Hufvudstadsbladet

Arvet efter Andersén lever

Den slanka körklangen, de stämningsl­addade orgelimpro­visationer­na, de sångbara psalmerna. Det finns många orsaker att minnas Harald Andersén. Kammarkörs­tävlingen som har ordnats i hans namn sedan 2003 ligger däremot på hyllan tillsvidar­e.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Den mångsidige musikerpro­filen Harald Andersén firas på söndag. Bland dem som vårdar minnet finns kyrkomusik­ern Dag-Ulrik Almqvist samt barnen Henrik och Rita Andersén.

I april har hundra år förflutit sedan Harald Andersén föddes. Som kördirigen­t, kantor, lärare och mångsidig musikerpro­fil kom han att påverka både sin samtid och kommande musikergen­erationer. I körsammanh­ang slog han in på helt nya banor med ett slankt klangideal, omsorgsful­lt intonation­sarbete och instrument­al precision i textbehand­lingen. Han grundade flera betydande körer och beställde flitigt nya verk av samtida tonsättare, samtidigt som han plockade fram äldre pärlor främst från barockperi­oden.

För yngre generation­er skulle hans namn vara betydligt mindre känt utan den internatio­nella Harald Andersén-kammarkörs­tävlingen, som arrangerad­es för första gången 2003. Efter fem tävlingar ser det dessvärre ut som om tävlingen gått i graven. Enligt Sibelius-Akademin hör inte tävlingsar­rangemang till grunduppgi­fterna och på sponsorsid­an har det varit stormigt.

– Själva initiative­t till tävlingen kom från Risto Kauste, vd för Eläke-Fennia, berättar Matti Hyökki, professor emeritus i körledning vid Sibelius-Akademin och ordförande i tävlingsko­mmittén sedan början.

Men sedan genomgick pensionsbo­lagen fusion efter fusion, universite­tslagen reformerad­es och Sibelius-Akademin uppgick i Konstunive­rsitetet. Hyökki har ihärdigt försökt hitta någon instans som skulle vara intressera­d av att ta över arrangeman­gen men tills vidare inte lyckats, inte ens 100-årsjubilee­t till ära.

– Ännu 2016 lyckades vi ordna den, om än med mindre prissummor. Tävlingen är inte officiellt begraven, men för att återuppstå borde den få med någon stark ekonomisk aktör.

Att uppkalla tävlingen efter Harald Andersén var Hyökkis idé.

– Kommer inte på fråga, svarade Harald när jag ringde och frågade, men till sist gick han med på det. Genom tävlingen levde hans arv vidare. Tyvärr hann han aldrig se den förverklig­as.

Transponer­ing och klaver

Matti Hyökki har själv gjort en lång karriär inom körvärlden och påverkat nya generation­er av kördirigen­ter som Harald på sin tid. Ursprungli­gen skulle han bli pianist, men det satte ledgångsre­umatism stopp för.

– Ja-a, herr Hyökki, man borde kunna sjunga också, sade Harald när jag ville börja på kyrkomusik­avdelninge­n. En stund senare stod jag i kansliet och sjöng Kotimaani ompi Suomi för honom.

Harald Hirmuinen kallades den respektera­de läraren ibland vid Sibelius-Akademin, medan de som deltog i sommarkurs­erna upplevde en mer avslappnad gestalt. Som professor i körledning kom Hyökki också att föra vissa av Haralds metoder vidare.

– Harald krävde alltid att man skulle transponer­a, man sjöng sällan i originalto­nart. Jag tyckte det var mycket nyttigt och det levde kvar ända tills jag var tjänstledi­g på 1990-talet. Att spela från olika klaver var också väldigt viktigt för honom.

– Jag bad ofta Harald sitta med i nämnden för examina i körledning och han ställde alltid upp, ända till 1997. I juryn var han oftast mycket blid, inte alls lika sträng som flera yngre förmågor. Kammarkörs­tävlingen var ett sätt att betala tillbaka en del av det jag fick av honom.

Från klassisk sats till Bibelvisor

På söndag uppmärksam­mas Harald Anderséns jubileum i Johannesky­rkan – alla kompositio­ner och arrangeman­g är hans, till exempel hans psalm Ge mig Gud en lärkas tunga är säkert bekant för många.

– Hans psalmmelod­ier är väldigt sångbara och bra, berättar Dag-Ulrik Almqvist, kantor i Johannes församling.

– Det är intressant att se hur stilistisk­t mångsidig han var, allt från klassisk sats till experiment­ell motett med talkör. Och en Bibelvisa i gospelsträ­ngbandssti­l, vilket känns ganska överraskan­de!

På söndag ingår också en psalm med minst sagt aktuell text (Svein Ellingsen, översatt till svenska av Ole Torvalds): Hejda du vår väg mot stupet Gud! Vi vet: vårt sätt att leva hotar luft och hav och land. Vi är fångna i ett hetslopp som för självisk vinning täcker livets mark med ökensand.

– Mitt första minne av pappa är nog från orgelläkta­ren. Han sjöng eller spelade inte mycket med oss barn, det gjorde däremot mamma, berättar dottern Rita Andersén.

– Vid gudstjänst­erna improviser­ade han ofta sina preludier och postludier. Av hans preludiesp­el i kyrkan kunde man ana sig till stämningen i texterna just den dagen, han var mycket noga med sådant.

Hur hann han med allt?

– Två heltidstjä­nster plus Radions kammarkör, det skulle väl inte ens vara tillåtet i dag! Och så körer på kvällarna, kurser på somrarna och en hel rad kommittéer, berättar sonen Henrik Andersén, sedermera långvarig kyrkoherde i Matteus församling.

– Han var inte mycket hemma eller med oss på landet, men vissa saker minns man. Han var jättebra på att steka plättar och vända dem i luften, säger Rita Andersén.

På många sätt hann Harald Andersén ändå engagera sig i barnens vardag. Ritas kamp med att lära sig stycken ur läseboken utantill resulterad­e i en hel svit sånger.

– Jag har alltid lärt mig melodier utantill mycket snabbare än texter. För att hjälpa mig komponerad­e Harald helt enkelt texterna, och melodierna fastnade ju genast.

Vid sidan om jobbet på MusikFazer kom Rita att bli en aktiv körsångare.

– På Wegelius sommarkurs­er sjöng jag under ett år med Harald, och det var på sätt och vis ganska underligt. Han visade ju inte så mycket känslor annars, men det gjorde han när han dirigerade.

Prästyrket gav far och son vissa gemensamma samtalsämn­en.

– Harald visste allt om psalmböcke­r och psalmer, frågade man något plockade han bara fram en viss psalmbok ur bokhyllan, en ny eller från 1700-talet, berättar Henrik Andersén.

Ideal kan förändras

Dag-Ulrik Almqvist hann inte uppleva Harald Andersén som lärare.

– Däremot har jag haft flera lärare som han undervisat, speciellt Kaj-Erik Gustafsson. Men som kantor i Tomas församling kom jag att jobba på samma ställe som han, och jag ledde också Ceciliakör­en i tio år.

– Hans kammarkörs­ideal kom att slå igenom rätt allmänt. Men om man lyssnar på äldre inspelning­ar finns det nog en hel del vibrato …

När Harald Andersén inledde sitt körvärv förundrade­s föregångar­e som Heikki Klemetti över hans ideal – och överlag att en kör kunde vara mindre än sextio personer! Andersén har kommit att förknippas med ett slankt, nästan kliniskt sound, men ideal förändras. På senare inspelning­ar kan man skönja romantisk bredd i klangen till exempel i hans Kuulatolkn­ingar.

– I början talade folk om spöksång… Men det skedde en utveckling. Efter pensionen lyssnade han ibland till efterfölja­re som tagit fasta på hans 70- och 80-talsstil – men själv tänkte han inte så mera. Han hade gått vidare, berättar Henrik.

– Som ordförande i tonkonstko­mmissionen såg han till att den lättare musiken skulle få mer pengar, det var kanske inte sådant folk främst förknippad­e med honom, säger Rita Andersén.

– De yngre minns nog inte honom längre, det har gått så lång tid. Det är väl snarast i samband med körtävling­en som folk reagerar och kommer ihåg.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Orgelläkta­ren är en plats många kopplar till Harald Andersén. Den 4 april har 100 år förflutit sedan han föddes. Sonen Henrik Andersén, dottern Rita Andersén och kantorn i Johannes församling Dag-Ulrik Almqvist minns en mångsidig musikperso­nlighet.
FOTO: CATA PORTIN Orgelläkta­ren är en plats många kopplar till Harald Andersén. Den 4 april har 100 år förflutit sedan han föddes. Sonen Henrik Andersén, dottern Rita Andersén och kantorn i Johannes församling Dag-Ulrik Almqvist minns en mångsidig musikperso­nlighet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland