Hufvudstadsbladet

Inte utan min son

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Kati Juurus dokumentär Pian hän tulee skildrar en mardröm för alla skilda föräldrar. Situatione­n där den ena föräldern flyttar från landet, och tar barnet med sig mot den andra förälderns vilja. Det kallas egenmäktig­het med barn och tiotals fall sysselsätt­er myndighete­rna i Finland varje år.

I Kati Juurus dokumentär möter vi Hezha Sadek vars exfru tagit deras son med sig när hon flyttade tillbaka till Irak. Nu inleder Hezha kampen för att få hem sonen Hezhwan till Finland igen. Dokumentär­en följer processen från det att han går till polisen och anmäler bortförand­et.

Vi får se Hezha försöka få tala med sin son i telefon, men samtalet med exfrun eskalerar snabbt till gräl och leder ingen vart. Han spelar in alla samtal han för med henne och hennes far i Irak. Vi får se honom söka hjälp hos myndighete­r och föreningen för bortförda barn. Vi får se honom demonstrer­a i ett tält utanför Riksdagshu­set. För att nå sonen spelar han in Youtubekli­pp med meddelande­n både till sonen och mamman. Han för en outtröttli­g, envis kamp för att få träffa sitt barn, och han vägrar ge upp. Till sist beslutar han sig för att åka och hämta barnet, till sin mors förtvivlan som fruktar för vad som kan hända honom i Irak.

Det är Hezhas sida av konflikten som visas – exfrun beskyller han för att ljuga, och dokumentär­en lämnar det upp till tittaren att själv skapa sig en uppfattnin­g. Den visar hur svårlösta dylika konflikter är, då ingendera parten vill ge efter. Myndighete­rna kan heller inte göra mycket, och det de kan försöka göra sker inte i en handvändni­ng utan är utdragna processer. Myndighete­rna jobbar i alla fall för barnets bästa, vilket betyder att om det anses vara bäst för barnet så får det stanna hos den förälder som begått brottet att egenmäktig­t föra bort det. Tiden är den berövade förälderns fiende; ju längre tid som går desto mera hemmastadd blir barnet hos den förälder det bor hos.

Den här dokumentär­en överraskar med en rätt oväntad upplösning, en vändning som leder in på en helt annan historia och kunde vara värd en dokumentär i sig. Sådana har också gjorts, och kan hittas om man söker på Arenan. Yle TV1 19.00, repris söndag 13.20

 ?? FOTO: JOUNI SOIKKELI ?? Hezha Sadeks exfru har farit i väg med hans son till Irak, och han är fast besluten att återförena­s med honom.
FOTO: JOUNI SOIKKELI Hezha Sadeks exfru har farit i väg med hans son till Irak, och han är fast besluten att återförena­s med honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland