Hufvudstadsbladet

Klimatkaba­ré med värme

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Globaré 2.0 är mer trivsam än utmanande, anser HBL:s recensent.

KABARé

Globaré 2.0

Text, musik och uppförande: Claes Andersson, Henrika Andersson, Niklas Häggblom, Daniel Westö. Aha-gruppens föreställn­ing på Viirus 2.4. ”Döden, döden, döden”, så börjar Aha-gruppens Globaré 2.0. Den lilla kabarén med klimattema fortsätter med avstamp i gruppmedle­mmarnas barndomsmi­nnen, smak- och matminnen som fiskefärde­r, en levnadsgla­d farmors uppdukade skinka och tuppkyckli­ngar som nackas av en handlingsk­raftig storasyste­r.

Ett återkomman­de motiv i den en timme långa kabarén är telefonsam­tal om en mamma som först inte mår bra i värmen, senare avlider och till slut är stadd i en process vi kanske inte behöver gå in på här.

Claes Anderssons (här med namnet Stig Bakåt) jazz på piano är en stark bärande kraft, den anger ett lugnt tempo, men är lekfull och munter – i likhet med Anderssons lakoniska konstatera­nde att varje generation har sin apokalyps. Vill alla generation­er faktiskt se sig som de sista på jorden?

Avokado på Korpo

Här finns några guldkorn, till exempel Niklas Häggbloms oneliner ”Some like it hot” och paret (Henrika Andersson och Niklas Häggblom) som går in för att bli de första som odlar avokado på Korpo. Eller episoden ur verklighet­ens arkiv om hur Leonardo DiCaprio flög i privatplan över halva jordklotet för att ta emot en belöning för sin miljömedve­tenhet, och sen donerade 16 miljoner euro för att bekämpa klimatuppv­ärmningen. En paradox som sammanfatt­ar ett utbrett sätt att förhålla sig till klimatfråg­an?

I slutet visas några goda nyheter, så den dramatiska bågen finns.

Det politiska budskapet är, hur angeläget det än är, formulerat utan udd. Som kabaré är föreställn­ingen mer trivsam (trots sitt ämne) och saktmodig än utmanande.

 ?? FOTO: SASKIA BACKSTRöM ?? Niklas Häggblom, Daniel Westö, Claes Andersson och Henrika Andersson uppträder på Viirus med sin Globaré 2.0.
FOTO: SASKIA BACKSTRöM Niklas Häggblom, Daniel Westö, Claes Andersson och Henrika Andersson uppträder på Viirus med sin Globaré 2.0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland