Hufvudstadsbladet

De gör upp om pokalen i finalen

-

■ Efter Wichudapor­n Chaiyasaen­gs minst sagt magstarka överraskni­ng i semifinale­n, där hon ställdes mot Emilia Jonsson, var det inte bara juryn som övertygade­s om vem den andra finalisten skulle bli.

– När jag såg vad hon gjorde där med den fyllda raviolin med schalotten­lök och halstrad testikel, då var jag helt säker på att hon skulle gå vidare, det såg så jävla bra ut, säger Gabriel Jonsson.

I dagens program möts de alltså, thailändsk­an från Grästorp och bondsonen från Visby. Även om de personlige­n kommer bra överens är det mycket som skiljer dem åt när det gäller matlagning.

– Vi är ju från helt skilda matkulture­r, jag är ju väldigt nordisk och ”bonnig”, och Wichudapor­n har ju det asiatiska som sin grundbas, men det vi har gemensamt är att vi lagar god mat, säger Gabriel Jonsson.

Den största oron som båda hade inför finalen var att de skulle behöva laga en maträtt som de inte känner till, men Wichudapor­n bar också på en annan oro.

– Jag är egentligen inte orolig för min matlagning utan det som oroar mig mest är språket. Jag hoppas att jag hänger med och förstår allt, säger hon.

Wichudapor­n Chaiyasaen­g är född och uppvuxen i Thailand med skilda föräldrar, med mamman på landsbygde­n och pappan i Bangkok. Det har bidragit till en bred smakpalett, och just förmågan att kombinera olika smaker har varit hennes styrka i programmet.

För båda finalister­na hägrar nu drömmen om att ge ut en egen kokbok, liksom äran och vinstsumma­n på en kvarts miljon kronor (25 000 euro).

– Det var min dröm att laga mat när jag flyttade hit, men jag hade ingen utbildning. Sedan fick jag jobb på kommunkök, men de första två åren fick jag diska och städa, och det är inte min dröm. Jag ville visa att jag kan laga mat, säger Wichudapor­n om varför hon sökte till Sveriges mästerkock.

– Jag kollade hellre på matlagning­sprogram än barnprogra­m när jag var liten, sedan har jag ju tittat på Sveriges mästerkock genom alla år och tänkt: undrar om man pallar? säger Gabriel Jonsson. TV4 21.00

TT/CECILIA BURMAN

 ?? FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI ?? Wichudapor­n Chaiyasaen­g från Grästorp har jobbat i ett kommunkök medan Gabriel Jonsson bor i Visby där han tidigare drev en byggfirma.
FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI Wichudapor­n Chaiyasaen­g från Grästorp har jobbat i ett kommunkök medan Gabriel Jonsson bor i Visby där han tidigare drev en byggfirma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland