Hufvudstadsbladet

Enkät: SFP får hård konkurrens

Både de gröna och vänstern mer populära bland svensksprå­kiga väljare än inför förra valet

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

SFP får hårdare konkurrens av De gröna och vänstern, bland svensksprå­kiga väljare, visar en enkät beställd av Magma och Svensk presstjäns­t. Enkäten omfattar tusen svensksprå­kiga väljare i fyra valkretsar.

Jämfört med tidigare motsvarand­e undersökni­ngar från 2011 och 2015 är SFP:s väljarstöd mindre i Helsingfor­s och Åboland. I Egentliga Finland tycks konkurrens­en komma från Li Anderssons Vänsterför­bundet. I Helsingfor­s och Nyland är De gröna mer populära än tidigare, men samtidigt tycks stödet för Samlingspa­rtiet ha sjunkit bland svensksprå­kiga.

SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson är inte oroad över enkäten och säger att antalet personer som svarat i Egentliga Finland är litet, 73 personer.

I HBL:s partiledar­chatt säger Henriksson att målet är att ta två mandat till – ett i Vasa valkrets och ett i Helsingfor­s.

– Det kräver hårt arbete.

Det är signaturen Jens som frågar SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson hur hon ser på SDP som garant för svensk service. SDP:s ordförande Antti Rinne, som chattade med HBL:s läsare i tisdags, framhöll att SDP är landets största svensksprå­kiga parti. SDP leder opinionsmä­tningarna.

Henriksson svarar att hon är tacksam för allt stöd som andra partier ger, men att SFP är det parti som på bred front agerar.

– Vi är glada för att SDP stöder oss i kampen för fulljour vid Vasa centralsju­khus. Men tyvärr var det också SDP som 2004 med minister Tuula Haatainen i spetsen slopade svenskan i studentskr­ivningarna. SFP motsatte sig detta i den dåvarande regeringen, skriver Henriksson.

I stället gjordes en kläm om att det behövs en senare utvärderin­g, och om deltagande­t i svenskapro­vet sjunker så ska frågan öppnas på nytt. Henriksson efterlyser att det löftet faktiskt skulle följas, då andelen som skriver svenska sjunkit.

– Här är SFP av den åsikten att det borde tas upp på nytt, och det har vi hittills inte fått stöd för, säger hon.

SDP:s Antti Rinne skrev i tisdags att man borde utvärdera om det behövs fler obligatori­ska ämnen.

– Nå, det är bättre än ingenting, kommentera­r Henriksson.

Personal efter individuel­la vårdbehov

Äldrevårde­n oroar en läsare som skickat in sin fråga per e-post, och påpekar att det inte räcker med bara ett minimum för personaldi­mensioneri­ngen. Henriksson håller med. – Vi behöver slå fast en dimensione­ring som utgår från 0,7 vårdare per klient, men som också beaktar den så kallade individuel­la vårdtyngde­n. En demenssjuk äldre behöver naturligtv­is mer vård och omsorg än en som inte är demenssjuk. Övervaknin­gen behöver effektiver­as såväl inom kommunen som på regional nivå, och få tillräckli­ga resurser, skriver Henriksson.

Arbetets innehåll och utbildning­en borde också breddas, anser Henriksson, eftersom det inte bara kan handla om sjukvård.

– Det handlar om äldre människors hem, det är där de bor, deras vardag. Då handlar det också om att bemöta de äldre som man gör i ett hem, och inte bara sköta själva vården.

Utmanar universite­t om studier på svenska

Frågorna rullar in och en del hinner inte med – men variatione­n på ämnena är mycket stor.

Nato dyker upp, snabbt, och det är signaturen TomasG som frågar om SFP kommer att jobba för eller emot ett Natomedlem­skap.

– Det är viktigt att Finland har ett trovärdigt försvar som baserar sig på den allmänna värnplikte­n. Vi behöver ett fördjupat samarbete med Sverige och de nordiska länderna. Natodörren ska hållas öppen. Finland borde sitta med vid de bord där för oss viktiga beslut fattas. Men ett Natomedlem­skap kräver ett starkt folkligt stöd, och det stödet finns inte i dag, formulerar sig Henriksson.

Men TomasG vill ha ett tydligare svar.

– För att vara riktigt tydlig, så kommer vi ju inte jobba emot ett Natomedlem­skap. Tvärtom kommer vi att fortsätta lyfta frågan och argumenter­a för ett Natomedlem­skap. Men självfalle­t är det så att en Natoansöka­n inte kan sändas in förrän det finns ett folkligt och parlamenta­riskt stöd. Hoppas det blev klarare så.

En fråga om studerande får Henriksson att fundera extra länge – hur Finland ska lyckas locka studerande hit, då det i dagens läge är många finländare och särskilt finlandssv­enskar som väljer att studera i Sverige.

– Bra fråga, säger Henriksson, och grubblar på om det råder en alltför stor omedvetenh­et i Norden om att man kan studera på svenska i Finland.

– Vi har Åbo Akademi, vi har Helsingfor­s universite­t med möjlighete­r att studera på svenska, och goda yrkeshögsk­olor. Vi behöver marknadsfö­ra att det går att studera på svenska i Finland, göra folk medvetna ens om att Finland är ett tvåspråkig­t land.

Också ålänningar­nas studieval är centralt, säger Anna-Maja Henriksson. I vissa ämnen som juridik är det avgörande vilket lands lag man studerar.

– Det är otroligt viktigt att det finns domare och jurister som kommer från Åland och utbildar sig i det finska rättsystem­et. Vi kommer behöva experter som känner både självstyre­lselagen och den finska lagen och kan kommunicer­a med tjänstemän och politiker, säger hon.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Anna-Maja Henriksson svarade på HBL-läsarnas frågor. Till höger politiska reportern Sylvia Bjon och nyhetschef­en Annakaisa Suni.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Anna-Maja Henriksson svarade på HBL-läsarnas frågor. Till höger politiska reportern Sylvia Bjon och nyhetschef­en Annakaisa Suni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland