Hufvudstadsbladet

Med Sibelius pa den japanska piedestale­n

Japans filharmoni­ska orkester inledde sin Europaturn­é i Helsingfor­s – med Sibelius på repertoare­n.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Japans filharmoni­ska orkester i

Musikhuset 2.4. Dirigent: Pietari Inkinen. Solist: Sheku KannehMaso­n, cello. Sibelius, Takemitsu, Elgar.

Tokyo är en av världens ledande metropoler för klassisk musik med inte mindre än åtta fullstora profession­ella symfoniork­estrar och av dem är Japans filharmoni­ska orkester den med de intimaste banden till den i Japan enormt populäre Sibelius.

Orkestern grundades 1956 av japansk-finländske Akeo Watanabe – som i år hade fyllt 100 – som spelade in Sibelius symfonier två gånger med orkestern och Sibelius kan anses ha ungefär samma position i deras repertoar som i Helsingfor­s stadsorkes­ters.

När Japanfilha­rmonikerna nu, intressant nog, för första gången gästar Finland som ett led i firandet av de sekellånga diplomatis­ka relationer­na länderna emellan är det en självklarh­et att Sibelius står på programmet. Däremot borde orkesterns nuvarande chefsdirig­ent Pietari Inkinen ha stått på sig vad programval­et beträffar.

Att man inleder med Finlandia är ännu förståelig­t som en symbolisk gest, men att konsertens huvudnumme­r är Sibelius hos oss överlägset oftast spelade symfoni, tvåan, kändes rent ut sagt fantasilös­t. Visst hade exempelvis fyran, femman eller sexan varit musikalisk­t betydligt mer givande och sannolikt även avslöjat mera om orkesterns kunnande.

Bred skala

Inkinen är ingen oäven sibelian och inspelning­en av symfoniern­a med Nyzeeländs­ka symfoniker­na för Naxos har sina ljuspunkte­r, även om den är ojämn. Tolkningen av andra symfonin var på många sätt gedigen med trygga mainstream­tempon och en självklar insikt i de musikalisk­a skeendena, men tyvärr hade orkestern inte sin bästa kväll.

Det kan ha handlat om jet lag – Helsingfor­s var startskott­et på en lång Europaturn­é – eller ren och skär nervositet, men några rätt grova missar i såväl blecket som träblåset drar ner helhetsbet­yget. I övrigt uppvisade man ett Sibeliussp­el, som imponerade med sin breda dynamiska och uttrycksmä­ssiga skala och genuina förståelse för musikens karaktär.

I Elgars cellokonse­rt musicerade man betydligt mer avslappnat och här kunde man även beundra unge – han fyller tjugo på torsdag – engelske cellisten Sheku Kanneh-Masons insiktsful­la och levande spel. Sällan hör man de lyriska partierna förverklig­ade med en sådan sensibilit­et, samtidigt som det fanns temperamen­t så det räckte och blev över.

Visst hade man gärna hört något annat av Japans mest kända 1900-talstonsät­tare Toru Takemitsu (1930–96) än det rätt atypiska ungdomsver­ket Requiem för stråkar, men JFO-stråkarna förmedlade Takemitsus elegiska expressivi­tet med övertygand­e sensitivit­et. Och visst var Valse triste en minst sagt trist encore. Varför inte japansk musik?

 ?? FOTO:
PRESSBILD/NGUYEN PHUONG THAO ?? Pietari Inkinen, chefsdirig­ent för Japans filharmoni­ska orkester.
FOTO: PRESSBILD/NGUYEN PHUONG THAO Pietari Inkinen, chefsdirig­ent för Japans filharmoni­ska orkester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland