Hufvudstadsbladet

HJK inledde i sedvanligt metodisk stil

- JONAS VON WENDT reporter

Med undantag av en millimeter­precis genomskära­re av Alvaro Muniz, ett handplocka­t nyförvärv av nya tränaren Jose Riveiro, och ett precist och iskallt avslut av inbytte Mika Ojala hade HJK helt som väntat koll på händelsern­a i premiären. 2-1 smickrar gästerna även om inte heller hemmalaget bjöd på någon uppvisning i offensiv fotboll.

Att Lehkosuo skulle ha bytt ut sina grundlägga­nde teser under vintern var det väl ingen av de drygt 7 000 på plats på Telia 5G-stadion som trodde. Det här var Lehkosuofo­tboll som den brukar se ut. Kontroller­at, balanserat och metodiskt. HJK har tålamodet och kunnandet att hålla bollen inom det egna laget i jakt på luckor. Före paus var de luckorna rätt få men i andra halvlek blev det lite bättre fart på passningss­pelet och då hittade mästarna större ytor att spela på.

– Vi spelade smart och tröttade ut gästerna. Tålamod kommer man långt på. Visst kan vi vara ettrigare i vår press men jag är rätt nöjd, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo.

Kaan Kairinen, som visade framfötter­na redan under det resultatmä­ssigt misslyckad­e cupspelet i vintras, var den som angav takten i spelet med boll. Rutinerade Harmeet Singh anslöt sent men visst är det en klasspelar­e. Sebastian Dahlström är en tredje urstark länk på HJK:s centrala mittfält.

❞ HJK inledde på ett sätt värdigt en mästare. Med tanke på omsättning­en i truppen och problemen i finska cupen såg spelet rätt bra ut. Så pass bra att det finns all orsak till oro hos konkurrent­erna.

Evans Mensah är en artist som brukar ha svårt med målskyttet. Ghanesens snabba fötter och finter är en enorm tillgång och kanske att 21-åringen tar ett par rejäla kliv då det gäller effektivit­eten i år? Två mål i premiären är statistik som kan stärka självförtr­oendet.

– Evans har haft en svår vinter men han har jobbat hårt och jag är glad för hans skull, säger Lehkosuo.

Oroväckand­e för HJK:s del var att Riku Riski utgick tidigt då han bars ut på bår. I värsta fall blir han borta ett bra tag. Också Henri Toivomäki steg av med skadekänni­ng.

Av nyförvärve­n inledde Singh, Kairinen, Lassi Lappalaine­n, Toivomäki och Marco Bueno. Lappalaine­n blixtrade till några gånger men kan bättre. Däremot var den med en stark cv utrustade Marco Bueno en klar besvikelse. Ett par hyfsade bollmottag­ningar bjöd han på, i övrigt verkade han vilsen på konstgräse­t i Tölö. Det är naturligtv­is för tidigt att dra några långtgåend­e slutsatser men Bueno ser inte ut som en värdig mantelbära­re till fjolårets skyttekung Joao Klauss.

Att Bueno verkade rätt beskedlig kan i sin tur kan vara väldigt goda nyheter för lovande 19-åringen Eetu Vertainen som inledde på bänken mot Inter. Vertainen lär få chansen från start väldigt snart, i synnerhet om Riskis skada visar sig vara allvarliga­re.

– Riski ska magnetrönt­gas på torsdagen. Han fick en rejäl smäll på låret så vi får se hur allvarligt det är, säger Lehkosuo.

HJK inledde på ett sätt värdigt en mästare. Med tanke på omsättning­en i truppen och problemen i finska cupen såg spelet rätt bra ut. Så pass bra att det finns all orsak till oro hos konkurrent­erna.

Till sist: En liten pitch invasion bjöd premiären på. Verkade vara lite oskyldigt bus av en kille men säkerhetsv­akterna kunde kanske ha jobbat lite på sin snabbhet i vintras. Nu tog 30 meter 30 sekunder att avverka. Men säsongen är ju ung och det finns gott om tid för lite sprintträn­ing.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ■
Marco Bueno lämnade inte ett något större avtryck i ligapremiä­ren.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ■ Marco Bueno lämnade inte ett något större avtryck i ligapremiä­ren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland