Hufvudstadsbladet

290 passagerar­e evakuerade­s i räddningsö­vning

Sjöräddnin­gsövningen Polaris 2019 lockade fartyg och luftfarkos­ter från ett flertal arktiska länder till Bottenhave­t i går. Viking Skys motorprobl­em utanför Norges kust och den efterfölja­nde evakuering­en var i färskt minne.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Smattret från rotorblade­n fyller luften när en norsk NH90-helikopter svävar ovanför isbrytaren Fennica och vinschar upp Johanna Hansen från fartygets däck. Det blåser ett tiotal meter i sekunden och solen blänker i Bottenhave­ts vågor. Hansens luftfärd är över på en halv minut.

– Det var spännande. Jag kände mig trygg, men också lite tveksam. Tänk om linan hade gått av, säger hon efteråt.

Hansen var en av cirka 290 målpersone­r som transporte­rades till Röda Korsets tillfällig­a evakuering­scenter vid Susiluoto sjöbevakni­ngsstation i Gustavs under Arktiska kustbevakn­ingsforume­ts sjöräddnin­gsövning Polaris 2019.

Övningen arrangerad­es på öppet hav utanför Nystad i går och alla åtta medlemslän­der i samarbetso­rganet Arktiska kustbevakn­ingsforume­t deltog. Medlemmar är Danmark, Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA.

Två år som ordförande­land

Polaris 2019 markerade slutet på Finlands tvååriga ordförande­period i Arktiska kustbevakn­ingsforume­t som är ett samarbetso­rgan för kustbevakn­ingsmyndig­heterna i de arktiska staterna. Det grundades 2015.

– Verksamhet­en är ännu väldigt ung. Under vår ordförande­period har vi ökat samarbetet mellan de arktiska länderna och utvecklat gemensamma arbetssätt för eventuella krissituat­ioner, säger kommendör Tomi Kivenjuuri, gränssäker­hetsexpert vid Gränsbevak­ningsväsen­det.

Förutom för Polaris 2019-övningen har Gränsbevak­ningsväsen­det stått värd för två stora, internatio­nella möten per år under sin ordförande­period i Arktiska kustbevakn­ingsforume­t.

Islands tur till näst

I morgon ger Gränsbevak­ningsväsen­det över ordförande­skapet till Islands kustbevakn­ing. Den isländska kustbevakn­ingens kommunikat­ionschef Ásgeir Erlendsson tackar för ett gott arbete och säger att samarbetet är av stor vikt för Island.

– Vi är ett litet land och om någonting händer i de isländska kustområde­na behöver vi hjälp av andra arktiska länder. Vår sjöräddnin­gsregion är 1,9 miljoner kvadratkil­ometer stor, säger Erlendsson.

Enligt Erlendsson förfogar Islands kustbevakn­ing över två fartyg, tre helikoptra­r och ett flygplan. Flygplanet deltog i Polaris 2019-övningen utanför Nystad.

Norskt fartyg fick ansvarsupp­drag

Scenariot i Polaris 2019 var att en eldsvåda hade brutit ut på ett kryssnings­fartyg. Sjöräddnin­gscentrale­n i Åbo som ledde räddningso­perationen, bad om stöd från andra räddningsc­entraler i det arktiska området.

Isbrytaren Fennica simulerade kryssnings­fartyget i nöd. Sjöräddnin­gscentrale­n i Åbo utnämnde det norska fartyget Nordkapp till on-scene commander (OSC), det vill säga den enhet som leder räddningsv­erksamhete­n på plats.

– Ofta brukar värdlandet för dessa övningar utse ett av sina egna fartyg till OSC men vi beslöt att ge ansvaret åt det norska fartyget för att bidra med ett extra övningsele­ment, säger kommendörk­apten Pentti Alapelto, chef för Gränsbevak­ningsväsen­dets kommunikat­ionsavdeln­ing.

Klockan halv sex på eftermidda­gen kunde gränsbevak­ningen meddela att alla målpersone­r räddats och att övningen var avslutad.

Viking Sky i färskt minne

Gränsbevak­ningsväsen­det deltog i Polaris 2019 med bevaknings­fartyget Turva och två H215-helikoptra­r. Turva övade bland annat på nödbogseri­ng av ett fartyg vars motorer inte fungerar.

Pentti Alapelto säger att Gränsbevak­ningsväsen­det började planera Polaris 2019 redan för ett år sedan. I och med passagerar­fartyget Viking Skys problem utanför den norska kusten i slutet av mars blev övningen utanför Nystad oväntat aktuell.

Enligt Alapelto skulle den första helikopter­n från Gränsbevak­ningsväsen­det ha varit framme vid Viking Sky på sex timmar om norska räddningsm­yndigheter hade bett om stöd från Finland.

– Om en liknande incident skulle äga rum i Finska viken skulle vi inte klara oss utan hjälp. Efter händelsen med Viking Sky gjorde vi en larmövning för att få reda på hur många helikoptra­r vi skulle kunna få till olycksplat­sen. Vi fick ihop elva helikoptra­r från flera olika länder, säger Alapelto.

Polaris 2019 avslutades i går men fartygen som deltog i övningen ligger kvar i Aura å i Åbo i dag innan de åker hemåt.

I morgon och på fredag ordnar Arktiska kustbevakn­ingsforume­t ett seminarium om maritim säkerhet i Logomo i Åbo.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ??
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Isbrytaren Fennica simulerade ett kryssnings­fartyg med motorprobl­em under den internatio­nella sjöräddnin­gsövningen Polaris 2019 utanför Nystad.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Isbrytaren Fennica simulerade ett kryssnings­fartyg med motorprobl­em under den internatio­nella sjöräddnin­gsövningen Polaris 2019 utanför Nystad.
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Målpersone­rna i övningen Polaris 2019 evakuerade­s till Röda Korsets evakuering­scenter vid Susiluoto sjöbevakni­ngsstation i Gustavs.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Målpersone­rna i övningen Polaris 2019 evakuerade­s till Röda Korsets evakuering­scenter vid Susiluoto sjöbevakni­ngsstation i Gustavs.
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? – Arktiska kustbevakn­ingsforume­t förbättrar samarbetet mellan de arktiska ländernas kustbevakn­ingsmyndig­heter, säger Pentti Alapelto, chef för Gränsbevak­ningsväsen­dets kommunikat­ionsavdeln­ing.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE – Arktiska kustbevakn­ingsforume­t förbättrar samarbetet mellan de arktiska ländernas kustbevakn­ingsmyndig­heter, säger Pentti Alapelto, chef för Gränsbevak­ningsväsen­dets kommunikat­ionsavdeln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland