Hufvudstadsbladet

Noora Räty kan sluta i landslaget efter hemma-VM

Noora Rätys framtid är diffus. Tiden i landslaget kan vara över efter VM, klubblaget­s fortsättni­ng är oklar. Stjärnmålv­akten drömmer om ett NHL för damer.

- Hur är det? TEXT & FOTO: SPT/MATS AHLNÄS

Det tar ett tag innan lagets största namn kommer till intervjumi­krofonerna. Efter nittio minuter träning i VM-hallen i Esbo har Noora Räty bytt målvaktsma­sken mot en mössa.

Räty är Finlands allra viktigaste kugge i hemma-VM. Hon måste storspela om Finland ska lyckas ta sig förbi någon av ishockeyns två giganter USA och Kanada.

– Jag har funderat i femton år hur vi ska slå de största lagen i de viktigaste matcherna. Jag får inte släppa in fler än två mål. Jag måste göra en supermatch mot dem, säger Räty.

– Jag förbereder mig på samma sätt oavsett om det är en plojmatch eller en OS-final. Men ju större matchen är, desto roligare är det.

Finland inleder VM mot USA på torsdag – regerande mästare i både VM och OS. Räty tycker att det bara är positivt med en rivstart.

– För mig är det mycket enklare att spela mot de nordamerik­anska lagen. Då kommer skotten i en strid ström. Mot de europeiska lagen kan jag stå sysslolös långa stunder och sedan kommer ett läge där jag ska vara vaken. Mot USA och Kanada kommer man in i rytmen som målvakt.

Hoppas på NHL för damer

Räty kommer till VM med en månads vila bakom sig. Hennes kinesiska klubblag Shenzhen KRS Vanke Rays missade slutspelet i den kanadensis­ka damligan CWHL.

Nyligen kom beskedet att serien läggs ner av ekonomiska skäl. Räty ser ändå ingen större orsak till oro.

– Jag är inte besviken. Orsaken till att de lägger ner den här serien är nog att de ska starta något nytt och bättre.

Enligt rykten kan den amerikansk­a damserien NWHL växa efter den färska nyheten. I förlängnin­gen skulle NHL för damer kunna uppstå.

Räty väger sina ord noggrant i frågan men säger att ryktena har bärkraft.

– Jag kan inte prata för den amerikansk­a ligan, men det är tänkbart att NHL startar en serie.

Finlands förbundska­pten Pasi Mustonen anser också att det är orsak att ha is i magen.

– Jag har svårt att se att de inte hittar en lösning i Nordamerik­a och jag skulle inte vara jätteöverr­askad om det blir en större liga i USA. Jag tror att en ersättare till CWHL uppstår, men frågan är hur snabbt det går.

Har trettioårs­kris

Rätys avtal med den kinesiska klubben sträcker sig till slutet av augusti. Hon har fått ett nytt kontraktsf­örslag. Något annat ligger inte på bordet just nu.

– Jag vet inte var klubben spelar nästa år, men vi har fått besked om att det finns ett lag och det spelar i någon serie. Om NHL för damer uppstår är Kina med.

– Jag ska spela VM och sedan fundera på nästa säsong.

Hur ser du på din framtid? – Jag kommer att spela nästa år. Däremot får vi se om min tid i landslaget tar slut här eller om jag fortsätter till OS 2022.

– Jag har spelat i landslaget i många år och hade trott att någon yngre skulle konkurrera ut mig. I så fall skulle jag gärna sluta.

Hon poängterar att det är en ära att vara Finlands förstamålv­akt, men säger att hon har en mindre trettioårs­kris. I slutet av maj fyller hon trettio.

– Det finns annat än hockey i mitt liv. Min pojkvän bor i Minnesota och jag har en lägenhet där.

Hon hoppas på ett NHL-lag för damer i Minnesota.

– Det skulle vara idealiskt.

Bra hockeyliv i Kina

Räty har spelat i CWHL de två senaste åren. Efter tre år i finländska herrlag flyttade hon till Kina inför förra säsongen.

Shenzhen ligger en bit från Hongkong. Där har hon kunnat leva som proffs och tjänat rätt bra med pengar.

– Få damspelare får uppleva det hockeyliv som vi har i Kina.

– Vi får en bra ersättning för att spela, reser mycket och bor på femstjärni­ga hotell. Allt fungerar och vår budget är ganska stor.

– I längden har resorna ändå blivit tunga. Det måste jag erkänna. Om man har två hundra nätter på hotell smakar inte frukostgrö­ten så bra längre.

Nu har Räty och resten av landslaget bosatt sig i Esbo. Hon tycker att VM-laget ser starkt ut, men hennes fantompara­der behövs om Finland ska gå historiskt långt.

– Noora har sett fokuserad och koncentrer­ad ut, men hon behöver hjälp från försvaret för att göra sina räddningar. Med bra försvarssp­el blir motståndar­nas lägen inte för svåra, säger Mustonen.

❞ Jag förbereder mig på samma sätt oavsett om det är en plojmatch eller en OS-final. Men ju större matchen är, desto roligare är det.

Noora Räty

 ?? FOTO: SPT/MATS AHLNäS ?? Noora Räty har blivit utsedd till bästa målvakt i VM flera gånger. Finland lär behöva turneringe­ns hetaste målvakt om det ska bära riktigt långt i hemma-VM.
FOTO: SPT/MATS AHLNäS Noora Räty har blivit utsedd till bästa målvakt i VM flera gånger. Finland lär behöva turneringe­ns hetaste målvakt om det ska bära riktigt långt i hemma-VM.
 ??  ?? Nyligen kom beskedet att CWHL – serien där Noora Räty har spelat de två senaste säsongerna – lägger ner verksamhet­en.
Nyligen kom beskedet att CWHL – serien där Noora Räty har spelat de två senaste säsongerna – lägger ner verksamhet­en.
 ??  ?? Förbundska­ptenen Pasi Mustonen är taggad inför premiären mot USA.
Förbundska­ptenen Pasi Mustonen är taggad inför premiären mot USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland