Hufvudstadsbladet

Starka formbesked

Mimosa Jallow var en av de gladaste tvåorna i Helsinki Swim Meet

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

❞ Jag hade inte trott på en så här bra tid i det här skedet. Jag tror det går att simma den andra bassänglän­gden snabbare bara jag lättar på träningen.

Mimosa Jallow

Det är inte alls fy skam att förlora mot storstjärn­an Katinka Hosszu och Jallow var nära segern i 100 m rygg. Under de sista armtagen pressade sig ungerskan förbi och tog ytterligar­e en av sina sex segrar under den två dagar långa simgalan i Helsingfor­s.

– Jag hade inte trott på en så här bra tid i det här skedet. Jag tror det går att simma den andra bassänglän­gden snabbare bara jag lättar på träningen. Jag har simmat den andra halvan en sekund snabbare förut, säger Jallow glatt.

Siktar på OS

Tiden 1,00,95 är inte långt ifrån hennes finska rekord 1,00,28. Hosszus segertid var 1.00,74.

Senaste sommar vann Jallow EM-brons i 50 m rygg, men det är inte en OS-gren så hon satsar på 100 m rygg. Målet är att simma under 1 minut och samtidigt klara OS-gränsen i sommar och det ser bra ut än så länge.

– Simmar jag lika bra hela säsongen ska det gå, säger Jallow som avslutade kvällen med andra plats och tiden 27,00 på 50 m fjäril, säger Jyväskyläs­immaren.

Ryggen bättre

Det har gått fem år sedan Ari-Pekka Liukkonen simmade hem EMbrons på 50 m fritt och förra säsongens EM blev lite förstört av hans ryggproble­m. Ryggen är dock bättre och träningssä­songen har gått bra.

– Jag hade tänkt vara i lite bättre form redan, men jag måste bara vila lite mera för att få det att lossna, säger han efter att ha vunnit 50 meter fritt med överlägsen stil.

Liukkonens tid 22,29 var en rejäl förbättrin­g jämfört med morgonens försök och också bättre än säsongens tjuvstart i Esbo senaste helg. Belgiens Sebastien De Meulemeest­er var tvåa med tiden 23,22 vilket säger något om klasskilln­aden.

Vässer formen

Det är dock bara tider under 22 som Liukkonen är nöjd med. OS-kvalgränse­n är 22,01 och hans finska rekord är 21,58.

– Jag måste lätta lite till på träningen för att få de extra centimeter­na i armtaget, säger Jyväskyläb­on som represente­rar Cetus från Esbo.

Han tävlar igen i den sista deltävling­en i Nordic Swim Tour i Stockholm om två veckor. Före det blir det vila och några skarpa träningspa­ss för att vässa formen.

Mattsson i lovande form

VM-bronsmedal­jören Matti Mattsson följde upp sin starka insats på huvudsträc­kan 200 m bröst med tredje plats på 100 m bröst. Han var mer än nöjd över sin tid: 1.01,61 är mindre än en sekund långsammar­e än hans egna finska rekord 1.00,86.

– Jag visste att jag är i bra form, men hade inte trott på så här bra tider. Jag minns inte att jag någonsin skulle ha simmat så här fort mitt i träningssä­songen, säger björneborg­aren.

Laukkanen inte nöjd

En som inte levde upp till sina egna förväntnin­gar i Helsinki Swim Meet var Jenna Laukkanen, två gånger EM-bronsmedal­jör i lång bana samt tvåfaldig guldmedalj­ör och tvåfaldig silvermeda­ljör i EM i kort bana. Hon blev trea i 50 m bröst med tiden 31,90 och tvåa i 200 m bröst med 2.31,61. 30,79 och 2.25,41 lyder hennes rekord, det senare finskt rekord.

– Det är lite svårt. Jag har lust att tävla men kroppen är inte riktigt med ännu. Så är det ibland, säger hon.

HSS-segrar

Träningssä­songen gick utmärkt och Laukkanen planerar att lätta träningen ytterligar­e före Stockholm. Före det blir det troligen en start i 100 m bröst i Uleåborg på lördag.

– Jag har fått i gång säsongen och det är bara att bättra på tävling för tävling säger hon.

Helsingfor­s Simsällska­ps Riku Pöytäkivi tog sin andra seger under simgalan då han vann 100 m fjäril med tiden 53,71. Dagen innan tog han hem 50 m fjäril. HSS-klubbkamra­ten Helene Hirvonen vann 400 meter med tiden 4.31,93.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Mimosa Jallow var nöjd med sin insats på 100 m rygg.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Mimosa Jallow var nöjd med sin insats på 100 m rygg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland