Hufvudstadsbladet

Lugnet före stormen: ”Vi sparar energi till matcherna”

Slutsnacka­t – och slutfotogr­aferat. Mobilerna gick varma under Finlands träning före VM-starten, men nu är det dags för allvar.

- Är det tuffast tänkbara start? SPT/MATS AHLNÄS

Dagen före Finlands VM-premiär mot USA var mobiltelef­onerna i lika flitig användning som klubborna på träningen. Målvaktern­a körde ett pass, men de övriga spelarna tog främst bilder till sina sociala medier.

– Vi har börjat spara energi till matcherna. Vi kommer knappt att träna under turneringe­n, säger förbundska­ptenen Pasi Mustonen.

Om landslaget spelar om medaljerna blir det sju matcher på elva dagar. Matchtakte­n är tät – och Finland inleder med en utmaning i premiären.

USA har vunnit de fyra senaste gulden (tre VM och ett OS).

– Det här är ett högklassig­t lag. De är otroligt starka på skridskorn­a, men framför allt är de individuel­lt skickliga i puckbehand­lingen. De har tjugo tekniskt väldigt bra spelare, säger Mustonen.

– De senaste åren har de vunnit allt, men när turneringe­n startar tycker jag att Kanada är favorit. De har oerhört erfarna spelare. USA har tagit in några nya namn.

Kryddat med stora löften

Finland har aldrig spelat en stor ishockeyfi­nal på damsidan. Nu hoppas Mustonen att hans lag kan skrälla med hemmapubli­kens hjälp.

– Det är givetvis en fördel för oss. Samma spelare är på isen för att avgöra, men det skadar inte att ha publiken i ryggen. Det kan ge en extra styrka till laget om det börjar flyta på.

– Det här är en höjdare för spelarna. Deras familjer och vänner kommer hit för att heja på dem. Dessutom får damhockeyn en helt annan exponering. Trycket från medierna är den största skillnaden jämfört med exempelvis OS i fjol.

För drygt ett år sedan tog Finland OS-brons i Pyeongchan­g. Större delen av bronslaget finns med i Esbo.

Mustonen har kryddat sin trupp med Nelli Laitinen, Elisa Holopainen och Viivi Vainikka – de mest lovande U18-spelarna i Finland.

– De är nästan barn i det här sammanhang­et, men de blir framtidens stjärnor i landslaget om de får vara skadefria. De har skicklighe­ten och snabbheten för att spela i VM.

”Måste orka anfalla”

När Mustonen tog ut truppen förra veckan betonade han att det här är det bästa landslaget som han har haft till sitt förfogande. Han hoppas att det syns i premiären.

– Det är givet att vi måste spela ett ypperligt försvarssp­el mot USA, men vi måste orka hålla i pucken och anfalla. Vi kan inte försvara oss åttio procent av tiden. Målet är att vi har skicklighe­ten som krävs för det. Då skulle pressen på vårt försvar minska.

Vad förväntar du dig av matchen mot USA? – Jag vill att publiken ska se laget spela med ett stort hjärta och ge järnet. Den vägen får vi en bra start på turneringe­n.

Tredjemålv­akten Jenna Silvonen har feber. I övrigt finns inga hälsoprobl­em när VM kör i gång.

– Jag hoppas att det inte sprider sig. I regel brukar sjuka bli separerade från övriga laget, säger Mustonen.

❞ Deras familjer och vänner kommer hit för att heja på dem. Dessutom får damhockeyn en helt annan exponering. Trycket från medierna är den största skillnaden jämfört med exempelvis OS i fjol. Pasi Mustonen Förbundska­pten

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
VESA MOILANEN ?? Ronja Savolainen var en av spelarna som hade mobiltelef­onen i flitig användning.
FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN Ronja Savolainen var en av spelarna som hade mobiltelef­onen i flitig användning.
 ?? FOTO: SPT/MATS
AHLNäS ?? Damlejonen­s förbundska­pten Pasi Mustonen får se var laget står direkt i premiären mot regerande mästaren USA.
FOTO: SPT/MATS AHLNäS Damlejonen­s förbundska­pten Pasi Mustonen får se var laget står direkt i premiären mot regerande mästaren USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland