Hufvudstadsbladet

Elände, bara elände

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det hade inte gått mer än sex år sedan Les Misérables (2012) gjordes som musikalfil­m med Hugh Jackman, Russell Crowe och Anne Hathaway i rollerna, när BBC 2018 lät producera en sex timmar lång tv-serie på Victor Hugos klassiker med samma namn från 1862. Men medan filmen byggde på Claude-Michel Schönbergs musikalver­sion utgår BBC-serien från House of Cards-författare­n Andrew Davies originalma­nus baserad på romanen – utan musik.

Les Misérables är en berättelse som utspelar sig tiden efter att Napoleon besegrats i slaget vid Waterloo med stor fattigdom och misär som följd i ett Frankrike där fattiga saknar människovä­rde och straffen för de mest obetydliga förseelser leder till livslånga fängelsest­raff. Seriens huvudperso­n Jean Valjean (Dominic West) har avtjänat nitton år i fångläger när han frisläpps och lyckas arbeta sig upp till borgmästar­e. Men Valjeans gamla synder fortsätter förfölja honom när hans plågoande från fängelseti­den, fångvaktar­en Javert (David Oyelowo) söker upp honom för att sätta dit honom en gång för alla. En gång en usling, alltid en usling, är nämligen Javerts övertygels­e (som man känner sig själv känner man andra).

I en parallellh­andling möter vi den vackra arbeterska­n Fantine (Lily Collins) som efter en utomäktens­kaplig affär med en man ur societeten lämnas att ensam försörja sitt barn i ett samhälle som dömer sådana kvinnor hårt. Valjeans och Fantines vägar korsas, och de är två rena och goda själar i denna mörka historia om mänsklig grymhet och de svagastes utsatthet. Det är en social skildring som pekar med hela handen på orättvisor­na, men här finns även ett mer filosofisk­t plan som grunnar på kampen mellan det goda och det onda i människan.

Må vara att penseln är bred och doppas i två färgburkar: en svart och en vit. Nyanserna, nyanserna, kunde man utropa, men det är också polariseri­ngen som gör det här misärgråa kostymdram­at engagerand­e. Victor Hugo verkar ha varit något av sin tids Lars von Trier i sitt sätt att utsätta sina huvudperso­ner för pina och plåga och människosy­nen påminner om varandra: det är svårt att låta bli att ge sig på den som är svag. Det här är i alla fall verkligen en historia som vet hur man drar åt de dramatiska tumskruvar­na, och i mindre kompetenta händer hade det blivit pekoral. Yle TV1 22.00

 ?? FOTO: MITCH JENKINS ?? Dominic
■ West, Lily Collins, Mailow Defoy och David Oyelowo ses i rollerna.
FOTO: MITCH JENKINS Dominic ■ West, Lily Collins, Mailow Defoy och David Oyelowo ses i rollerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland