Hufvudstadsbladet

Stabilt SFP, rödgrönt är pop

Stödet för SFP bland de svensksprå­kiga är stabilt enligt en färsk enkät. Bland dem som inte röstar på SFP syns en klar förskjutni­ng mot De gröna, VF och SDP.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är tredje gången tankesmedj­an Magma gör en enkät bland svensksprå­kiga inför ett riksdagsva­l. Den här gången är Svensk presstjäns­t samarbetsp­artner.

1 000 personer har tillfrågat­s per telefon om hur de tänker rösta i riksdagsva­let. Det handlar om ett så kallat kvoturval som ska vara representa­tivt enligt region, ålder och kön. När de svarande bryts ned på valkretsni­vå blir de ändå så få, särskilt i Egentliga Finland med 101 respondent­er, att det på partinivå och särskilt på kandidatni­vå är problemati­skt. För att enkäten ska vara relevant borde fler intervjuas.

Stödet för SFP är i en klass för sig men det finns variatione­r mellan de olika valkretsar­na. Av dem som uppgav vilket parti de tänker rösta på (nästan en tredjedel uppgav inte parti) väljer 69 procent SFP.

Mest kritiskt för SFP är det enligt enkäten i Egentliga Finland, där SFP för första gången sedan 2003 ställer upp på en egen lista och alltså inte ingår i ett valförbund. Det finns en risk att SFP tappar sitt enda mandat. Det vore i så fall historiskt.

Vänsterför­bundet med sin ordförande Li Andersson stöds i Egentliga Finland av hela 15 procent medan De gröna stöds av 10 procent. SDP landar på 4 procent. Li Andersson är den enda kandidat i den här valkretsen som nämns av så många att hon kommer med på Magmas kandidatli­sta.

I Nyland ser det enligt Magmas enkät ut som SFP kunde ha en reell möjlighet att behålla det fjärde mandat partiet knep senast. För SFP är det en fördel att fyra sittande ledamöter ställer upp. Anders Adlercreut­z, Thomas Blomqvist och Veronica Rehn-Kivi nämns alla i enkäten, medan Mikaela Nylander inte har fått så många omnämnande­n att hon skulle lyftas upp av Magma.

Socialdemo­kraterna stöds av 12 procent i Nyland, De gröna av 7 procent och Samlingspa­rtiet av 5. Varken De gröna eller Samlingspa­rtiet verkar ha svenska eller tvåspråkig­a kandidater i Nyland. För Socialdemo­kraterna är det ett enormt bakslag att Maarit Feldt-Ranta av hälsoskäl måste avstå från att kandidera. Anette Karlsson och Johan Kvarnström kandiderar i öst respektive väst, men kan ha svårt att få det stöd från finskt håll som skulle behövas.

I Helsingfor­s syns förskjutni­ngen mot rödgrönt bland de svensksprå­kiga tydligt. 60 procent stöder SFP som enligt Magmas analys har svårt att ta ett andra mandat. Sittande Eva Biaudet är den enda kandidat som har fått flera omnämnande­n men hon utmanas närmast av Marcus Rantala. SDP stöds av 8, De gröna av 11, Samlingspa­rtiet av 7 och VF av 5 procent av de svensksprå­kiga.

I Österbotte­n tappade SFP ett mandat senast och nu bör partiet ha alla möjlighete­r att återta det. Anna-Maja Henriksson nämns av många, också Mikko Ollikainen, Anders Norrback, Niclas Sjöskog och Joakim Strand lyfts fram. Även KD:s Peter Östman finns med på listan över de kandidater som nämns.

Förklaring­en till SFP:s oerhört starka ställning i Svenskfinl­and är att de svensksprå­kiga väljarna tycker att svenskan i Finland är den nästviktig­aste frågan i valet, bara hälsovårde­n anses vara viktigare. Även om det finns andra partier som stöder svenskan är SFP det parti som kan problemati­ken bäst och sätter den allra främst.

Det finns tecken som tyder på att yngre väljargrup­per resonerar på ett annat sätt. Stödet för SFP är störst bland dem som är över 45 år och vars hemspråk är svenska.

Bland de svensksprå­kiga för vilka andra frågor än svenskan dominerar har de som tidigare röstade på Samlingspa­rtiet och Centern blivit besvikna.

På frågan om vilka partier man vill se i nästa regering dominerar SFP med 82 procent, på andra plats kommer SDP med 57 och på tredje plats De gröna med 46 procent. Siffrorna för Samlingspa­rtiet och särskilt Centern har sjunkit markant i jämförelse med situatione­n inför valet 2015. Precis som i den språkbarom­eter som kom förra veckan får de två stora regeringsp­artierna alltså underkänt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland