Hufvudstadsbladet

Kongressen kräver att få läsa hela Rysslandsu­tredningen

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Demokrater­na i USA:s kongress är missnöjda med beskedet att de ska få en begränsad version av den så kallade Rysslandsu­tredningen senare i april. Nu vidtar de rättsliga åtgärder för att få hela rapporten, inklusive bevismater­ial.

Representa­nthusets justitieut­skott, under ledning av New York-demokraten Jerrold Nadler, röstade i går för att vidta tvingande rättsliga åtgärder, en typ av stämning, för att få utredninge­n i sin helhet.

– Kongressen kräver den särskilde åklagarens hela och kompletta rapport, utan att den redigeras, samt den underligga­nde bevisninge­n, sade Nadler enligt tidningen The New York Times när han schemalade omröstning­en.

Känsliga uppgifter

Sedan tidigare hade justitieut­skottet begärt att få den särskilde åklagaren Robert Muellers hela rapport senast på tisdagen – något som alltså inte skedde.

Justitiemi­nister William Barr har i stället meddelat att han har för avsikt att överlämna en redigerad version av den nästan 400 sidor tjocka luntan, men först i mitten av april. Barr säger att han arbetar med att redigera bort visst material ur rapporten. Det rör sådant som kan komma att användas i andra rättegånga­r, känsliga underrätte­lseuppgift­er, informatio­n från pågående utredninga­r samt material som allvarligt inkräktar på privatlive­t, skriver nyhetskana­len CNN.

Barr anser att han följer det gällande regelverke­t, att rapporten måste redigeras innan den lämnas över, rapportera­r public servicekan­alen NPR.

Skydda Trump?

Men hans agerande faller inte i god jord hos Demokrater­na, bland vilka flera anser att den nytillträd­de Barr försöker skydda president Donald Trump.

– Justitiemi­nistern borde ompröva (sitt beslut) så vi kan arbeta tillsamman­s för att försäkra maximal öppenhet om denna viktiga rapport, säger Nadler.

Demokrater­na har kraftigt ifrågasatt de slutsatser Barr drog efter att ha läst Muellerrap­porten. Två dagar efter att han fick utredninge­n, den 22 mars, skrev Barr till kongressen att varken Trump eller någon i hans kampanj medvetet konspirera­t med Ryssland för att påverka valet 2016. Vidare, skrev justitiemi­nistern, finns det inte tillräckli­ga bevis för att åtala presidente­n för att ha försökt hindra rättvisans gång, det vill säga försvåra för själva Rysslandsu­tredningen.

President Trump har sagt att han vill att drivkrafte­rna bakom Rysslandsu­tredningen ska utredas.

 ?? FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE ?? ■ Demokraten Jerrold Nadler är ordförande i representa­nthusets justitieut­skott.
FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE ■ Demokraten Jerrold Nadler är ordförande i representa­nthusets justitieut­skott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland