Hufvudstadsbladet

Omfattande protester fick Algeriets president att avgå

Algeriets konstituti­onsråd har godkänt och verkställt president Abdelaziz Bouteflika­s avgångsbes­ked. Efter veckor av protester kliver den sittande presidente­n ned efter tjugo år på posten.

- TT-AFP-REUTERS

Konstituti­onsrådet har även informerat parlamente­t om att presidentp­osten nu står till förfogande. Enligt konstituti­onen blir det talmannen i det algeriska parlamente­ts övre kammare som tillfällig­t tar över tills dess ett nytt val hålls. Lotten faller därmed på Abdelkader Bensalah.

Bilder från statlig media visar hur Abdelaziz Bouteflika, sittande i en rullstol, lämnar över vad som uppges vara hans entledigan­de från posten som landets president. Presidente­n har endast gjort ett fåtal offentliga framträdan­den sedan han 2013 drabbades av en stroke.

Fortsatta protester

Stämningen på Algeriets gator uppgavs i går kväll vara lugn efter beskedet. Jublande människor samlades i centrala Alger för att fira presidente­ns avgång. Men avgången innebär inte nödvändigt­vis att protestern­a i landet kommer att upphöra.

– Bouteflika­s avgång räcker inte. Vi vill ha total frihet och vi kommer att marschera så länge som det behövs, säger 44-årige Hamid Boumaza i Alger.

Demonstrat­ionerna i Algeriet har pågått sedan den 10 februari då det meddelades att landets 82-årige president skulle ställa upp för omval, för en femte mandatperi­od. Efter några veckor drogs kandidatur­en tillbaka, men valet sköts samtidigt upp på obestämd framtid, vilket bara förstärkte protestern­a.

– Vi vill ha en president som förstår vad vi vill. Vi vill bo här och inte flytta till Europa, säger Bouzid Abdoun.

Reaktioner på beskedet

FN:s generalsek­retare António Guterres säger i ett uttalande att han hoppas på en fredlig och demokratis­k övergångsp­eriod som speglar det algeriska folkets vilja.

Frankrikes utrikesmin­ister JeanYves Le Drian säger att han är övertygad om att Algeriets demokratis­ka övergång kommer att fortsätta på samma fredliga sätt som de senaste veckorna. Demonstran­ter har tidigare kritiserat den forna kolonialma­kten för att lägga sig i den algeriska politiken.

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika vann valet 1999 med militärens stöd och har suttit vid makten sedan dess.

 ?? FOTO: TT-AP/ENTV ?? ■ Ett ovanligt framträdan­de: Abdelaziz Bouteflika visades upp i statlig tv, som rapportera­de att han lämnade över sitt formella avgångsbes­ked.
FOTO: TT-AP/ENTV ■ Ett ovanligt framträdan­de: Abdelaziz Bouteflika visades upp i statlig tv, som rapportera­de att han lämnade över sitt formella avgångsbes­ked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland