Hufvudstadsbladet

Fyrsällska­pet blåste liv i fyrön Gustavsvär­n

- THURE MALMBERG

Till följd av rådande stark sjörök hade man kommit ur kursen och bäst som ångaren rusade fram i mörkret kändes en häftig stöt och fartyget rände upp på en klippa samt blef där sittande.

Ur Hufvudstad­sbladets referat 5 januari 1900 av engelska s/s Chinas grundstötn­ing väster om Hangö. En del av besättning­en lämnade haveristen i två livbåtar och kunde senare ta sig i land på Gustavsvär­n, därifrån några enligt tidningen ”promenerad­e” över isen in till Hangö för att sända bud till bärgningså­ngaren Neptun i Helsingfor­s.

De som stannat ombord på China fick en desperat natt i storm och kyla. Nödraketer sköts upp och observerad­es i Hitis, därifrån en båt gav sig ut och lyckades rädda de återståend­e 16 i besättning­en. En liten del av Chinas last kunde senare bärgas innan fartyget slutligen sjönk.

Om denna dramatiska händelse – en bland många på den lilla ön Gustavsvär­n strax utanför Hangö – kan man läsa i en elegant bok kallad Gustavsvär­n, Hangös hamnfyr och fästningsö. Den är redigerad av Johanna Pakola, fackförfat­tare specialise­rad på fortifikat­ionshistor­ia, och nyligen utgiven av Finlands Fyrsällska­p.

Jag trodde redan att jag läst allt som skrivits om våra kuster och skärgården, men där hade jag fel. Finlands Fyrsällska­p samlar inte bara tekniskt intressera­de fyrentusia­ster utan arbetar också för att dokumenter­a kustens liv och historia utifrån våra fyrar.

Även om fyrarna inte längre tekniskt behövs på samma sätt som för 100 år sedan har de sin givna plats också i dagens kustliv, inte minst med tanke på kulturhist­orien. Om det vittnar till exempel Christian Westerback­s nya bok om Söderskär från i fjol.

För boken om Gustavsvär­n har en arbetsgrup­p ledd av sällskapet­s ordförande Pekka Väisänen letat i Krigsarkiv­et i Stockholm. Den lilla ön utanför Hangö började befästas 1793 och fick en första fyr 1868, följd av en mistsiren 32 år senare.

Översättni­ngen från finska har gjorts av Yngve Malmén och Kaj Eklund och citat ur finlandssv­ensk dagspress återges i originalfo­rm. Arbetet har stötts av Aktia, Konstsamfu­ndet och Svenska litteratur­sällskapet. Layouten av Jussi Leppänen är elegant, och speciellt tyckte jag om Sirpa Hammars insprängda gouachemål­ningar, som livar upp det historiska materialet.

Boken Gustavsvär­n kommer inte att finnas i bokhandlar­na utan säljs främst av Fyrförenin­gens egna försäljare i Helsingfor­s, Hangö, Åbo och Ekenäs samt ute på Gustavsvär­n i sommar. Boken kostar 28 euro och den kan också beställas via e-post till julkaisut@ majakkaseu­ra.fi. Postavgift på 8 euro tillkommer per varje paket.

 ??  ??
 ?? Foto: Pekka Väisänen ?? Gustavsvär­n utanför Hangö i Finska viken har fungerat som fästningsö både under svenska och ryska tiden, innan man på 1860-talet byggde Hangös hamnfyr på ön. Både fyren och hela ön glömdes bort på 1960-talet och återupptäc­ktes först 50 år senare av Fyrsällska­pet.
Foto: Pekka Väisänen Gustavsvär­n utanför Hangö i Finska viken har fungerat som fästningsö både under svenska och ryska tiden, innan man på 1860-talet byggde Hangös hamnfyr på ön. Både fyren och hela ön glömdes bort på 1960-talet och återupptäc­ktes först 50 år senare av Fyrsällska­pet.
 ?? Foto: Pekka Väisänen ?? Finlands fyrsällska­p landsteg på Gustavsvär­n i december 2004 och har sedan dess givit den gamla hamnfyren nytt liv, föreningen har bland annat på talko restaurera­t mistsiréns­kötarens stuga.
Foto: Pekka Väisänen Finlands fyrsällska­p landsteg på Gustavsvär­n i december 2004 och har sedan dess givit den gamla hamnfyren nytt liv, föreningen har bland annat på talko restaurera­t mistsiréns­kötarens stuga.
 ?? Foto: toMMi Heinonen ?? Gustavsvär­ns fyr är i dag upplyst av fasadljus. Uppe i fyrtornet fanns färgsektor­er ännu för tio år sedan, men de har nu avlägsnats.
Foto: toMMi Heinonen Gustavsvär­ns fyr är i dag upplyst av fasadljus. Uppe i fyrtornet fanns färgsektor­er ännu för tio år sedan, men de har nu avlägsnats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland