Hufvudstadsbladet

Arvet efter röstmagnet­erna

-

Svenska folkpartie­t

●●SFP ökade 2015 från tre till fyra riksdagsle­damöter från Nylands valkrets tack vare Carl Haglunds starka insats.

●●Partiet fick 53 000 röster och var fjärde störst i valkretsen efter Saml, Sannf och SDP.

●●Haglund-effekten var mellan 5 000 och 10 000 röster. Ungefär så många skulle i annat fall inte ha röstat på SFP.

●●Det blir oerhört svårt för SFP att upprepa bedriften från 2015. Om de tre säkra mandaten tävlar framför allt de nuvarande riksdagsle­damöterna Anders Adlercreut­z, Thomas Blomqvist, Mikaela Nylander och Veronica Rehn-Kivi. De övriga utmanarna måste troligtvis samla över 4 000 röster för att ha chans till inval.

Sannfinlän­darna

●●Gallupfram­gångarna göder Sannfinlän­darnas självsäker­het. Men samtidigt finns det stor osäkerhet om hur väljarstöd­et ska omvandlas till ledamöter i riksdagen.

●●Timo Soini och Jussi Niinistö fick nästan hälften av partiets röster i Nyland 2015. Några givna arvtagare och lysande stjärnor till avhopparna finns inte.

●●Nuvarande ledamötern­a Arja Juvonen, Mika Niikko och Leena Meri är partiets starkaste namn på förhand. I förra valet fick de tillsamman­s under 10 000 röster, eller ungefär en tredjedel av Soinis röstetal.

Samlingspa­rtiet

●●Samlingspa­rtiet är Nylands starkaste parti med kring en fjärdedel av rösterna. I den nuvarande riksdagen har partiet nio ledamöter från Nyland.

●●Efter Alexander Stubbs sorti och Harry Harkimos avhopp till Liike Nyt är fältet öppet för de övriga kandidater­na.

●●Förra valet innebar redan en tillbakagå­ng från elva mandat till nio. Partiets väljarkår är rätt stabil, men Samlingspa­rtiet får kämpa för att hålla ställninga­rna. Själv hoppas partiet på åtminstone ett tionde mandat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland