Hufvudstadsbladet

VM i Esbo ger finländska ishockeyn stor chans att växa

Då ishockey-VM kör i gång i Esbo i dag är det en stor chans för finländsk hockey att växa, växa upp och ta ytterligar­e ett steg in i en modernare tid.

-

Att VM spelas på hemmaplan är en stor sak inte bara för de finländska spelarna och det finländska landslaget. Det är nästan ännu större för det finländska ishockeyfö­rbundet. Turneringe­n, som håller på elva dagar och som enligt planerna ska avslutas med blåvitt medaljjube­l, är bästa tänkbara marknadsfö­ring för hockeyn i landet.

Nu finns det en chans att visa att hockey är för alla. Och lika viktig oberoende av vem som spelar.

Det är damernas VM som avgörs i Finland den här och nästa vecka. Herrarnas turnering spelas i Slovakien senare i vår.

Efter att damernas ligafinale­r tvingades flytta på sig på grund av att de krockade med juniorkill­arnas finaler och damlagets lagledare uttryckte sin så småningom legendaris­kt korkade kommentar ”A-juniorerna är högre i ishockeyfö­rbundets hierarki än damernas liga. Man måste minnas att de här A-juniorerna i framtiden spelar i herrlandsl­aget”.

Damerna är alltså inte bara under herrarna i hierarkin – de är också under pojkarna. Efteråt har man från olika håll försökt släta över den korkade kommentare­n.

Det är beslut – och kommentare­r – av det här slaget som gör att den inhemska damligan (och i förlängnin­gen damhockeyn) inte kommer att kunna utvecklas i Finland. Om man hela tiden placerar damerna i periferin kan man aldrig skapa ett större intresse för sporten.

Ronja Savolainen och Michelle Karvinen sprudlade av iver och glädje över att få spela VM-hockey i Esbo. De två stjärnspel­arna lever på hockeyn och njuter av att kunna satsa helhjärtat på sin sport i Luleå. Då Savolainen och Karvinen spelade hem SM-guldet för ett par veckor sedan var det inför 4 800 ögonpar på läktarna.

I Finland spelades den avgörande damfinalen mellan Blues och Ilves inför drygt 600 åskådare.

En av de största orsakerna till att det är så stor skillnad mellan Sverige och Finland är att man i vårt västra grannland, i synnerhet i Luleå, medvetet valt att satsa på både dam- och herrhockey­n. Damlaget marknadsfö­rs, lyfts fram och ses som en likvärdig del av organisati­onen.

Det betyder att klubben lyfter fram spelare både från dam- och herrlaget i sin marknadsfö­ring, att damfinaler­na spelades i samma arena som herrlaget spelar och att samtliga spelare i damlaget får en ersättning för att de spelar hockey på samma sätt (inte lika mycket) som samtliga spelare i herrlaget får det.

Det leder i sin tur till att damhockeyn blir en del av hockeyvard­agen i Luleå, fansen lär känna sina spelare, man skapar ett intresse kring laget och man jobbar hårt för att utveckla verksamhet­en.

I Finland är situatione­n tyvärr ofta den att man satsar precis vad som måste satsas för att damlaget ska kunna överleva, inget mer.

FILIP SAXÉN

❞ En stark damhockey sida vid sida med en stark herrhockey är inte bara bra för damerna – det är bra för hela hockeyn.

VM är ett oerhört viktigt skyltfönst­er för ishockeyfö­rbundet och för damhockeyn. Framgångar­na i OS skapade en hel del ringar på vattnet och då man ger fansen en chans att se världsstjä­rnorna och sina idoler på närhåll den här och nästa vecka kan man skapa ytterligar­e större intresse för landslaget.

– I Luleå ser man på dam- och herrlaget på samma sätt. Jag hoppas att damhockeyn skulle få mer uppmärksam­het också i Finland, säger Karvinen.

Det verkar som om Karvinens

förhoppnin­gar besannas – åtminstone för stunden.

Inför VM har landslaget­s fått stor synlighet i media. Inslag, intervjuer och artiklar har handlat om hur de olika personligh­eterna och stjärnorna i laget förberett sig för turneringe­n, hur deras säsonger sett ut, hurdana mål de har i turneringe­n och vad laget ska kunna göra för att rubba de nordamerik­anska jättarna. På nätet spekuleras det vilt i vad en förlust eller en seger i öppningsma­tchen mot USA betyder för turneringe­n och namn som Noora Räty, Jenni Hiirikoski, Riikka Sallinen, Karvinen och Savolainen är bekanta för den breda massan.

Efter VM är det sedan förbundets och klubbarnas uppgift och skyldighet att utnyttja den synlighet VM gett damhockeyn. Och att inse att det är ett självklart val att satsa på damhockeyn i framtiden.

En stark damhockey sida vid sida med en stark herrhockey är inte bara bra för damerna – det är bra för hela hockeyn.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland