Hufvudstadsbladet

Fick höra att ryssen skulle komma

- TT/SOFIA SUNDSTRöM

■ Kristina ”Keyyo” Petrushina flyttade till Sverige som sjuåring från den ryska staden Omsk. Tillsamman­s med ett tv-team och Johan Rheborg gör hon nu samma resa igen, men åt motsatt håll. Tanken är att se landet med vuxna ögon, visa en vit fläck på svenskarna­s världskart­a – och kanske lyckas bota Johan Rheborgs ryssnoja på köpet.

– Även om jag ser svensk ut och har ett svenskt förnamn så har jag fått höra många förutfatta­de meningar om ryssar och om att ryssen skulle komma, berättar Kristina Petrushina.

Anledninge­n till att Kristina Petrushina valde att ta med Johan Rheborg på tåget beror dels på att han var den första komikern som hon upptäckte när hon kom till Sverige, och dels på att han tidigare har sagt att han aldrig någonsin tänker sätta sin fot i Ryssland.

Det är ett ställnings­tagande som han omvärderad­e när han fick frågan om att vara med i programmet.

– Min generation har ju ett slags rysskräck inpräntad som den yngre generation­en inte har på samma sätt. Att ryssen är aggressiv, den stora björnen i öst som kränker oss med ubåtar och har hockeylag som är övernaturl­igt bra. Men jag tänkte också att det måste finnas vanliga människor i Ryssland, säger Johan Rheborg.

Tillsamman­s upptäcker de ryska traditione­r och aktivitete­r, pratar med människor och lär känna varandra.

Johan Rheborg förberedde sig bland annat genom att hämta ut en bunt med kontanter, ”escape money”, ifall någonting oväntat och obehagligt skulle hända. Det

gjorde det. Bland annat fick han ”en avhyvling av Guds nåde” när han försökte fotografer­a militärer på Röda torget i Moskva, och märkte av att de hade ögonen på sig under resans gång.

– Det är ingen som har styrt vårt innehåll, däremot fick man en känsla av att någon höll lite koll på oss ibland, säger Rheborg.

– Du gick ju in med inställnin­gen att någonting skulle hända. Vi kan säga så här, han fick användning av sina ”escape money”, berättar Kristina Petrushina, men vill inte avslöja exakt vad som hände.

Har din syn på landet förändrats under resan?

– Det var både roliga och mindre roliga upplevelse­r. Fördomar både bekräftade­s och dementerad­es. Men jag vill ändå säga att jag har hittat min anknytning och kände att det här är mitt hemland och det är jag stolt över, säger Kristina Petrushina. SVT1 22.00 och SVT Play

 ?? NAINA HEL N JåMA/TT
FOTO: ?? Nu tar youtubern Kristina ”Keyyo” Petrushina och komikern Johan Rheborg med tittarna på en resa längs transibiri­ska järnvägen.
NAINA HEL N JåMA/TT FOTO: Nu tar youtubern Kristina ”Keyyo” Petrushina och komikern Johan Rheborg med tittarna på en resa längs transibiri­ska järnvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland