Hufvudstadsbladet

Enkät: SFP backar med fem procentenh­eter

Enligt tankesmedj­an Magmas och Nyhetsbyrå­n SPT:s färska opinionsmä­tning går SFP bakåt med hela fem procentenh­eter bland de svensksprå­kiga väljarna i jämförelse med senaste riksdagsva­l. SFP:s väljarstöd sviktar framför allt i Helsingfor­s och Åboland.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Opinionsmä­tningen undersökte hur svensksprå­kiga väljare tänker rösta i riksdagsva­let nästa vecka. SFP ser ut att behålla sin dominerand­e ställning bland de finlandssv­enska väljarna, men konkurrens­en från De gröna och vänstern blir allt hårdare i södra Finland. Dessutom verkar de finlandssv­enska väljarna ha tappat en del av intresset för Samlingspa­rtiet.

Enkäten förutspår en markant frammarsch för De gröna och Vänsterför­bundet, framför allt i Helsingfor­s och Egentliga Finland och till vissa delar i Nyland. Li Andersson-effekten väntas ge utdelning i synnerhet i Egentliga Finlands valkrets där 15 procent av dem som har intervjuat­s uppger att de tänker rösta på Vänsterför­bundet. I förra riksdagsva­let uppgav tre procent av de svensksprå­kiga väljarna i Egentliga Finland att de röstar på Vänsterför­bundet.

– Det största trendbrott­et är att de borgerliga partiernas väljarstöd har sjunkit och att allt fler väljare vill se De gröna och vänsterpar­tierna företrädda i nästa regering. Det här motsvarar den trend som vi ser också bland finskspråk­iga väljare, säger samhällsan­alytiker Mikko Majander på Magma.

Hård kamp i Nyland

I Nyland förväntas SFP knipa fyra mandat i likhet med senaste riksdagsva­l. Men kampen om det fjärde mandatet, som troligtvis också denna gång är valkretsen­s sista, förväntas bli hård. De gröna förväntas gå framåt med tre procentenh­eter medan Socialdemo­kraternas ställning som finlandssv­enskarnas näst största parti i Nyland förblir ohotad med ett väljarstöd på 12 procent.

– Vi har flera nya aktörer på spelplanen som omfördelar rösterna. Det återstår att se hur till exempel Liike Nyt, Blå framtid och Paavo Väyrynens parti påverkar de etablerade partiernas väljarstöd i Nyland, säger Majander.

I Vasa valkrets är utgångsläg­et så gott som oförändrat i jämförelse med senaste riksdagsva­l. SFP toppar undersökni­ngen med ett stöd på 75 procent i jämförelse med 77 procent fyra år tidigare. SDP uppmäter ett väljarstöd på 8 procent

medan Kristdemok­raterna förväntas kapa 9 procent av rösterna. Enligt Magma har SFP goda chanser att återta sitt fjärde mandat i Vasa valkrets.

SFP:s mandat i Åboland i fara

I Helsingfor­s valkrets är det endast 60 procent som säger sig rösta på SFP. Återstoden röstar i huvudsak på De gröna, SDP, Samlingspa­rtiet och Vänsterför­bundet. Enligt Magmas bedömning är drömmen om ett andra mandat utom räckhåll för SFP.

– Det som gör SFP:s sits oviss i Nyland och Egentliga Finland är att röstmagnet­erna Carl Haglund och Stefan Wallin inte ställer upp denna gång. SFP:s enda mandat i Egentliga Finland är utan tvekan i riskzonen då partiet saknar valförbund i årets riksdagsva­l, säger Majander.

Av de tillfrågad­e svensksprå­kiga väljare som röstade på SFP i det förra valet kommer 81 procent att rösta på samma parti i riksdagsva­let nästa vecka, medan 15 procent inte vet vilket parti de ska rösta på. Motsvarand­e siffror för till exempel De grönas väljare är 40 respektive 25 procent. Av Samlingspa­rtiets väljare kommer 37 procent att rösta på partiet även denna gång medan 40 procent uppger att de inte har bestämt sig. Hela 27 procent av dem som intervjuad­es i enkäten är ovissa och ville inte uppge några partisympa­tier.

Könsfördel­ningen bland SFP:s väljare har blivit jämnare sedan den senaste enkäten. 70 procent av såväl de finlandssv­enska männen som kvinnorna uppger sig stödja SFP. Stödet för SFP är starkare bland de väljare som är äldre än 45. De gröna har ett större väljarstöd bland kvinnor medan stödet för Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna är större bland männen.

Unga intressera­de av EU

Opinionsmä­tningen ställde också frågor om Europaparl­amentsvale­t som hålls 23–26 maj. Enligt gallupen är andelen osäkra väljare exceptione­llt hög, det vill säga 41 procent. Hela 61 procent av dem som vet vilket parti de ska rösta på uppger att de ska rösta på SFP. Socialdemo­kraterna får ett väljarstöd på 10 procent medan Samlingspa­rtiet och De gröna vardera backas upp av 8 procent av de finlandssv­enska väljarna. Hela 77 procent av alla svensksprå­kiga väljare anser att det är viktigt att det finns en finlandssv­ensk röst i Europaparl­amentet.

– Opinionsmä­tningen visar att unga väljares intresse för EU-valet har ökat betydligt. Det som försiggår i Bryssel och uppståndel­sen kring brexit engagerar yngre väljare helt tydligt. Det verkar vara en allmäneuro­peisk trend, säger Majander.

Gallupunde­rsökningen har beställts av tankesmedj­an Magma och Nyhetsbyrå­n SPT och den har utförts av Taloustutk­imus. Sammanlagt tusen svensksprå­kiga väljare i Helsingfor­s, Nylands, Egentliga Finlands och Vasa valkretsar har besvarat enkäten, som gjordes i februari och mars. Felmargina­len är tre procent i bägge riktningar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland