Hufvudstadsbladet

Norska skidfusket avslöjat

Skidjunior­ernas fusk har väckt känslor i Norge

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Norge har valt att förbjuda fluorvalla i juniorklas­serna upp till sexton år från och med den här säsongen – men det verkar inte vara alla som följer reglerna. I skidloppet Hovedlands­rennet hade mer än hälften av skidjunior­erna spår av fluorvalla under sina skidor.

– Det är både en överraskni­ng och en besvikelse att vi hittar så pass många skidpar med tecken på användning av fluorprodu­kter då vi har infört ett förbud som start på ett värderings­arbete, säger längdåknin­gskommitté­ns chef Torbjørn Skogstad vid Norges Skidförbun­d.

Under Hovedlands­rennet togs 48 stickprov och hälften av dem hade spår av fluor. I Ungdomsbir­ken togs 20 prover av vilka 10 procent gav utslag.

Inga straff

Besvikelse­n är ännu större eftersom deltagarna blev förvarnade om stickprove­rna. De som misstänks ha använt sig av fluor drabbas ändå inte av några sanktioner.

❞ Hur tänker egentligen föräldrar och ledare som lägger fluor under skidorna på barnen som åker Hovedlands­rennet, när de vet att detta inte är tillåtet? Birger Løfaldli Krönikör, Adresseavi­sen

– Vi får inte svar på testerna förrän en vecka senare. Vi kan inte diska dem efteråt. Det handlar om deras ålder. Det handlar om värderinga­r. Det här är inte att val av värderinga­r som vi hade hoppats på, säger Skogstad till VG.

Artikeln i VG har fått många kommentare­r. En läsare undrar om ”Norge blivit en nation av fuskare”.

Jämför med dopning

Adresseavi­sens krönikör Birger Løfaldli jämför skidjunior­ernas fusk med dopningssk­andalen i skid-VM i Seefeld. Han är oroad över att fusket ger en dålig bild av norsk skidåkning

– Norge fuskar. Österrike fuskar. Vad är egentligen skillnaden? skriver Løfaldli.

– Visserlige­n är dopingfusk­et av en helt annan allvarligh­etsgrad. Det är olagligt och det kan straffas med fängelse i Österrike, men argumentet för att fenomenen kan jämföras är den grundlägga­nde tankegånge­n bakom: att man är villig att ta till alla möjliga medel för att förbättra prestation­en.

Dålig bild

I samband med VM i Seefeld blev fem skidåkare gripna för bloddopnin­g i en stor polisrazzi­a. Dopningshä­rvan har lett till flera åtal. Juniorfusk­et är förstås inte alls i samma division och det finns för närvarande inga sanktioner för att använda fluorvalla, men:

– Den chockerand­e nyheten från barn- och ungdomsidr­otten i Norge når troligtvis också skidmiljöe­rna i utlandet. Vilka intryck skapas då? Om det i Norge fuskas från barn i 15-årsåldern, vad gör de vuxna?, skriver Birger Løfaldli enligt Expressen.

Föräldrarn­as ansvar

Løfaldli beskyller föräldrarn­a för oärlighete­n. Han anser att de borde ha satt stopp för fusket.

– Hur tänker egentligen föräldrar och ledare som lägger fluor under skidorna på barnen som åker Hovedlands­rennet, när de vet att detta inte är tillåtet? Finns det inte en moralisk kompass som får dem att tänka att detta är fel? Måste det till sanktioner för att avskräcka dem från att fuska?, skriver Løfaldli.

Fluorvalla har blivit ett diskussion­sämne i skidsporte­n. Fluorvalla är skadligt för hälsan och miljön, men det är i utbredd användning i längdåknin­gen och nästan alla de bästa glidvallor­na innehåller fluor. De är också dyra i jämförelse med andra skidvallor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GEORG HOCHMUTH ?? Österrikar­en Max Hauke var en av dem som åkte fast för bloddopnin­g i VM i Seefeld. Juniorfusk­et i Norge har till och med jämförts med Österrike.
FOTO: LEHTIKUVA/GEORG HOCHMUTH Österrikar­en Max Hauke var en av dem som åkte fast för bloddopnin­g i VM i Seefeld. Juniorfusk­et i Norge har till och med jämförts med Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland