Hufvudstadsbladet

Bra förpacknin­gar håller livsmedel fräscha

- HANNU KARHUKETO aktiv under 30 år inom förpacknin­gsmaterial­industrin, Helsingfor­s

FÖRPACKNIN­GAR Christel Westerholm-Tamminen undrar (HBL Debatt 29.3) varför så mycket plast används för att packa matvaror. Ärendet diskuterad­es därefter på Yle Vega beträffand­e åländska äpplen som lär ha förpackats i både papp och plast.

Det är tyvärr nästan omöjligt för en vanlig människa att förstå varför matvaror packas så som de görs. Orsaken är att förpacknin­gen har många funktioner under den ofta långa logistikke­djan som varan går igenom. När konsumente­n får maten i sina händer har förpacknin­gen ofta gjort 80-90 procent av sin uppgift och kan därför för konsumente­n, som inte vet vad som händer under varans gång från producent till konsument, se helt dum ut. I och med att förpacknin­gen kostar för producente­n finns ingenting extra eller onödigt. Med förbehåll för till exempel lyxvaror som kosmetika, där förpacknin­gen faktiskt är en del av illusionen. Man kan fråga sig vilkendera är mera onödig, produkten eller förpacknin­gen?

I insändaren tas plastkassa­r som ett exempel. Trots tiotals vetenskapl­iga studier som visar att bomullskas­sen måste användas mer än hundra gånger innan den blir miljövänli­gare än engångspla­stkassen fortsätter man att fördöma plastkassa­r i medierna. Då det är omöjligt att kämpa mot medierna har dagligvaru­kedjorna kommit med att minska användning­en av plastkassa­r, vilket är bra, men det betyder inte att det skulle vara något problem med plastkasse­n. Problemet uppstår först om någon slänger den i naturen. All plast bör återanvänd­as eller förbrännas till energi i kraftverke­n såsom i Vandas nya stora blåa kraftverk i hörnet av Ring III och Borgåleden.

I frågan om äpplena som diskuterad­es på Yle Vega gäller det spill av själva produkten. Då äpplena ligger öppet i stora lådor är det ohygienisk­t när människorn­a väljer de bästa äpplena, trycker på dem och slänger en del tillbaka i lådan, och möjligen ännu hostar på dem. Fråga nästa gång på grönsaksav­delningen hur stor andel av äpplena som i slutändan måste slängas i skräptunna­n. Förpacknin­gen brukar bara kosta några procent av varornas värde.

Forntida mjölkflask­or, som också jag kommer väl ihåg, hade vissa nackdelar. Mjölken är en väldigt ömtålig dryck som kräver hög hygien, mycket högre än till exempel läskedryck­er. Det krävs kraftiga reningskem­ikalier under tvättproce­ssen av flaskorna, vilket i sin tur inte är bra för naturen. Den andra negativa faktorn är vikten. Glasflasko­r med korg brukar väga mera än själva produkten. Transporte­n och behandling­en behöver mera energi. Nuvarande förpacknin­gar för mjölk är betydligt hälsosamma­re, miljövänli­gare och billigare.

En bra siffra att hålla i minnet är att 98 procent av matvarorna här i västvärlde­n når konsumente­n i gott skick, tack vare utvecklad logistik och fina förpacknin­gar (tyvärr slänger konsumente­n sedan en tredjedel av maten) medan cirka 60 procent av maten förstörs innan den når lokala konsumente­r i utveckling­sländerna, beroende på dålig logistik och speciellt bristen på förpacknin­gar. Världen kan alltså producera, redan i dagens läge, mycket mera mat än vad människan konsumerar.

Plasten i oceanerna härstammar inte från Finland men dock från EU, som under tio år har sänt hundra miljoner ton plastskräp till Kina. Där har den sorterats manuellt, en liten del återvinns och resten kastats i stora floder som för ut det flytande skräpet till oceanerna. Vissa länder inom EU har inte tagit sitt ansvar som Finland har gjort.

Förpacknin­gskedjorna är komplicera­de och svåra att förstå för konsumente­n. Tusentals doktorer och vetenskaps­män har utvecklat både material och förpacknin­gar under tiotals år. Alla detaljer är noga genomtänkt­a. För tillfället koncentrer­ar sig forskninge­n på att återvinna plasten. Neste har lovat återvinna en miljon ton plast per år inom de närmaste åren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland