Hufvudstadsbladet

Partierna: Nya åtgärder behövs i taxibransc­hen

Taxibransc­hens problem kräver nya åtgärder. Det medger också regeringsp­artierna som röstade igenom den nya taxilagen. HBL frågade partierna hur de ser på taxibransc­hens framtid.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Den nya taxilagen har inte haft önskad effekt, säger flera partier. Också regeringsp­artierna medger att det kan bli aktuellt att återinföra reglering i någon mån, efter att situatione­n noggrant utvärderat­s. Det alla partier är ense om är att åtgärder i någon form behövs för att säkra pålitliga och fungerande taxitjänst­er för medborgarn­a.

Förra veckan utförde polisen och skattemynd­igheterna en razzia mot ett hundratal taxibilar. Upptäckter­na var oroväckand­e: över hälften av de granskade taxibilarn­a fick anmärkning­ar om diverse brister. Förseelser­nas allvarligh­etsgrad varierade från att chauffören­s namn inte var tillräckli­gt synligt för kunden till ett misstänkt rattfyller­i och flera fall där föraren saknade körkort eller taxilicens.

Samtidigt har det uppdagats problem med Folkpensio­nsanstalte­ns (FPA) subvention­erade taxiresor. Patienter har fått vänta länge på att taxin dyker upp trots att de beställt resan långt på förhand. Ibland har taxin aldrig kommit. HBL skrev tidigare om en cancerpati­ent som upprepade gånger förgäves väntat på FPA-taxin.

Många skyller problemen på den nya taxilagen som trädde i kraft sommaren 2018. Lagen skulle öppna upp branschen för nya aktörer, göra det lättare att starta ett taxiföreta­g och stödja utveckland­et av taxitjänst­er. Nu verkar ändå till och med de partier som röstade för den nya taxilagen ha kommit på andra tankar.

Stort sett röstade regeringsp­artierna Centern, Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna för lagen medan SDP, Vänsterför­bundet och Kristdemok­raterna röstade emot. Också SFP:s ledamöter röstade i huvudsak för lagen. De gröna röstade åt båda hållen.

HBL frågade partierna hur de nu förhåller sig till taxibransc­hens stötestena­r och vad som borde göras för att lösa problemen. Så här svarade de.

Centern

De slutliga konsekvens­er som taxireform­en och den nya taxilagen har för företagare och konsumente­r kan analyseras först senare när det finns mer omfattande informatio­n. I allmänhet gäller för stora reformer att det tar tid innan systemet fullständi­gt fungerar. Vi har fått både positiv och negativ respons på taxireform­en.

Positivt är att det blivit lättare att få taxilicens. Skiljelinj­erna mellan olika trafikform­er har avtonat.

Vi har fått respons på att chaufförer­nas lokalkänne­dom och

språkkunsk­aper har försämrats i de stora städerna och i huvudstads­regionen i synnerhet. Visserlige­n har det funnits brister i de här frågorna även före reformen.

Ett viktigt medel för att lösa problemen i taxibransc­hen är utbildning­en av chaufförer­na. Här har taxiföreta­garna ett allt större ansvar. Den bör utvecklas så att den möter kundernas – till exempel specialgru­ppers – behov allt bättre.

Taxireform­ens påverkning­ar måste nu iakttas och vid behov bör man överväga om det finns skäl att återinföra reglering i någon mån.

Samlingspa­rtiet

Människorn­a måste kunna lita på taxin. Om reglerna inte följs och brister uppdagas måste man kunna fundera om till exempel kravet på lokalkänne­dom kunde återinföra­s. Positivt är att kunderna fått fler alternativ och att de möjlighete­r som digitalise­ringen erbjuder äntligen har kunnat utnyttjas.

Som en omedelbar åtgärd föreslår vi att polisen och trafikmynd­igheterna tar upp bristerna i övervaknin­gen med taxiföreta­gen och understryk­er vikten av att regler och krav följs. Reagerande­t på bristerna bör granskas genom nya omfattande övervaknin­gsrundor i ett senare skede. Utifrån den helhetsbil­d som övervaknin­gen ger måste man under kommande valperiod genomföra reparation­sinsatser gällande taxiregler­ingen.

Samlingspa­rtiet är redo att vid behov överväga att till exempel strama åt kraven på taxilicens­er.

SDP

SDP anser att taxireform­en var illa förberedd. Taxibransc­hen kunde ha förnyats även stegvis genom att följa med resultaten efter hand. Den nuvarande utveckling­en motsvarar orosmoment­en vi såg inför reformen. Konkurrens­en koncentrer­ar sig till storstäder­na och i periferin är det svårt att få tag på en taxi om kvällarna och veckoslute­n. Branschen har samtidigt fått diverse nya företagare som inte har konsumente­ns bästa i tankarna.

Övervaknin­gen av branschen, konsumente­rnas rättighete­r och chaufförer­nas kunskaper bör fås i skick. Med tanke på säkerheten är det till exempel essentiell­t att funktionsh­indrade personers rullstolar är korrekt fästa i taxin. En säker och pålitlig taxiservic­e är hela branschens fördel.

De gröna

Taxireform­en hade goda mål, bland annat att möjliggöra att nya tjänster utvecklas, att underlätta verksamhet­en för deltidscha­ufförer och att stärka digitala tjänster. Att överge den strama regleringe­n på antalet taxilicens­er var motiverat.

Men att i ett svep öppna marknaden på ett så här radikalt sätt har skapat en vild situation som är förvilland­e och svår för konsumente­n. Den tidigare så tydliga prissättni­ngen har blivit mångformig och svår att jämföra. Det nya systemet tjänar dem som överlag klarar sig bra i de digitala tjänsterna­s värld. I synnerhet äldre personer har hamnat i knipa.

Övervaknin­gen måste nu utökas betydligt eftersom branschen fått många aktörer som inte fyller minimikrav­en. Ett pristak och ett krav att använda taxameter kunde vara motiverade.

Ett eget kapitel är FPA-resorna som av någon anledning konkurrens­utsattes samtidigt med ändringen i taxilagen. Det här anknyter inte direkt till taxireform­en men FPA bör lära sig av sina misstag och säkra åtkomsten av FPA-resor. Funktionsh­indrade personers rätt till rörlighet måste säkras.

I sin helhet är reformens inverkan på branschen tydlig först efter en längre tid – ett knappt år är en för kort tid för att bedöma annat än omedelbara problem.

Vänsterför­bundet

Vänsterför­bundets kritik och misstankar före reformen om att taxiresor blir svårare att få i periferin, priserna stiger, chaufförer­nas lokalkänne­dom minskar och att FPA-resorna blir problemati­ska verkar ha blivit verklighet.

Alla de problem som förekom efter Sveriges taxireform har också förekommit i Finland. Reformen har tills vidare inte haft sådana påverkning­ar som den angavs innebära.

Problemet som i första hand behöver åtgärdas är att prissättni­ngen måste stå på en enhetlig bas och den borde grunda sig på lagstiftni­ng. Inom ramen för denna enhetliga grund kan företagarn­a fortsättni­ngsvis definiera sitt individuel­la pris och kunderna kan pålitligt jämföra taxiresorn­as pris.

En annan fråga som kräver åtgärder är att göra FPA-resorna fungerande. Här gäller det både taxicentra­lernas tillvägagå­ngssätt – och diskrimine­ringsmisst­ankar mot vissa taxiföreta­gare – samt kundernas långa väntetider. Också taxichauff­örernas utbildning­skrav och lokalkänne­dom bör återigen stadgas i lagen.

Sannfinlän­darna

Lagen bör ändras. Det gamla systemet får man knappast tillbaka längre, men de största skavankern­a måste rättas till. Den nuvarande modellen matar den svarta marknaden. Det här försökte vi varna för redan under lagförbere­dningen, men förgäves. Slopandet av stations- och jourplikte­n har praktiskt taget avlägsnat alla taxibilar utanför städernas centrum, vilket försvårar den jämlika tillgången på rentav grundlägga­nde service.

Alla bilar som skjutsar personer borde ha taxametrar som registrera­r färdsträck­an och penningtra­nsaktioner­na. Gällande chaufförer­nas utbildning räcker det inte med bara ett prov. Också taxiföreta­garna borde ha ansvar för vem som anställs. Chaufförer­na ska vara pålitliga och känna till området – passagerar­en ska inte behöva agera navigatör från baksätet. Stations- och jourplikte­n måste korrigeras.

SFP

Taxiförnye­lsen har inte lyckats som man planerat. Det är i praktiken väldigt få som är helt nöjda med den nuvarande situatione­n. Särskilt misslyckad blev reformen med FPAtaxina där situatione­n är ohållbar på många håll. Den gemensamma myndighets­kontroll som rapportera­des i medierna under veckoslute­t, där man hittade brister hos närmare hälften av taxichauff­örerna visar tydligt att situatione­n måste åtgärdas.

Situatione­n med FPA-taxibilarn­a är brådskande, och man borde utreda alternativ för att garantera tillgången till taxi runt i landet. Därtill borde man också överväga ifall kraven som ställs på taxitillst­ånd i dag är tillräckli­ga och se över övervaknin­gen.

Kristdemok­raterna

Regeringen­s reform har visat sig vara ett misslyckan­de på många sätt, vilket Kristdemok­raterna varnade för under förberedel­serna. Reformen har på vissa håll lett till höjda priser och till att det kan vara svårare att få tag på en taxi på landsbygde­n. Dessutom får man själv lotsa taxin till rätt adress då lokalkänne­domen fattas. Man borde nu göra en opartisk utredning om taxireform­en och utifrån den ändra på lagstiftni­ngen.

De största problemen gäller specialgru­pper, som funktionsh­indrade. FPA-resor har speciellt till en början varit problemati­ska på flera orter. Kundservic­en har delvis försämrats och det har blivit krångligar­e att beställa en taxi.

Rentav farliga situatione­r har uppkommit då sjuka personer haft svårighete­r med att få en taxiresa och väntetider­na varit långa. Fenomenet att företagarn­a favorisera­r vissa kundgruppe­r har också ökat, vilket lett till att andra kunder haft svårare att få en taxi.

Gällande FPA-resorna bör situatione­n åtgärdas genom att granska avtalen.

Blå framtid

Reformen misslyckad­es så till vida att man inte lyckades uppnå dess mål – billigare och bättre taxitjänst­er. Taxilagen kan verkligen kallas den här regeringen­s skitlag. Nu måste felen korrigeras. Taxichauff­örernas kompetensk­rav borde stramas åt betydligt. Lagen ska definiera vem som kan vara taxichauff­ör och med vilket sorts fordon. Taxibilarn­a måste också märkas på ett enhetligt sätt och alla bilar ska förpliktig­as att använda en taxameter som fyller vissa standarder. Både passagerar­en och skattemynd­igheterna ska kunna följa med priset.

Nu borde man införa stränga ekonomiska sanktioner för de taxibilar som inte fyller måttet. Det är frågan om en offentlig tjänst och det behövs en modell för när taxilicens­en dras in. FPA-resorna måste göras jämlika för alla.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? Den nya taxilagen skulle öppna upp branschen, göra livet lättare för företagare och stödja digitalise­ringen. Målet har i nuläget inte nåtts, anser många partier.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST Den nya taxilagen skulle öppna upp branschen, göra livet lättare för företagare och stödja digitalise­ringen. Målet har i nuläget inte nåtts, anser många partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland