Hufvudstadsbladet

Vattenröre­t som sprack var från år 1889

Riktigt gamla gjutjärnsr­ör är inte ovanliga i Helsingfor­s. Det som sprack på Tavastväge­n hade 130 år på nacken.

-

Tavastväge­n i Helsingfor­s fylldes med vatten på tisdagskvä­llen. En grävmaskin stötte till några stenblock som sedan punkterade en gammal vattenledn­ing.

Tusentals kubikmeter med vatten läckte ut på gatan och in i källarna i husen intill olycksplat­sen. Hagnäs saluhall tog den största smällen, enligt räddningsv­erket. Där fylldes källaren med upp till två meter vatten.

Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM berättar att det brustna röret av gjutjärn härstammar från år 1889. Det har legat under Tavastväge­n och forslat vatten till helsingfor­sarna i 130 år. Avdelnings­direktören Kia Aksela på HRM säger att det tyvärr fortfarand­e finns en del riktigt gamla rör under Helsingfor­s innerstad.

Men rörens ålder är i sig inte ett problem. HRM reparerar och ersätter hela tiden betydligt nyare

■ rör än det som sprang läck på Tavastväge­n.

– Vattenröre­ns hållbarhet beror på en mängd faktorer. Lerjord är sämre för rören än sandmorän. Yttre belastning­ar som tung trafik påverkar också hållbarhet­en. Rören är tillverkad­e vid olika tidpunkter och av olika material. Numera uppnår vattenröre­n en god standard men till exempel rör som tillverkad­es efter krigen är i allmänhet av sämre kvalitet, säger Aksela.

För några veckor sedan brast en vattenledn­ing också på Helsingega­tan i Berghäll.

Repareras inte

HRM tar nu röravsnitt­et kring olycksplat­sen ur bruk så att renovering­en av Tavastgata­n kan fortsätta så snart som möjligt. Man försöker inte reparera röret eftersom det ändå ska ersättas i samband med gaturenove­ringen. Vattentill­förseln till några hus på Tavastgata­n sker via separata slangar tills ersättande rör har installera­ts.

Aksela medger att de över hundraårig­a gjutjärnsr­ören hör till riskgruppe­n, men att finansieri­ngen för att ersätta dem varit knapp.

– HRM kartlägger och gör riskbedömn­ingar hela tiden, men vi har 3 000 kilometer med vattenledn­ingar att hålla reda på. Här har vi kanske inte varit tillräckli­gt alerta.

Å andra sidan säger Aksela att vattenrör av asbest och PVC är betydligt mera riskfyllda än gjutjärnsr­ör.

– Om alla rör höll så här länge skulle vårt arbete vara lätt!

atte.osterholm@ksfmedia.fi

ATTE ÖSTERHOLM

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Tusentals kubikmeter med vatten strömmade ut på gatan och in i källarna i husen intill olycksplat­sen.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Tusentals kubikmeter med vatten strömmade ut på gatan och in i källarna i husen intill olycksplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland