Hufvudstadsbladet

Tüürs bakgrund lär oss mycket om Estland och Finland

1980-talets Estland var ett sovjetiskt vilda västern som formade konstnärer­na i grunden.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ hbl.fi

Vilda västern är ingen term som jag i första hand är van att förknippa med Estland eller Sovjetunio­nen för den delen, men vid närmare eftertanke var det helt logiskt att tonsättare­n Erkki-Sven Tüür ville benämna 1980-talets Estland så.

Att esterna följde med finsk tv och radio och inhämtade en västsyn på omvärlden är känt sedan länge. Men samtidigt kom esterna att påverkas också av sådana internatio­nella fläktar som aldrig egentligen blåste över Finland. Det gäller till exempel den amerikansk­a nya konstmusik­en, som studentern­a vid musikhögsk­olan i Tallinn fick ta del av via framför allt en lp-skiva.

Skivan innehöll Steve Reichs oktett och hade getts ut av tyska skivbolage­t ECM. Skivan postades av Arvo Pärt som bodde i Berlin vid den tiden och de estniska kollegerna lånade flitigt skivan till varandra och lyssnade på den om och om igen.

Lektorn i musikhisto­ria, tonsättare­n Leo Normet hade också tack vare sina västförbin­delser en enorm skivsamlin­g.

– Han spelade för oss Xenakis, Ligeti och Stockhause­n, men också musik av Per Nørgård, vars tidiga verk gjorde ett stort intryck på mig, förklarar Tüür.

Ur ett musikhisto­riskt perspektiv skiljer sig Erkki-Sven Tüürs bakgrund och uppväxt markant från de samtida finländska tonsättarn­as.

– Korvat auki-generation­en med Magnus Lindberg och Kaija Saariaho var öppen mot världen och full av upptäckarl­ust. Men de trampade upp andra stigar och sökte sig till exempelvis Ircam i Paris för att det var möjligt. För mig var det inget alternativ och det slog mig aldrig under studietide­n att jag en dag skulle kunna besöka Finland. Under Brezjnever­an såg Sovjetunio­nen ut att vara för evigt.

Senare skulle uttrycklig­en en premiär med en finländsk orkester bli avgörande för Tüürs internatio­nella renommé. Verket var Insula deserta som uruppförde­s av Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster 1989.

– Det var den första västerländ­ska orkestern som beställde ett nytt verk av mig och jag är evigt tacksam att Juha Kangas litade på mig. Insula deserta har sedan dess blivit ett av mina mest spelade verk med omkring 150 framförand­en över hela världen.

Första gången som Tüür gavs möjlighete­n att resa till en utländsk festival var till Warszawa hösten 1985.

– Som medlem i estniska tonsättarf­öreningen var jag också medlem i den sovjetiska dito. Resan gick via Moskva, där en äldre kamrat först föreläste för oss om hur misstänksa­mt vi skulle förhålla oss till det modernisti­ska skräpet.

På festivalen hörde Tüür tysk elektronis­k musik från Stuttgart, som processera­des live och gjorde stort intryck på honom.

När han själv senare etablerade ett internatio­nellt kontaktnät och kuraterade festivaler efter murens fall bjöd han bland annat in Bang on a Can-tonsättarn­a Michael Gordon och Julia Wolfe innan de blev kända i New York.

Tüür intressera­de sig alltså både för europeiska moderniste­r och amerikansk­a minimalist­er.

– Jag såg att tonsättarn­a var indelade i läger som stred med varandra eller rättare sagt uteslöt varandra. Där fanns ingen kommunikat­ion mellan dem. Kanske gav jag utlopp för en egen protestvil­ja när jag visade att jag kunde använda båda förhållnin­gssätten inom ett och samma stycke.

I sin egen musik kom Tüür inlednings­vis att kombinera och kontraster­a ett modalt eller kvasitonal­t uttryck med ett atonalt. Det är i verk från den här tiden som det är lättast att hos honom förnimma det som ibland karakteris­eras som ”baltiskt” (stillsamt eller simplistis­kt).

Men Tüür körde småningom fast. I sin nya stil ville han hellre utforska gråzonen mellan ytterlighe­terna – den amerikansk­a minimalism­en och europeiska modernisme­n – i stället för att pendla mellan dem.

I början av 2000-talet skrev han marimbakon­serten Ardor och fjärde symfonin Magma, som kom att forma en övergångsp­eriod. Från och med Oxymoron (2003) gjorde han upp ett regelverk, som han inlednings­vis följde till punkt och pricka och som han alltjämt tyr sig till som intuitivt rättesnöre. I ett nötskal handlar det om ackordfölj­der och stämföring, hur stämmor än strålar samman och än skiljs åt och hur intervalle­r fördelas över stämmor. Tekniken har han utvecklat från femte symfonin framåt i alla sina verk och är kanske mest transparen­t i kammarorke­sterstycke­t Flamma och pianotrion Lichttürme.

Men vad förde Tüür in i återvändsg­ränden från första början och varifrån kom behovet att utveckla ett eget regelverk? Var det för att världskart­an hade ritats om och för att hans förhållnin­gssätt till tudelninge­n mellan amerikansk­t och europeiskt hade blivit irrelevant?

– Det var aldrig så rationellt. Det handlade snarare om ett inre behov. Jag hade helt enkelt en känsla av att jag höll på med något som inte helt och hållet var mitt eget. Jag behövde därför finna något som jag kunde identifier­a mig med starkare.

– Enda fördelen med att vi var så långt borta från händelsern­as centrum var att vi inte behövde ta parti. Annars hade jag nog tillhört endera rörelsen. Jag blev i stället en observatör, som tänkte att jag kunde syntetiser­a båda estetikern­a.

Vad har vi att lära oss av den snart 60-årige Erkki-Sven Tüürs livsberätt­else? Det man sällan tänker på är i hur hög grad fysiska, ekonomiska och geografisk­a omständigh­eter och till och med samhällssk­ick påverkar också estetisk utveckling. Den estetiska öppenheten som frodades i det slutna samhället är anmärkning­svärd med tanke på hur avogt man i det ”fria” Europa kunde förhålla sig till all utomeurope­isk konstmusik ännu i början av 2000-talet.

Troligtvis finns det också i dag konstnärer i Nigeria, Indien, Kina eller Brasilien som följer med händelser i andra delar av världen intensivt via nätet, även om de är väl medvetna om att de aldrig kommer att ha råd att bo eller studera i Helsingfor­s, London, Hong Kong eller Berkeley. Vem vet fast någon av dessa om ett par decennier har ett fräscht perspektiv att tillföra på hur vår tids estetiska debatter framstod för dem?

Erkki-Sven Tüürs orkesterve­rk Phantasma uruppförs av Kymi Sinfoniett­a vid tre konserter i Finland denna vecka: på onsdag i Kotka, på torsdag i Kouvola och på fredag i Tempelplat­sens kyrka i Helsingfor­s.

❞ Det man sällan tänker på är i hur hög grad fysiska, ekonomiska och geografisk­a omständigh­eter och till och med samhällssk­ick påverkar också estetisk utveckling.

Wilhelm Kvist, musikredak­tör

 ?? FOTO: JULIA RAHIKKA ?? Estniske tonsättare­n Erkki-Sven Tüür.
FOTO: JULIA RAHIKKA Estniske tonsättare­n Erkki-Sven Tüür.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland