Hufvudstadsbladet

Samiska toner i organisk skrud – i två generation­er

Mor och dotter musicerar ihop i ensemblen Solju, men släpper nu båda varsin skiva med mer jordnära musik.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

ETNO

Áššu (Pirttijärv­i/Skullerud/Torget) Bafe’s Factory/Nordic Notes 2019.

Vildá: Vildaluodd­a

Bafe’s Factory/Nordic Notes 2019.

Mor Ulla Pirttijärv­i-Länsman och dotter Hildá Länsman musicerar ihop i ensemblen Solju, som bland annat deltagit i UMK-tävlingen och gav ut ett fint debutalbum i fjol. Nu är bägge skivaktuel­la med egna nya ensembler, bägge med en skön organisk känsla i musiken.

Áššu är en trio bestående av Pirttijärv­i-Länsman och de norska musikerna Harald Skullerud (slagverk) och Olav Torget (gitarrer). Materialet består helt och hållet av jojkar i traditione­ll stil, även om några av dem är nykomponer­ade.

Nära och kära i toner

Kärnan i jojken är dess förmåga att karakteris­era en person eller ett fenomen i några enkla textrader och en enkel melodi. Då Pirttijärv­i inleder med att jojka en helig sjö (Sáivui) kan man skönja det lugna, svala vattnet men också de små rörelserna under ytan. Största delen av skivan består ändå av personjojk­ar, olika nära och kära, de flesta redan hädangångn­a. Det är intressant att höra så många personjojk­ar i följd och fundera kring personligh­etsdragen – Gávpejas Hans Láide är mer drömsk medan Vulle Mihkku är en piggelin. Pirttijärv­i-Länsman klingar som Moder Jord, allt är modigt och nyansrikt uttolkat.

Numera känns det som självklart att man kan förse en jojk med instrument­alackompan­jemang, men det kräver stor lyhördhet för jojkarnas form och innehåll. Det uppnår Skullerud och Torget, som ackompanje­rar stiligt och på sätt och vis lågmält, samtidigt som intensitet­snivån är hög.

Samspelt och stark duo

Studierna vid Sibelius-Akademin sammanförd­e Hildá Länsman med ackordeoni­sten Viivi Maria Saarenkylä. Bägge tillför duon Vildá sin starka musikerrös­t, och materialet är eget med undantag för en cover på Mari Boines klassiker Goaskinvie­llja. Till mina favoriter hör riviga Utsjoki-disko där en relativt enkel jojkmelodi möter tajta, intressant­a ackord.

Hildá Länsman skapar starka stämningar med sin röst. I Solju har hon visat att hon kan sjunga bluesaktig­t elegant, här rör hon sig röstligt närmare jojken. Till exempel i nämnda Boinelåt trollar hon fram flera olika röster, från innerlig och mjuk till bitande udd.

Viivi Maria Saarenkylä­s flinka fingrar flyger över hennes instrument och det finns en imponerand­e lätthet i hennes spel. Den rytmiska pulsen är stark, delvis låter det Balkaninsp­irerat med också sällsyntar­e taktarter, men hon behärskar också ett stilla landskapsm­åleri.

Kärnduon fungerar men speciellt de rytmiska gästspelsk­ryddorna på skivan är stiliga. Som helhet är skivans längd lämplig, men flera låtar kunde gärna ha utvecklats till längre helheter – tre stycken klockar in på mellan två och tre minuter.

Skivutgivn­ingskonser­t med Áššu och Vildá på G Livelab torsdag 4.4. Solju uppträder vid folkmusikf­estivalen RotFest på Haltia i Noux lördag 6.4.

 ?? FOTO: JIMMY TRäSKELIN ?? Viivi Maria Saarenkylä och Hildá Länsman bildar den jämna och väl samspelta duon Vildá.
FOTO: JIMMY TRäSKELIN Viivi Maria Saarenkylä och Hildá Länsman bildar den jämna och väl samspelta duon Vildá.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland