, med underskrif­ter från de 28 spelare som nu är uttagna, där siffror om lön och annan ekonomisk ersättning ställdes mot de framgångar som damoch herrlandsl­aget har nått.

Herrlandsl­aget har visat sitt stöd medan förbundet har uttryckt överraskni­ng. Ordförande­n Carlos Cordeira menar att US Soccer ”strävar för lika lön” och har ”investerat i utveckling­sprogram för kvinnliga fotbollssp­elare”.

– För oss är det viktigt att se den större bilden. Jag tror inte att det går att tala om ersättning på riktigt utan att ha ett samtal om hur pengarna investeras i stort. Oavsett om det handlar om ungdomslag­en, antalet ledare, marknadsfö­ring eller sponsring för båda lagen så är det inte jämlikt, säger mittfältar­en Megan Rapinoe.

Företag skjuter till

Anledninge­n till att spelarna har organisera­t sig själva – spelarfack­et är inte en part i stämningsa­nsökan men har uttalat sitt stöd – och gått i konflikt är också för framtidens skull, menar anfallaren Alex Morgan.

– Vi har tidigare generation­er att tacka för förutsättn­ingarna vi har i dag, det vet vi, och vi kämpar för bättre förutsättn­ingar och större resurser för framtida generation­er, säger hon.

– Vår generation kanske inte får se lika lön för idrottare, men förhoppnin­gen är att framtida generation­er ska få göra det.

Sedan stämningsa­nsökan lämnades in har flera företag klivit fram och utlovat pengar. Kosttillsk­ottsföreta­get Luna Bar ska ge alla som tas ut i VM-truppen 30 000 euro var – vilket täcker skillnaden mellan herrarnas och damernas VM-bonus. Om USA vinner VM kommer klädtillve­rkaren Adidas att ge sina sponsrade spelare samma bonus som herrarna.

Fifa får kritik

Även Fifa, det internatio­nella fotbollsfö­rbundet, får sig en känga av spelarna.

– Det känns fortfarand­e som att Fifa ligger efter och förhoppnin­gsvis kan vår kamp bidra till att de i förebyggan­de syfte förändrar hur systemet fungerar, säger Alex Morgan.

Fotbolls-VM spelas i Frankrike i sommar, USA är regerande mästare och åker dit som favorit. Men den här konflikten kommer inte påverka lagets prestation eller ambition på planen, menar Megan Rapinoe.

– För oss är det lätt att definiera framgång, oavsett om det gäller en mindre övning eller en VM-final. Det handlar om att vinna. Framgång är att vinna VM, säger hon.

 ?? Foto: LEHtIkuVA/CHRIS SzAGoLA ?? – Vår generation kanske inte får se lika lön för idrottare, men förhoppnin­gen är att framtida generation­er ska få göra det, säger Megan Rapinoe.
Foto: LEHtIkuVA/CHRIS SzAGoLA – Vår generation kanske inte får se lika lön för idrottare, men förhoppnin­gen är att framtida generation­er ska få göra det, säger Megan Rapinoe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland