Hufvudstadsbladet

Stationsby­ggnader och lyktgubbar

- ELISABETH SANDELIN

Finlands första järnväg står klar 1862 och i Helsingfor­s ritar arkitekt Carl Albert Edelfelt en stationsby­ggnad i nygotik och renässans. En vinterdag 1888 då järnvägsnä­tet redan drar genom kulturbygd­er och ödemarksom­råden stiger min morfars mor, danskfödda Pauline Wilhelmine Schmidt, ner från tåget. Hon är den första trollkonst­närinnan som turnerar i Finland. Håret är vackert uppsatt under illusionis­tens hatt och blåsten drar i hennes svarta kappa som smiter åt kring den smala midjan. Hälsad av ånglokets vissel och ledsagad av lokomotive­ts rökstråk ska den kringresan­de gycklaren med sina trollkonst­er erövra Helsingfor­s.

I stationshu­set ylar vinden i takpannorn­a. En bärare i svart skinnhatt står och röker en papyross och småfryser i hörnet. Invid den gula stationen finns en stor öppen plats, byggd på den underligga­nde kärrmarken som inte kan bära hus. Vid droskstati­onen bedrivs torghandel och fetlagda gummor sträcker närgånget fram träkärl och korgar och ropar på ett språk som är en skön blandning av svenska, finska och ryska. Storfurste­ndömets Helsingfor­s är kontinenta­lt.

Gummorna vet att man under mörka nätter ännu kan se lysande sken av lyktgubbar som irrat i kärret. Dessa osynliga andar lockar till sig folk och för dem vilse.

Konstnärin­nan i magi tar Helsingfor­s med storm. Men när Edelfelts stationshu­s visar sig vara för litet är den kringresan­de trollkonst­närinnan redan gift, har fått barn, blivit fotograf i Tammerfors och förträngt sitt konstnärsk­ap.

Nu står Eliel Saarinens stolta skapelse, järnvägsst­ationen, nästan i samma skick som för 100 år sedan – ett genialt personligt konstverk, en hyllning till den nationella romantiken.

På stationen rör sig en hel värld i miniatyr. Böljande som en orm söker sig människost­römmen ut mot klocktorne­t, byggnadens kännetecke­n. Framför huvudingån­gen står Emil Wikströms statyer Lyktbärarn­a med massiv granit som fond. I folkmun kallas de lyktgubbar­na. Vid de glänsande globerna har en mager tiggare med dragspel satt sig ner, omedveten om att han sitter på ett ifyllt träsk hemsökt av lyktgubbar. Vår tids kringresan­de gycklare spelar vemodiga melodier för att inte svälta ihjäl. Händerna är nariga och stela av köld och det ligger bara några få slantar i hans mugg. Skrönan berättar att om man är snäll mot lyktgubben kan man ge en slant för att inte drunkna i djupet. Myntet faller ner i pappersmug­gen och klirrar svagt för dragspelss­pelaren, inte lyktgubbar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland