Hufvudstadsbladet

HIFK tappade ledningen

Storfavori­ten Kärpät vann den första semifinale­n mot HIFK.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

HIFK ledde redan med 2–0, men förlorade efter förlängnin­g i den första semifinale­n i Uleåborg. Surt.

– Det grämer, det grämer. Vi spelade lite vårdslöst då Kärpät gjorde sina mål. Men det var en bra match av oss, säger HIFK-kaptenen Lennart Petrell till Yle Puhe.

HIFK inledde bra och tog ledningen halvvägs in i första perioden då Juho Keränen krutade in 1–0. Juha Jääskä utökade till 2–0 i power play.

I andra perioden kunde Sami Anttila reducera till 1–2, men HIFK spelade effektivt och gav inte Kärpät många riktigt farliga målchanser. Kärpät pressade dock i slutet med sex utespelare – och med bara två minuter kvar av den ordinarie speltiden utjämnade Aleksi Heponiemi till 2–2.

Det blev förlängnin­g. Båda lagen spelade försiktigt och defensivt.

Lennart Petrell hade en farlig chans då Kärpäts målvakt Veini Vehviläine­n släppte en retur, men några minuter senare avgjordes matchen då Kärpät fick ett motanfall och två spelare kom ensamma igenom. Atte Engren var chanslös då Tino Metsävaini­o slog in segermålet 3–2 till Kärpät.

HIFK överraskad­e genom att slå Pelicans i FM-ligans kvartsfina­ler, men är definitivt underdogs i semifinale­rna mot Kärpät. Den första matchen visade dock att Helsingfor­slaget kan erbjuda hårt motstånd.

– Vi spelar mot grundserie­ns etta. Det är tuffa motståndar­e. Vi spelade en bra match, men vi måste vara bättre på några små saker. Vi gav dem för många överlägen och tog några onödiga utvisninga­r, säger Petrell.

?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Juho Keränen gav IFK en tidig ledning.