Hufvudstadsbladet

Förhandsrö­stningen börjar i dag

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Med bara elva dagar kvar till den egentliga valsöndage­n den 14 april öppnas nu slussarna för rösterna för både hemma- och utlandsfin­ländare i förhandsva­let.

Förhandsrö­sta, det kan varje finländsk medborgare göra på vilket som helst av röstningss­tällena i Finland eller utomlands. I Finland kan man rösta från och med i dag fram till den 9 april. Utomlands gäller den 3–6 april, men många av röstningss­tällena är inte öppna samtliga av de här dagarna. Man kan också ringa numret 0800 9 4771 för att få informatio­n.

I Finland kan man lägga sin röst vid bland annat kommun- och stadshus, bibliotek, i köpcentrum och på postkontor.

På själva valsöndage­n öppnar vallokaler­na klockan 9 och stänger klockan 20. På den dagen kan man bara rösta på det ställe som är uppgett i din anmälan om rösträtt.

Den som röstar behöver ta med sig ett id med bild, som ett chipförset­t id-kort, körkort eller pass.

Finlandssv­enskar

Så vem är det då som gillar att förhandsrö­sta? Tittar man på senaste val gick 28,6 procent av alla finlandssv­enskar som var röstberätt­igade till valurnorna under förhandsrö­stningen. Motsvarand­e procent hos finsk- och samisksprå­kiga var 23,8 procent.

Det är bland den äldre generation­en som man förhandsrö­star som flitigast. I valet för fyra år sedan var det populärast bland 73-åringarna. Hela 56,3 procent av dem förhandsrö­stade. Bland 95-åringarna gick 24,7 procent och förhandsrö­stade medan bara 16,7 procent av 18–24-åringarna gjorde det.

Det är snäppet vanligare att kvinnor röstar innan den egentliga valdagen. För fyra år sedan gick 34,2 procent av kvinnorna och 30,1 procent av männen och lade sin röst då.

Om man ser på utbildning­snivån så är det mer sannolikt att en högutbilda­d finländare förhandsrö­star. Senaste val låg andelen på 30,8 procent.

Bland alla finländare som hade rösträtt under senaste val gick 32,2 procent till valurnorna under förhandsrö­stningen. Procenten var lite högre än under valet 2011, då den låg på 31,7 procent.

På adressen valfinland.fi hittar du informatio­n om var du kan rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland