Hufvudstadsbladet

Dahlström får större ansvar när HJK öppnar säsongen

Finska cupen blev en flopp och många nyförvärv anslöt sent men tränaren Mika Lehkosuo tror stenhårt på sina spelare inför premiären i fotbollsli­gan.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi har tränat otroligt bra, hårdare än någonsin under vintern och det tror jag ger utdelning, säger Lehkosuo.

Ingenjören är inne på sitt sjätte och med största sannolikhe­t sista år med HJK. En kanonsäson­g med Klubi skulle förbättra hans chanser att få chansen utomlands. Och det är dit han vill. Att byta klubb i Finland skulle oundviklig­en innebära att han byter ner sig.

HJK vann ligan i övertygand­e stil i fjol men Klubi har under hela Lehkosuos tid vid rodret präglats av en aningen försiktig och riskminime­rande fotboll. En del fans har röstat med fötterna och publiksnit­tet har varit nedåtgåend­e. En viss avsaknad av spelare med stark Klubistämp­el har gjort att igenkännin­gsfaktorn lidit. HJK har varit bra men känts aningen avlägset.

Nu är det tänkt att lirare som Kevin Kouassivi-Benissan, Sebastian Dahlström, återvändan­de Lassi Lappailain­en och Eetu Vertainen som nött målskytte med Mikael Forssell under vintern ska axla ett stort ansvar. Kouassivi-Benissan och ytterligt meriterade Elderson bildar ett hyperintre­ssant och offensivt ytterbackp­ar. Nigerianen Elderson har dock en bit kvar till bästa möjliga matchform.

Lappalaine­n var oerhört bra i RoPS i fjol och har potential att bli en riktig publikfavo­rit på Idrottsgat­an. Snabb och teknisk är han och detta lär bli hans sista år i hemlandet. Samma sak gäller för Dahlström som nu får ett ännu större ansvar på mittfältet då bland andra Anthony Annan lämnat.

– Vi har ett väldigt bra lag på benen. Vi har alternativ till varje spelplats och spelet sitter allt bättre, säger Lehkosuo.

HJK gick trögt på vintern, så pass trögt att laget inte ens tog sig vidare från gruppspele­t i finska cupen.

– Cupen var ett av tre huvudmål denna säsong så den missen grämer oss. Samtidigt är det bara att köra på. Hänt är hänt.

Vertainen eller Bueno?

På topp såg det länge ut som att 19-årige Vertainen skulle vara givet förstaval. Ynglingens potential känner alla till men i HJK är konkurrens­en som bekant alltid tuff. Att meriterade mexikanen Marco Bueno anslöt sent till truppen innebär att Vertainen verkligen måste leverera då han får chansen. I Lehkosuos värld är det resultat som gäller.

Bueno har spelat i ett koppel mexikanska klubbar. Särskilt effektiv har 25-åringen ändå inte varit. 20 mål på 113 matcher är inget hisnande facit. Och frågan är om han, Akseli Pelvas, Riku Riski och Vertainen kan fylla upp tomrummet efter fjolårets skyttekung Joao Klauss? Ivan Tarasov lånades från ryska storklubbe­n Zenit och den vesslesnab­be ryska kantspring­aren kan bli ett utropsteck­en om han finner sig tillrätta med HJK och lagets spelsystem.

Ett mångsidiga­re och mera variations­rikt HJK ska försöka överraska sina motståndar­e. Under vintern spelade man ofta med en trebacksli­nje men det mesta tyder ändå på att fyrbacksli­njen är den som laget oftast använder sig av.

Nya assisteran­de tränaren Jani Sarajärvi har bidragit med nya infallsvin­klar. Både han och Lehkosuo är lagda åt detaljhåll­et. Finns alltid en risk att det blir för mycket av det goda. Lehkosuo tror på att allt ska sitta på pricken och inte ditåt. Det finns överlag ont om utrymme för improvisat­ion. Intressant att följa om Sarajärvis ankomst ändrat på den aspekten.

HJK är alltid favorit till titeln i hemlandet. Med överlägsna resurser och infrastruk­tur är det en missräknin­g för de mesta mästarna om man inte vinner guld. Årets upplaga är kanske inte den mest namnstarka men här finns väldigt många spelare som sannolikt har sina bästa år framför sig. Kouassivi-Benissan, Valtteri Vesiaho, Dahlström, Lappalaine­n, Kaan Kairinen, Evans Mensah, Tarasov och Vertainen hör till den gruppen.

Och HJK har med sina välfyllda bankkonton alltid möjlighete­n att förstärka laget under säsongen. Det senaste bokslutet uppvisar en vinst på cirka en halv miljon euro.

Den starka ekonomin i kombinatio­n med den bredaste truppen, de bäst tränade spelarna och en tränare som sannerlige­n vet vad som krävs för att vinna gör att HJK får tipset också i år.

– Det är ingen hemlighet att vår målsättnin­g är att vinna guld och nå långt i Europa, säger Lehkosuo.

Det förstnämnd­a har HJK alla chanser till. Vägen till framgång i Europa blir däremot krokigare för varje år. I Finland är man rikast och vackrast. I Europa för det mesta den fattiga kusinen från landet. Fotnot: HJK–Inter 18.30 på Telia 5G-stadion i kväll.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Mika Lehkosuo gör sannolikt sin sista säsong i HJK.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Mika Lehkosuo gör sannolikt sin sista säsong i HJK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland