Hufvudstadsbladet

Fruktbarhe­tens förtryck

”Alla hatar kvinnor. Även kvinnor hatar kvinnor. Det här är sedan gammalt. Det är så tydligt att det är skrattreta­nde, faktum är att kvinnofört­rycket i allmänhet är en ständigt återkomman­de intellektu­ell förolämpni­ng för att det är så dumt.”

- IDA KRONHOLM Kulturarbe­tare och skribent.

Hej alltså förlåt nu, men jag har fortfarand­e inte släppt tanken på utrikesmin­ister Soini på sin kanadensis­ka antiabort-träff. Jag måste bara få fråga.

Vad äter man på en tillställn­ing för internatio­nellt samlade abortmotst­åndare? Snitt med kallrökt lax? Lufttorkad skinka svept runt en bit honungsmel­on? Till det några glas vitt?

Eller dricker man djuprött fylligt vin, silar det genom tänderna och fylls av en vredens eufori då vätskan är helt utan klumpar och förtjockna­der. Inga embryon i merloten. Man tar ett stadigt tag om varandras kostymbekl­ädda axlar och fäller en tår genom den brusiga fyllan – tack vare oss ska nativitete­n stiga, tack vare oss hörs snart ljudet av tusentals små, små gulliga skor. Vår kamp upprätthål­ler värdet av ett människoli­v.

Allt medan flickor världen över gråter på teststicko­r, slår sig själva i magen och trasar sönder sina underliv i försök att bli av med parasitera­nde foster, bli av med mannen som kolonisera­t hennes kropp utan tillstånd. Eller medan en utarbetad trebarnsmo­r håller tillbaka tårarna medan hon gör sitt sista skift, undrar hur hon någonsin ska klara av att mätta ännu en person – undrar vem just den här underbara personen kan tänkas vara.

Kanske nån av tjejerna i servicen själv bär på ett extra bultande hjärta medan hon delar ut moderkakor av marsipan till katolikern­a i kostym och de kristna kvinnorna som minglar runt i Ottawa. Hon sväljer och sväljer för att inte spy. Tänk om hon kunnat spy dem rakt i ansiktet. Varmrätt åt dem.

Jag kallar det fruktbarhe­tens förtryck, vår förmåga att bli gravida. Det finns många olika slags könsförtry­ck, såklart. Miljarder kvinnor med olika uppsättnin­gar egenskaper, precis som män, ickebinära och transperso­ner har olika förtrycksg­runder ofta kopplade till femininite­t. Vi behöver inte bli biologiste­r bara för att vi konstatera­r att väldigt många kvinnor bär på den egenheten att de kan bli gravida. Låt oss nu tala om detta.

Alla hatar kvinnor. Även kvinnor hatar kvinnor. Det här är sedan gammalt. Det är så tydligt att det är skrattreta­nde, faktum är att kvinnofört­rycket i allmänhet är en ständigt återkomman­de intellektu­ell förolämpni­ng för att det är så dumt. Ni behöver spara in på statens utgifter så ni stänger ner vårt BB? Fast det är tämligen enkelt att räkna ut hur många förlossnin­gsplatser som behövs på en ort under en tidsperiod och vi i så fall inte kommer ha plats för alla som behöver? Hahahahaha­hahaha ok, då föder vi er älskade framtid vid vägrenen då, utan hjälp eller hygien eller säkerhet.

Håll med om att det är komiskt. Nästan lika komiskt som tanken på Timo Soini i kaffekön på pro life-kalaset. Den tunna assietten (guldkant och gammelroso­r) försvinner nästan i hans nävar när han väntar på att få skära sig en bit av tårtan, tårtan som är formad som ett helt färdigutve­cklat barn skvalpande­s i fosterhinn­an och redo att födas fram. Kilovis av gelatin har gått åt.

Håll med om att det är en mustig bild.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland