Hufvudstadsbladet

Snyltarna orsakar EU skada

-

SKATTER Kommentar till Folke Eriksson (HBL Debatt 29.3). En överväldig­ande majoritet av EU-medborgarn­a betalar, under protest, sina i sitt tycke för höga skatter. Likaså största delen av företagen som ger oss arbete. Så även i Finland.

Men så finns det snyltarna, en liten grupp företag och individer, som via ibland lagliga, ibland olagliga, alltid omoraliska metoder, lever på andras bekostnad och undandrar sig att betala skatt enligt gällande lagar och förordning­ar.

Denna grupp förorsakar EU-länderna allvarlig skada. EU-kommission­en uppskattar att det årliga skattebort­fallet, beroende på skattemyge­l, kostar EU-länderna 1 000 miljarder euro. (Den finska statsbudge­ten är drygt 50 miljarder euro). Samtidigt måste EU-länderna låna upp 350 miljarder euro för att kunna sköta rättssäker­het, försvar, skolning, sjuk- och åldringsvå­rd samt infrastruk­tur.

Om våra politiker i Finland och EU skulle eliminera kryphålen i skattelaga­rna och gå åt osolidaris­ka och omoraliska företags och individers skattetrix­ande kunde EU-staterna sänka person- och företagssk­atterna, samtidigt som staterna kunde minska lånebördan. Undersökan­de journalist­er har på ett förtjänstf­ullt sätt belyst detta snusk i Panamapapp­ren, Luxleaks, Paradisläc­kan och den ryska tvättmaski­nen.

Om vi vill behålla den nordiska välfärdsst­aten, vårt utmärkta skolsystem och vara ett av de lyckligast­e länderna i världen är det ingen vits att skälla under fel träd, det vill säga på staten som upprätthål­ler välfärden via de av oss beslutade och betalda skatterna.

Skäll i stället på skattesmit­are, dåliga skattelaga­r och dålig övervaknin­g, fasttagnin­g och bestraffni­ng av skattesmit­are.

LENNART ANDERSSON Högsåra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland