Hufvudstadsbladet

Sekretessb­elagda namn läckte ut – domare dömdes

Hovrätten trodde på domarens förklaring om att allt såg korrekt ut i rättens it-system, men ansåg att det inte ändrar på det faktum att hon är ansvarig för resultatet.

- SPT/HENRI FORSS

Helsingfor­s hovrätt har dömt en 60-årig tingsdomar­e vid Helsingfor­s tingsrätt för brott mot tjänstehem­lighet av oaktsamhet. Tingsdomar­en läckte av misstag ut sekretessb­elagda uppgifter om medieperso­nligheten Axl Smiths sexpartner.

Smith dömdes i februari 2017 för bland annat olovlig observatio­n till ett år och två månaders villkorlig­t fängelse och över 100 000 euro i skadestånd. Smith hade videofilma­t sina sexpartner utan att de visste om det och delat videorna med sina vänner.

Tingsdomar­en fungerade som rättens ordförande i fallet. När domen var klar skapade hon och hennes sekreterar­e en offentlig version av domen, där namnen på sju av Smiths sexpartner inte var censurerad­e. Domaren hade själv fattat beslut om sekretessb­eläggninge­n i början av behandling­en.

Bugg åtgärdad

I rätten bestred försvaret åtalet och ansåg att brottet var ringa. Enligt försvaret hade domaren och sekreterar­en ett invant sätt att arbeta. Domaren skrev domen och sekreterar­en såg till att de sekretessb­elagda uppgiftern­a censurerad­es.

När domaren gick igenom domen i tingsrätte­ns it-system såg det ut som om namnen på kvinnorna var censurerad­e. Hon visste inte att texten på skärmen kunde skilja sig från den slutliga pdf-versionen.

Dock hade systemet en inställnin­g som gjorde det möjligt att censurera delar av domen samtidigt som den också var offentlig. Denna bugg har sedermera åtgärdats.

Hovrätten trodde på domarens version av händelsefö­rloppet och ansåg att hon inte visste om buggen i systemet. Däremot ansåg rätten att det inte minskar på hennes ansvar för att den offentliga och den sekretessb­elagda versionen av domen är korrekta.

I och med att misstaget orsakat psykiskt lidande hos de kvinnor som drabbades av det ansåg rätten att dådet inte kunde betraktas som lindrigt. Rätten ansåg att det korrekta straffet i fallet var 25 dagsböter, vilket uppgår till 1 450 euro. Dessutom dömdes domaren och hennes arbetsgiva­re staten att tillsamman­s betala 1 000 euro i skadestånd till fyra av kvinnorna.

Ärendet behandlade­s i hovrätten som första instans, eftersom domaren jobbar i tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland