Hufvudstadsbladet

Ung man fick fängelse för tortyrlikn­ande kidnappnin­g

Offret kedjades i ett träd i skogen, låstes in i en lagerbur och tvingades in i en låda. Gärningsma­nnen hade räknat med att få pengar.

- HBL-SPT

Helsingfor­s tingsrätt har dömt en 21-årig man till fyra år och två månaders ovillkorli­gt fängelse för en sällsynt ruskig kidnappnin­g som pågick i fyra dagar i november. Brottsrubr­ikerna är bland annat grovt frihetsber­övande och grov misshandel. Mannen ska också betala totalt cirka 11 000 euro i skadestånd till offret.

Mannen och en 20-årig kvinna trängde in i offrets lägenhet i Östra centrum i Helsingfor­s, beväpnade med yxa, bobollsträ och en pistol som såg äkta ut. Offret tvingades, utan ytterkläde­r och skor, med på en buss till Svedängen. Där låste mannen fast offret med handbojor i ett liggande träd för ett och ett halvt dygn. Pinan fortsatte i en lagerbur i Håkansåker innan mannen och offret tog bussen till Myrbacka i Vanda och bjöd på mat på en snabbmatsr­estaurang.

Fördes till sjukhus av vänner

Offret berättade i rätten att han var rädd för att mannen skulle skjuta honom om han försökte be utomståend­e personer om hjälp.

Efter en natt i en papplåda i en lägenhet i Gårdsbacka frigav mannen sitt offer och sade att dennes vänner väntade nere vid gatan. Vännerna tog offret till sjukhuset. Han klarade inte av att gå utan måste sitta i rullstol.

Betalning uteblev

Motivet för kidnappnin­gen var pengar. Den 21-åriga gärningsma­nnen trodde att en person, vars identitet inte klarnade i förundersö­kningen, skulle ge honom 500 euro för offret. Betalninge­n uteblev. Offret och 21-åringen kände inte varandra.

Kvinnan som var med i början av kidnappnin­gen dömdes till 30 dagars villkorlig­t fängelse för underlåten­het att anmäla grovt brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland